QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3992|回復: 11

愿你今年搵镭够头脑

ybl (11:02 am) : sam首《庆新春》里面嗰句歌词:“愿你今年搵镭够头脑”,我问过好多人,都冇人知道“搵镭”究竟系指乜嘢意思?呢度有边位研究粤语方面嘅高手能够比一个确切兼且权威嘅答案我呢? xxxxx (11:04 am) : 抓錢的意思 ybl (11:04 am) : 你肯定吗?因为这句歌曲是一位粤语研究高手提出的问题 搵镭 不等于 搵银 xxxx (11:05 am) : 口語化字 ybl (11:06 am) : 香港真的有这种说法吗? xxxx(11:07 am) : yes

Re:愿你今年搵镭够头脑

镭:是一种货币,一下子想不起是哪个国家的了

呢句歌词一睇落去,九成人都估到系“揾银”嘅意思,但系单单“镭”呢个字作“银”嘅意思用,真系闻所未闻。即使真系香港有呢个讲法都极少人用。

平时似乎从未听过香港人讲过“搵镭”一词啵,而报纸、电视等媒体上亦都从未见到过呢个词,有机会嘅话,真系好想能够问番sam本人呢个词嘅意思系乜。

‘鐳’,以前大馬的貨幣,因當年好多廣東人賣豬仔到星馬一帶,所以搵鐳就等於搵錢。

热烈欢迎ken哥仔光临“粤语歌室”!“镭”应该系一种大马嘅货币,也由sam唱嗰首《庆新春》是出自星马版唱片可推测到,哈哈。

细个嗰阵就有听过d朋友仔讲,没镭,揾镭.都系人为镭就系钱既意思 反而大嗰左就少听.

镭,应该就系马来西亚的货币.

许氏的边首歌有关于“镭”?

最近睇《父子》,郭富城一日話要“鐳”,大馬叫錢就係“鐳”,阿Sam當時響大馬唱歌,梗係要應下當地習慣啦。

原帖由 王明 於 2007-10-1 22:11 發表 镭,应该就系马来西亚的货币. 许氏的边首歌有关于“镭”?

1980年春節前夕,許冠傑與譚校長、鄧麗君、關菊英、鐘振濤、陳秋霞、鳳飛飛、高凌風等多位香港、新加坡、臺灣、馬來西亞等地嘅華人歌手共同錄制嘅一張現場版賀年歌曲黑膠大碟LP,大碟名稱就叫做《嗨!嗨!恭喜!》。據說該唱片基本上冇喺香港地區銷售過(由寶麗金公司與新、馬兩地嘅私人唱片公司聯合制作),而僅在新加坡及馬來西亞發行銷售。當中有一首歌曲特別值得留意(從未發行過CD版本!):由許冠傑本人獨唱嘅粵語賀年歌曲《慶新春》,呢首歌其實就是由許冠傑、黎彼得改咗歌詞嚟唱嘅《鬼馬雙星》,亦被稱為“鬼馬雙星之新春版”,此曲有趣嘅系,歌曲開頭有一段由節目主持人高凌風、盧靈娜用粵語及國語嚟對許冠傑作嘅簡短介紹,歌曲中間有一段系許冠傑嘅獨白,系一段祝福語(現在才發覺,TVB曾播出許冠傑《歌神05祝福你》嗰段視頻中嘅某啲祝福語其實有相當一部份系“抄襲”呢段野,亦即系話,呢段先至係最早嘅出處啊!),好有意思,真係非常值得一聽!

《慶新春》(旋律曲韻寄調於《鬼馬雙星》)

作曲:許冠傑
填詞:許冠傑、黎彼得

共慶新春吉星永長照,愿你升官升爵獲榮耀,成就到達高峰人高興,生意豐收永長盛。 愿你今年搵鐳夠頭腦,日進千金一切旺門路,同望發達今年再添丁,朝晚開心笑盈盈。迎春同歡慶,民安國強盛,旗開必得勝,舉杯齊相敬。愿你家家祖先有靈圣,賀你身心康泰又強勁,期望百業今年更好景,祝你新春百事成!
(末句):祝你新春 祝你新春 祝你新春 ......(眾人):心想事成!

嗨!嗨!恭喜01 拷贝.jpg
嗨!嗨!恭喜02 拷贝.jpg
嗨!嗨!恭喜03 拷贝.jpg

十几廿年前已经知道星马一带叫钱做“镭”,买嘢就问人哋“几多‘沟’?”——乜你哋唔知嘅咩?

即使系,你哋冇睇《阿飞与阿基》嘅咩?

袁咏仪喺香港机场执到钱就话:“真系好彩,一落机就执到‘镭’!”

原帖由 卢总 於 2007-10-2 16:35 發表 十几廿年前已经知道星马一带叫钱做“镭”,买嘢就问人哋“几多‘沟’?”——乜你哋唔知嘅咩?   即使系,你哋冇睇《阿飞与阿基》嘅咩?袁咏仪喺香港机场执到钱就话:“真系好彩,一落机就执到‘镭’!” ...

六十年代星馬地區嘅華人粵語歌手上官流雲唱嘅《行快啲啦,喂!》,當中就有一句“死啦!一對燒乳鴿,佢話最平四溝八......”,估計當中嘅“四溝八”,亦應該係指當地貨幣“四文八毫”,之不過“溝”同“鐳”之間嘅關系,就不得而知嘞。有冇人可以解釋一下?