QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7080|回復: 23

论坛改革建议

5月两次嘅群聚相当成功,大家除咗互相认识、联谊两番之外,重增进咗彼此嘅了解,消除咗一啲误会,喺希望网站搞得越来越好嘅基础上,达成咗共识——就系论坛须要改革!以下就系蒐集咗各方意见,综合出嚟嘅结果。

首先就系拆版。「南粤文化」应该要尽快分拆上市!分拆之后,应该要有专门讲粤剧嘅,讲岭南建筑嘅,讲饮食文化嘅,讲民俗民情嘅……个人建议可以考虑开辟广西、粤西、四邑、客家、潮州……地区专版。

「休闲娱乐」应该要重组。将「翻唱区」独立出嚟,并改名为「自弹自唱」,一来可以提高大家积极性,二来亦可以建立一个品牌形象。「影视频道」应该独立开嚟,唔应该同「娱乐频道」摆埋一齐,娱乐版应该讲多啲八卦嘢,吸引人流!有人建议应该增加贴图版——因为呢个系最吸引人嘅,冇边个成功嘅论坛冇呢家嘢。所以应该尽快设立,以网聚人气。

「吹水版」可以扩展为一个分区,里面除咗继续保留「吹水坊」之外,重要开埋情感版(连名都谂好埋,叫「男左女右」——系「包嘅四次方」起咖,我纯粹转述)、医卜星相版、饮食版、供求信息版、灵异鬼故版等。

而家又有人提出应该增加语音版,记录一啲有可能消失嘅声音,因为有啲讲法用文字系无法表达嘅,一定要用声音或者影像嚟记录、表达先得。不过点样解决文件保留空间问题就比较头痛,所以要群策群力先得!

虽然供求信息版而家系已经开咗,但系应该将佢嘅功能再进一步扩展,增加埋一啲潮流产品、文化、蒲点嘅介绍,以丰富内容,吸引人潮。另外,如果有人需要帮手搭棚、搭台、搭嘴、帮拖、投票、做调查问卷……都可以喺里面卖广告。岭南人互相帮助,互相扶持,何乐而不为?

另外,目前论坛系有新人嚟注册,不过多数都系走嚟攞料嘅,一唔系就走嚟捣乱——冇贡献不突止,重要搞搞震添!而好多人嘅主观能动性就调动唔起,主要就系版块太少、内容太窄、话题唔多……所以如果开多啲版,噉就会有多啲选择畀新人,唔使来来去去净得嗰几个人发帖、复帖。

重有,发挥人嘅主观能动性一个好好嘅做法就系畀嘢佢哋做。除咗开新版之外,就系要安排多啲人一齐嚟参与管理、发展!做咗版主嘅人就会多咗责任,多咗责任就会想多啲人去撑自己个版,就会周围叫啲人注册、发帖、复帖,就会想方设法揾好帖、转发好帖,甚至自己写好帖。喺工作嘅过程中,亦好容易揾到自己嘅不足之处,从而想办法进修提高,对佢本人同网站都有好处。

根据我多年嘅研究同埋实战成功经验嚟睇,最有成效嘅做法就系揾多啲人一齐嚟「复制努力」——将成功嘅经验同做法不断复制再复制,当数量达到一定嘅时候,质变自然就会发生,蝴蝶效应就会出现,单靠三两丁人系做唔到啲乜嘢出嚟嘅!

所以大家睇完之后,认真谂下,睇下有咩好嘅建议就补充落去。

「吹水版」之所以要扩展为一个分区,并且开埋情感版、医卜星相版、饮食版、灵异鬼故版……等等,系因为逢系呢啲够潮、多人八嘅嘢先会吸引到啲人嚟睇、嚟讲。然后再藉此吸引佢哋去其它版块学习,好过日日无无谓谓学埋晒啲「火星文」、错别字、胶论——对啲错字、别字、错误嘅讲法又可以即时发现,就地正法,唔使周围蔓延,同时又可以藉佢哋去教化其他人,壮大力量。

同时,每个版应该唔少于两个人做版主。一来可以弥补不足;二来可以调动多啲人嘅主观能动性;三来亦可以喺内部形成良性竞争,不断提高彼此水平。当然,对于好似我呢啲有能力、有水平嘅亦不妨睇多几个版都
冇问题,同多啲人合作过先可以擦出多啲火花。而对于嗰啲冇料或者系疏于版务嘅人,应该褫夺其版主之位,畀其他有能或者愿意出力嘅人嚟做!

冇人系一生出嚟就识得做呢样嗰样嘅,好多嘢系需要有人去教,自己去学、去试先至会做得好嘅。所以我希望各位如果想为我哋嘅文化、为我哋嘅社群出力嘅,不妨踊跃自荐,落力承担,或者畀多啲建议。

先旨声明:本帖系讲正经嘢嘅,吹水嘅唔该过主!无聊、冇意义嘅回复亦唔该过主!否则面斥不雅,后果自负!

「吹水版」之所以要扩展为一个分区,并且开埋情感版、医卜星相版、饮食版、灵异鬼故版……等等  吹水版分開咁多會5會散得濟啊....

其實可唔可以 改革資料版等佢可以下載D粵語童謠啊 電影 動畫片之類啊....特別係童謠啊 買小見小啊 家陣....

如果南粵文化裏面  可以多D嶺南既民間故事就fit晒拉(如五羊傳說之類)

郊游、爬山、游水、各项运动召集,现时应该摆边个版?如果冇现成,是否可以增版?
摆去信息版。改名做「资讯版」或者其它都得。

有啲提議相當好。

有志參與新版塊管理者,不妨提出新開版塊嘅建議,以及自己準備如何打理該版塊。請將你哋嘅申請發嚟呢度跟帖:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=9384&extra=page%3D1

子版唔顯眼

早先唔想拆分太多嘅版(本人最喜歡簡潔唔花哩碌),所以子版嵌喺分版入邊顯得「企理」好多,而且分門別類比較方便,不過因為喺首頁顯示唔夠醒目,有啲子版好少過客會留意到,人氣就唔旺,點樣更加合理拆分整合各版,呢方面的確要諗吓計。

原帖由 highyun 於 2008-5-20 08:32 PM 發表 有啲提議相當好。有志參與新版塊管理者,不妨提出新開版塊嘅建議,以及自己準備如何打理該版塊。請將你哋嘅申請發嚟呢度跟帖: http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=9384&extra=page%3D1 ...
咩叫「有啲提議相當好」?

我知,你嘅睾见就系以你个人喜好为大前提吖嘛!

原帖由 余OK 於 2008-5-20 09:29 PM 發表   早先唔想拆分太多嘅版(本人最喜歡簡潔唔花哩碌),所以子版嵌喺分版入邊顯得「企理」好多,而且分門別類比較方便,不過因為喺首頁顯示唔夠醒目,有啲子版好少過客會留意到,人氣就唔旺,點樣更加合理拆分整合各版,呢方面的確要諗 ...

擺我上臺?~~~

個男左女右版我申請做版主吖~~最近呢2日有人同我爭吖~~

原帖由 包包包包吖 於 2008-5-23 22:56 發表 擺我上臺?~~~     個男左女右版我申請做版主~~最近呢2日有人同我爭吖~~

系你同人争至啩?你都唔系「包嘅四次方」,多咗啲嘢!

我之前個~~~4只包ID~~唔記得密碼~~兼且~~~摞唔返~~~~~

原帖由 包包包包吖 於 2008-5-23 23:16 發表  我之前個~~~4只包ID~~唔記得密碼~~兼且~~~摞唔返~~~~~

问Jean啦!佢识得出千咖!

原帖由 包包包包吖 於 2008-5-23 22:56 發表 擺我上臺?~~~     個男左女右版我申請做版主吖~~最近呢2日有人同我吖~~

边个同你喎(如果你真系四只包嘅话)?话明有两个版主吖嘛,你得一个ID,咪畀一个位你啰! 唔通你想坐晒两个位咩? 其实,一听系四只包,我就已经举埋脚趾屘赞成啦! 不过而家重未决定开新版,又未轮到表态嘅时候,噉咪谂住迟啲先讲啰!点知你咁心急啫?局住人表态!我唔制,你逼人嘅!嗱,咁恨做,得偿所愿嘅话,要开**,请食饭咖!

我阿媽個女凸然間啉到個問題:

其實論壇中「悠閒吹水坊」應該改名做「休閒議論坊」。

事關喺吹水坊度,我覺得每個人喺度爭議同討論某個論點(注意,係論點)係多過吹水咯,甚至會爭論到面紅耳赤,差D未大打出手噶啫……

所謂嘅吹水,我覺得應該係會傾D比較生活嘅嘢,係會圍繞個主題,但唔會存在任何嘅爭議,咁先叫吹水吖嘛,性質應該唔一樣係米啊~~~??

吹水版冇必要改,妳去改變話題就得喇。不過啲老嘢唔鐘意講生活中嘅嘢……後生仔至與。。。。
重有,一個版起碼三四個版主。。家陣得一個……少之又少……其他壇嘅嗰啲成村人…

原帖由 包包包包吖 於 2008-5-23 23:16 發表  我之前個~~~4只包ID~~唔記得密碼~~兼且~~~摞唔返~~~~~

直接同管理員聯繫,幫你設置番初始密碼,然後你再改吓就得!

重有,猩猩~你一陣間話我「出千」,一陣間又話我「出貓」。。。。係咪想害死我 。。。。我邊識喎。。。

原帖由 Jean 於 2008-5-26 20:02 發表 直接同管理員聯繫,幫你設置番初始密碼,然後你再改吓就得!   重有,猩猩~你一陣間話我「出千」,一陣間又話我「出貓」。。。。係咪想害死我 。。。。我邊識喎。。。 ...

妳而家咪学识呢两个词啰!讲下笑啫,唔使吓到成身汗。不过,妳真系教晓咗人哋点样恢复返个ID噃,噉就证明我推荐得冇错啦!