QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9041|回復: 10

[其它] 生果日報——O嘴會考 學生唔撐

O 嘴 會 考   學 生 唔 撐

話 說 潮 流 用 語 變 中 文 科 考 題 令 考 生 頭 都 暈 埋 , 大 家 在 Forum 、 MSN 、 Blog 處 努 力 研 究 試 卷 上 潮 句 , 「 見 鬼 勿 O 嘴 」 、 「 潛 水 怕 屈 機 」 熱 爆 度 媲 美 去 年 《 溏 心 》 大 契 金 句 ! 既 然 咁 Hit , 小 記 決 定 抽 出 試 卷 潮 語 考 驗 全 港 權 威 : 各 大 、 中 、 小 學 生 , 再 問 《 香 港 潮 語 學 習 字 卡 》 作 者 蘇 真 真 , 一 評 考 評 局 今 次 係 潮 爆 , 還 是 爆 ?

記 者 : 馮 冠 芝
攝 影 : 楊 錦 文 、 馮 冠 芝  
鳴 謝 : KUBRICK

蘇 真 真 現 職 師 。 要 他 即 試 答 引 起 爭 議 的 會 考 潮 語 題 , 分 析 使 用 潮 語 利 弊 。 「 真 係 幾 難 ! 我 的 取 向 是 一 半 半 。 」 但 強 調 出 書 並 不 是 鼓 吹 潮 語 , 只 為 呈 現 文 化 , 讓 師 長 與 學 生 溝 通 。

Interview
潮 語 權 威

今 次 會 考 中 文 科 聆 聽 及 綜 合 能 力 考 卷 引 用 潮 流 用 語 作 考 題 , 換 來 考 生 黑 衣 行 動 抗 議 。 同 遮 唔 同 柄 , 任 小 學 老 師 的 蘇 真 真 在 3 月 底 推 出 的 《 香 港 潮 語 學 習 字 卡 》 , 印 第 二 版 都 斷 市 。 有 人 更 說 他 解 得 準 過 考 評 局 , 是 潮 語 權 威 。 「 我 製 作 《 香 》 是 件 開 心 事 , 從 沒 想 過 當 甚 麼 權 威 , 現 在 壓 力 頗 大 ! 」 無 心 插 柳 , 怨 不 得 人 , 他 在 自 家 Blog 談 論 並 分 析 試 卷 使 用 之 潮 語 , 確 實 有 趣 抵 死 , 難 怪 被 封 潮 語 達 人 。

堅 守 潮 語 文 化

「 潮 流 用 語 雖 是 次 文 化 , 但 也 有 規 則 , 也 有 文 法 要 守 ! 」 話 雖 如 此 , 但 蘇 還 是 欣 賞 考 評 局 的 勇 氣 , 「 其 實 考 卷 並 非 要 考 生 解 釋 潮 語 , 而 是 分 析 潮 語 使 用 的 利 弊 , 取 向 很 好 , 很 有 前 瞻 性 。 令 學 生 知 道 中 文 是 流 動 的 , 學 習 不 止 看 科 書 就 夠 。 」 一 言 概 之 , 考 評 局 其 實 只 衰 在 解 釋 不 到 位 , 「 唔 好 得 個 勇 字 , 出 題 者 應 該 不 恥 下 問 , 問 學 生 意 見 ! 」

認 真 唔 Hea

蘇 初 接 觸 潮 語 時 感 覺 是 … … 好 嘔 ! 「 我 在 大 學 時 第 一 次 聽 到 『 O 嘴 』 、 『 滴 汗 』 , 覺 得 好 Odd 。 但 無 計 ! 在 年 輕 人 圈 子 , 唔 識 潮 語 會 好 。 」 當 學 生 時 學 潮 語 , 製 作 字 卡 時 已 為 人 師 表 , 最 初 只 屬 玩 票 性 質 , 但 製 作 卻 很 認 真 , 「 我 從 朋 友 、 學 生 聽 來 潮 語 , 再 上 論 壇 、 維 基 百 科 尋 找 意 思 。 另 外 黃 偉 文 、 卓 韻 芝 的 潮 流 文 化 書 也 是 我 的 資 料 書 , 」 所 以 《 香 》 能 大 賣 , 會 考 解 釋 卻 被 一 沉 百 踩 , 箇 中 分 別 , Hea 之 與 否 也 , 「 有 人 說 考 卷 上 模 擬 廣 告 單 張 的 南 瓜 , 是 Words 的 快 取 圖 案 , 真 係 好 Hea 。 」 蘇 笑 道 : 「 若 出 《 香 》 第 二 輯 , 我 必 定 加 南 瓜 ! 」

潮 語 潮 考 潮 學 生

正 如 蘇 真 真 所 言 , 真 正 的 潮 語 專 家 是 年 輕 人 。 故 此 小 記 決 定 抽 取 試 卷 上 的 潮 語 考 考 大 、 中 、 小 學 生 , 畀 佢 表 態 。

大 學 組

小 記 訪 問 10 名 大 學 生 , 發 覺 他 們 對 「 屈 機 」 、 「 潛 水 」 的 定 義 大 不 同 , 難 怪 「 潛 水 怕 屈 機 」 引 來 極 大 爭 議 。 對 會 考 卷 使 用 潮 語 , 3 支 持 7 反 對 。

Henry 測 量 系 1 年 級

「 抵 讚 係 考 評 局 夠 Updated , 但 咁 搞 法 MK 仔 實 A 啦 ! 」
頹 = 「 心 情 極 灰 」 , 例 句 : 「 成 班 頹 友 canteen 食 頹 飯 。 」

超 級 社 會 科 學 系 1 年 級

「 潮 語 未 有 清 晰 定 義 , 好 易 令 學 生 誤 解 。 」
潛 水 怕 屈 機 = 「 未 正 式 離 開 因 怕 別 人 比 自 己 強 。 」
O 嘴 , 例 句 : 「 看 到 男 士 作 女 士 打 扮 , 我 立 刻 O 嘴 。 」

Alpha 社 會 科 學 系 1 年 級

「 用 潮 語 令 學 生 覺 得 親 切 , 考 試 都 醒 神 ! 」
潛 水 = 「 因 一 些 事 被 別 人 捉 到 錯 處 , 為 免 一 直 被 笑 而 暫 時 消 失 。 」

中 學 組

訪 問 中 大 部 份 中 學 人 都 唔 明 「 頹 」 之 意 , 會 考 卷 使 用 潮 語 , 1 支 持 5 反 對 。

Sam ( 左 ) 、 Harris ( 右 ) 中 一

Sam : 見 鬼 勿 O 嘴 = 「 見 鬼 不 會 無 奈 。 」
Harris : 屈 機 = 「 好 犀 利 。 」

梁 先 生 中 四 生

「 因 為 唔 係 人 人 都 識 。 」
見 鬼 勿 O 嘴 = 「 嚇 親 你 陣 , 唔 使 咁 驚 訝 。 」

阿 兒 中 四 生

頹 = 「 失 落 , 放 棄 。 」

小 學 組

會 考 生 大 嘆 潮 語 弄 人 , 誰 不 知 小 學 生 才 是 潮 語 達 人 。
會 考 卷 使 用 潮 語 , 0 支 持 4 反 對 。

藍 文 龍 小 六 ( 反 對 )

潛 水 = 「 害 怕 。 」
例 句 : 「 潛 水 佬 , 驚 我 呀 ! 」

阿 富 小 六 ( 反 對 )

潛 水 = 「 淆 底 。 」
潛 水 怕 屈 機 = 「 新 仔 怕 前 輩 。 」

阿 霖 小 五 ( 反 對 )

屈 機 = 「 我 不 知 道 意 思 , 但 知 道 這 是 粗 口 。 」

潮 語 大 解 構

睇 到 呢 度 , 若 閣 下 以 為 本 文 提 及 的 潮 語 為 「 潮 州 語 」 , 那 小 記 誠 邀 閣 下 一 看 下 列 的 潮 語 解 釋 ( 節 錄 《 香 》 ) 。

1. 潛 水 =1 ) 躲 藏 / 出 走 以 逃 避 責 任 、 2 ) 潛 逃 / 不 知 所 終 。

屈 機 =1 ) 利 用 制 度 上 的 漏 洞 或 不 公 平 的 手 段 去 獲 得 利 益 。

考 卷 中 的 「 潛 水 怕 屈 機 」 , 蘇 真 真 在 blog 嘗 試 推 論 為 1 ) 潛 水 到 別 處 仍 怕 被 人 屈 機 或 2 ) 為 了 避 免 被 屈 機 所 以 潛 水 。

2. 潮 童 = 希 望 在 人 群 中 突 出 自 己 的 年 輕 人 , 以 穿 潮 流 去 證 明 自 己 與 眾 不 同 。

潮 爆 = 言 行 / 品 味 / 思 想 等 方 面 走 在 潮 流 尖 端 。

3. 《 香 》 字 卡 收 錄 42 個 潮 語 , 有 解 釋 兼 例 句 , 其 中 最 爆 笑 為 「 賣 飛 佛 」 的 例 句 : 「 我 都 唔 唱 K , 跳 舞 先 係 賣 飛 佛 。 」

4. 喪 =1 ) 無 特 別 意 識 的 、 不 停 地 做 某 事 。 2 ) 癲 狂 / 失 去 控 制 自 己 的 自 覺 。

閃 = 快 速 地 離 開 / 無 聲 無 色 地 離 開 。

5. 蘇 說 製 作 《 香 》 , 最 難 是 以 構 圖 表 達 如 「 Hea 」 、 「 摺 」 等 形 態 抽 象 的 潮 語 。

6. 其 中 一 張 字 卡 為 蘇 真 真 自 介 , 8 字 頭 香 港 人 , 現 在 育 界 打 滾 。

7. 《 香 港 潮 語 學 習 字 卡 》 附 有 習 字 簿 , 補 充 潮 語 來 源 或 引 伸 義 。 暫 時 斷 市 , 5 月 中 再 度 於 各 大 書 局 有 售 ( $75 ) 。

香港潮語學習咭

1.jpg      3.jpg

4.jpg     5.jpg

6.jpg     7.jpg

8.jpg     9.jpg

10.jpg     11.jpg

咁鬼多交叉,叫人睇咩啊?

又唔系唔知「生果」喺呢处唔可以随便售卖或者食用,快啲手整过晒佢啦!

唔知 highyun有冇修整過﹐我全部睇到。如果睇唔到﹐可以試吓刷新。

原帖由 dada 於 2008-5-17 20:23 發表 唔知 highyun有冇修整過﹐我全部睇到。如果睇唔到﹐可以試吓刷新。

啲圖片引用自生果日報嘅網站,國外訪問絕對冇問題,只係國內畀人過濾咗,要通過代理先睇到。

全部睇到,呢D咁潮嘅白話教育卡應該要支持。如果廣東都可以咁開放就好喇。。。。

PS:我一向BS生果日報,我覺得佢同「大妓院」冇咩分別,不過娱樂版尚可一看

原帖由 dada 於 2008-5-17 20:23 發表 唔知 highyun有冇修整過﹐我全部睇到。如果睇唔到﹐可以試吓刷新。

我连你个头像都睇唔到,何况其他?

原帖由 外外星人 於 2008-5-17 21:48 發表   我连你个头像都睇唔到,何况其他?

你睇唔到唔出奇﹐我自己都睇唔到﹗我從未理過頭像﹐可能新論壇冇設置默認頭像。

HIGHYUN呢啲嘢好極! 好多我都唔識。。。。學新嘢囉。。。