QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17336|回復: 13

[粵語拼音] 推介!!「余氏輸入法」

文章為轉帖,本人未用過呢種輸入法,但係見BLOG主嘅介紹都幾好,所以喺呢度都轉帖一下。

===========================================================================================================================

===========================================================================================================================

我每天發一篇新文章,回覆所有訪客的留言,又在網上到處閒逛,都要打上一二千個中文字,速度不低的。

不用手寫板,也不懂打倉頡。我用的中文輸入法,叫「余氏輸入法」,是以廣東音輸入,是一位叫Edward Yu 的香港高手設計,然後放在網上免費讓人下載使用的,真是造福人群了。

「余氏輸入法」可以在下面的網址下載:

http://www.geocities.com/Tokyo/Dojo/1924/

只是一個很小的 zip 壓縮檔案,寬頻下載連解壓安裝,不用半分鐘搞定。

它可以廣東話拼音如chan(陳)、ng(吳)、seh(社)、oh(奧)、bor(波)、gwai (怪)、jue(住)等等來輸入,又可以直接用倉頡輸入,不用換輸入法。

按Space bar便出字,出了一字又有聯想字詞一大串,按page up 和 page down還有更多可選,有對的便按 shift和1~9的號碼鍵便可以選字,十分快捷。

這輸入法厲害的地方是有很多常用字的 shortcut,用熟的真是運作如飛,例如:

a=日,b=月,c=金,d=木,e=水,f=火,g=土,i=我,j=十,k=大,n=不,o=人,p=心,r=口,s=的,u=山,v=女,w=田,y=是,z=之

art= 藝術china=中國, i=我, love=愛 ,m=一,mm=二,mmm=三,,nn=了,mow=一個,now= 現在, ow=個,pea= 和平 , pc=電腦,sir= 先生, they=他們, war 戰爭, we=我們, why= 為什麼,wor= 世界, yo=你.....

國家名:usa=美國 ,engl= 英國, japa=日本, fran=法國 ,russ=俄羅斯...

還有富於香港特色的,用起來倍加親切:

hk=香港 kln=九龍 nts=新界
comp=公司 ltd=有限公司
hktown=堅尼地城,西營盤,上環...
kntown=荔景,荔枝角,美孚...
nttown=落馬洲,沙頭角,打鼓嶺...
island=島,港島,離島,長洲...
lantau=大嶼山,愉景灣,東涌,赤躹角...
beach=淺水灣,深水灣,赤柱...

hksar=香港特別行政區 sar=特別行政區 urban=市政局 rural=區域市政局 temp= 臨時
ceo=特首 tungch=董建華 hohw= 何厚鏵

govt=政府:特區首長,行政局,立法會,市政局...
tvn=電視:電視台,無線電視翡翠台,亞洲電視本港台...
bank=銀行:渣打,匯豐... money=港幣:美元,英鎊...

atm=自動櫃員機
fast=麥當勞,大家樂...
airlin=航空公司
國泰,港龍...
mtr=地下鐵路
上環,中環...
kcr=九廣鐵路
九龍,旺角...
tunnel=隧道
海底隧道,東區海底隧道...
week=星期,mond=星期一,tued=星期二...satd=星期六,sund=星期日
midn=零時,凌晨,morn=上午,noon=中午,afte=下午,nigh=晚上

gold=金, silver=銀, copper= 銅 ,iron=鐵, oxygen=氧 ...

建議大家細讀網頁上的說明,很有幫助。

廣東話的拼音還未有劃一標準,如果讀者用這個輸入法有哪個字打不出的,可以留言問我,自當盡力解答。

http://chrisleung1954.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1135390

廣東音嗰部分好似有啲騎咧.

a=日,b=月,c=金,d=木,e=水,f=火,g=土,i=我,j=十,k=大,n=不,,o=人,p=心,r=口,s=的,u=山,v=女,w=田,y=是,z=之

以上嘅鍵位係參考倉頡,但係佢加入咗好多粵語拼音嘅音素甚至香港常用嘅英文詞組,因此比較實用。

BLOG主年齡己過半百,學習此輸入法依然卓卓有餘。我覺得粵拼嘅推廣應該可以學習一下。

个输入法好似几好玩噃!

不过杀人王你张图……

另起爐灶

等我第時都搞返隻屬於自己嘅「余氏輸入法」先得。

聽落唔錯,下載落來玩玩先  

不過我唔識 倉頡 輸入

粵語拼音 又尚在學習中

原帖由 余OK 於 2008-5-16 21:42 發表   等我第時都搞返隻屬於自己嘅「余氏輸入法」先得。

应该叫OK输入法,够响口。

所用嘅粵語拼音方案唔同 輕鬆粵拼。

字為例 

輕鬆粵拼 ——juk

余氏輸入——yuk

呢個字余氏輸入法打唔出。

原帖由 粤语卫士 於 2008-5-17 02:16 PM 發表 囧   呢個字余氏輸入法打唔出。

的確打唔出。

老實講,呢個輸入法年代都比較久遠,而且字庫比較細,唔定適合打字狂人用。

只不過有部分輸入功能簡潔明瞭,或者對粵拼可以借鑑一下。

原帖由 gboss 於 2008-5-16 01:25 PM 發表 个输入法好似几好玩噃!   不过杀人王你张图……

我之前嗰張重殺食,FIT晒你個ID

睇落又幾好喎,得閒用吓先。

殺人王未睇過你之前嘅logo喎。

走宝!

原帖由 Wai 於 2008-5-17 07:54 PM 發表 睇落又幾好喎,得閒用吓先。   殺人王未睇過你之前嘅logo喎。

意見版都有人投訴。。。。嗰張圖唔係個個都夠膽放