QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6330|回復: 7

[其它] [轉帖] 新潮廣東話

事先聲明︰祇係會心微笑,絕冇其他意思。 新潮廣東話...... 1. 我曾聽過人地講:結婚去"動物園" (渡蜜月) ... 取文件要"贈品" (正本) 2. 有冇雷電顯示?(來電顯示) 3. 睇一套歷史式話劇,來自大陸既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 ...其實佢想話:「我係一個歌妓」 4. 我公司有個女人好好笑: 1) 冷係 = 冷氣 2) 唔可必喎 = 唔好迫我 3) 抱子 = 報紙 5. 食屎路=石屎路 6. 先生......我地玩"失蹤"(骰盅)囉...... 7. 最怕俾佢地問我:"簡典扇" (咁點算) 8."忍忍支係ben" (影印機係邊)...... "死守間係ben" (洗手間係邊) 9. 有朋友係電話公司做,佢話好多人話要將自己部手提電話"出煙" (trade-in) 10. sen山你蝕唔蝕飯? (先生你食唔食飯) 11. 有個女人問路:sen山,請問"侏儒村"係邊呀?原來"侏儒村" = g2000! 12. 話說n年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包既女人講:"唔該豬柳漢堡丫"個女人同我講:"要蛋呀" 個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:"唔要蛋喇唔該!" 個女人好勞氣咁講:"你要蛋喎!" 我開 始無乜耐性,我答:"我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!"個女人更加勞氣咁話: "要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀......原來"蛋" = 等 13. 話說某某在電器公司欲購電視機,向售貨員詢問:"請問呢部電視機有冇電視框呀" 售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:"有" ..."咁電視框幾多錢呀"?"太太,唔好意思要成架買冇電視框" 某某無奈地離去了。原來電視框 = discount 14. 係一個巴士站度,眾人都等緊巴士,有個女人問另一人:"sen山唔該,請問你有冇"生痔瘡"呀?個男人頭都痕埋,原來個女人係想問佢有冇散紙唱!(個時八達通仲未係咁流行) 15. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好"令"既"而蛋"、"牛演"同"支肉演" = 好靚既魚蛋、牛丸同豬肉丸 16. 大家要唔要雀仔按摩.....按完仲可以除... (腳低按摩...鎚...) 17 有次問我同事...有關電腦問題,佢猛咁叫我" y kick",又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢話:個mouse既right click呀! 18. 我班的陳同學曰:"唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑"un"...... 19. 尋晚去食潮州野,"ling"住個menu在滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴:"哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳" (老鼠 = 滷水) 20. 我做sales時,向一個女人sale條褲,佢拎起條褲拍埋個身到度,然後問我:條褲有冇隊架? 我話:下? 女人:條褲有冇隊架?(我真係r晒頭,心諗佢想隊乜?) 然後個女人自己摸下條褲..... 噢!冇隊架!.....到佢行開左,我先諗到原來佢想問:條褲有冇袋! 21. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d人講,身份證叫"新款證",出生證 叫"畜牲證" 22. 我問:小姐吹頭ar~想點吹?... 小姐:同我推返個言﹗....我心諗推乜鬼言ar??? 原來佢係想講 (吹返個形 )...... 23. 我:小姐想點剪ar? ... 小姐:師父同我剪得神似d... 我:小姐我己經剪得好神似嫁la... 小姐:唔係神似,係要有神似.... 我:????....後來我先知道佢係話要剪層次...... 24. 我:小姐想做d咩色ar?... 小姐:我想做好似森林咁既色.... 我:下??做森林咁既色?... 小姐:係ar....我心諗究竟森林係咩色?佢想要森林d樹(綠),定d花(紅)既色?於是我就俾個色版佢,謎底終於解開......原來佢係想染(深藍)色ar........

Re:[轉帖] 新潮廣東話

外省同胞关埋门谂出来嘅玩意

Re:[轉帖]

我諗其實有唔少係其他粵語方言(譬如佛山話、東莞話等等)嘅正確發音,同廣州話喺發音上面有啲出入啫。例如︰/yu/同/i/音嘅對立。

desmond~~~搞錯呀~ 你無睇過我係文庫個篇???-------->[轉帖]廣東話講唔正之刻骨銘心37句???????????

擺明就冇啦~哈哈!

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「新潮廣東話」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

哈哈!!超搞嘢!真係R嗮頭~

原帖由 顺德水蛇粥 於 2005-6-7 10:17 發表 外省同胞关埋门谂出来嘅玩意

贊成!!!!