QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2290|回復: 5

[八卦時聞籮] 京奧係不和諧現象

初時聽聞「和諧社會」之說,余嘗言:「CCP提出咁多嘢,係呢個和諧社會最好,最實際。」但好快我就後悔,想收返呢句話,因為我發現我所理解嘅「和諧」同佢哋所講嘅「和諧」係完全唔同嘅兩碼事。
    佢哋嘅和諧係點嘅呢?就好似我哋細個嗰陣成日將老師比作園丁,殊不知園丁所做嘅事係見到邊支花凸咗出嚟,就剪齊佢,因為佢唔夠和諧。簡單啲嚟講,即係大家清一色,全部紅花,冇其他顏色,噉就夠晒和諧嘞。
    而我所理解嘅「和諧」就啱好與之相返,和者,左邊一把禾右邊一個口,人人有飯開就係和;諧者,左邊一個言右邊一個皆,即係話大家都有發言權,噉就係諧。
    至於點解話今次京奧唔和諧呢,首先講吓個「和」字,眾所周知,CP國家向來「冇錢開飯,有錢叫雞」(例如「朝核」,不過佢哋稱之為「集中力量辦大事」,然而佢哋忽略咗一點——民生無小事)今次亦都唔例外。中國幾多貧困山區啲細路食都冇得食,夠年紀又冇書讀。國家如果有咁多錢嘅話,點解唔攞去扶貧,而搞啲咁勞民傷財嘅嘢。有人話奧運會帶嚟好多商機,但係你睇吓中國政府噉揼本法,淨係傳把火都要上山落海,有冇可能賺得返嚟呢?中國冇錢開飯嘅人多的是,但政府唔單止有錢叫雞,直情起埋成間「雞竇」添啦,呢啲叫咩「和」啊~
    講到「諧」囉喎,更加唔使講啦,到處遊行示威嘅人都係為中國嘅人權問題,我曾經一度認為中國今日嘅人權比起以往好咗好多,但經過今次,真係令我徹底改觀。唔容得異見人仕,連最起碼嘅言論自由都冇,有咩「諧」可言啊~
    再講,呢鑊北京奧運真係搞到天怒人怨。一開年一場雪災降吓溫先,跟著竹樹開花畀啲顏色你哋睇吓,之後啲流行病通街走,再之後被認為係最安全嘅火車都撞埋一齊,到琴日一場地震,「性火」又去少一個地方嘞。講開「性火」同災難,唔知大家知唔知,香港傳火當日早上西貢發生咗單大車禍,之後點,唔使我講啦,得嗰啲唔怕死嘅報紙敢講。
    重有一啲數字上嘅巧合非常有意思,香港傳火第六十四棒施幸余企喺龍舟上傳火,一上岸,支火炬就耗盡燃料熄咗。啲藍衫護法,即刻幫佢換過支。有有心人發然如果按名嘅英文字母排序喺120個火炬手中,施幸余係排到第八十九號,8964熄火~認真有意思。更有意思嘅係,北京奧運係喺08年8月8日8點開幕,而琴日則係距呢日88日嘅日子,咁好意頭嘅一日發生啲噉嘅事,點解釋呢?
一个男人要rape一个女人,话,你有绝对自由,一系用雨褛,一系唔用,于是乎,女人选择用雨褛,跟住畀男人禾鞋咗。
國庫虧空得未??
你講到啲園丁好似牛雜佬噉,哈哈。唔要咁長,剪咗佢,咤咤咤!
写得好好啊,正啊!!哈哈
近排呱咗咁多人,唔知嗰班「革命群眾」重會唔會走出嚟撐性火呢?