QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3893|回復: 10

自創音樂《Smile Forever》求高手編曲(已附曲譜)~

Smile Forever

作曲:JEAN(於2006年)

編曲:JEAN

編曲程式:OVERTURE鋼琴打譜軟件

附語:

呢首曲係本人應承同學喺大學畢業前送畀佢作畢業禮物嘅。。。當初只係用自己熟識嘅OVERTURE鋼琴打譜軟件粗粗編吓(因佢好鍾意睇啲日本卡通片,佢都有畀我一個故仔當背景嘅,所以此首曲有少少卡通配樂味),而家覺得太簡單啦,好多意境冇表達出嚟。

本人唔係幾識用啲電腦編曲程式,希望可以喺度搵到高手幫手重新整吓呢首曲。。。。

故事背景簡介如下:

海邊曾經住有兩兄弟,佢哋同時愛上一個女仔。。。但係起初佢哋都唔知係對方。

之後哥哥先過細佬知道呢件事,佢諗住默默退出,重暗中幫細佬。。。。但係由於噉細佬一直誤解哥哥,同哥哥嗌交。。。

但係個女仔終於同埋細佬一齊番……

幾年後有一日,哥哥出海始終未返。。。。好偶然嘅機會,細佬知道哥哥之前嘅苦衷,佢好後悔,對住個海,同阿哥講咗句「對唔住……」跟住個海遠處好似傳來一陣輕微嘅笑聲……好歡快~~~~~

担凳仔,挜头位,得闲再嚟倾下偈。
多才多艺,JEAN系叻!
外出工作多日,一返嚟就聽到Jean嘅原創精品,頓然覺得心曠神怡!
一聽開頭幾句,就已經好有蔚藍色大海嗰種感覺,旋律主調藍色之余卻不乏清新,好嘢!
目前最需要嘅,就係呢一種原創動力,呢個亦係音樂能夠長久得以維持嘅生命力,粵語歌壇更需要呢種生命力,Jean帶來呢一股清泉,確實使人耳目一新,強烈支持原創,繼續努力啦!
我聽到嘅反而聽到一份懷舊嘅感覺,令我諗其童年。
个古仔好似<左右为难> J妹首曲非常好,扫描简谱上来,让大家填词吧.

多謝大家~

楚兄:可唔可以用五線譜?因為之前係用五線譜編曲嘅,現成就有。。。。簡譜我需要重新翻譯過~

掟上嚟先讲啦!大把人才啊,呢度!

原帖由 外外星人 於 2008-5-13 10:56 發表 掟上嚟先讲啦!大把人才啊,呢度!

p上嚟啦。。。。。好辛苦先貼晒~~~~ 有少少唔清楚。。。。好似細咗啲。。。

大家睇過先,幫吓手~~~~~~~

之前冇 P好 。。。。今日睇到好多「叉燒」 。。。。重新整過啦。。。。

好认真啫,果然有专业精神,抵妳做大状!