QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bee123

[百家爭鳴] 强烈批判金庸!!!

批判就不必喇,谂计超越佢好过喇

金庸第一部作品《書劍恩仇錄》在TVB未出世時就經已好紅。但真正奠定佢武俠宗師地位嘅係《射鵰英雄傳》三步曲。當年《神鵰俠侶》本來就寫到楊過跳崖搞掂算數,結果收到九萬幾封投訴信,就連佢好朋友倪匡都要求佢令小龍女復活。

結果徇眾要求下,只好再寫,話咩絕情谷斷腸崖下為一大寒潭,然後有三枚金針諸事。

重有好多逸事,不過你睇完佢嘅,亦都可以睇下梁羽生同古龍。三劍俠之後你可以睇溫瑞安同黃易。

不過可惜三劍俠而家死剩金庸一個。

金庸小说既祸害就正正体现左呢一点 系建筑于一个根本吾存在既江湖之上

未必。笑傲江湖就係影射當代大陸政治。

原帖由 hillman 於 2009-4-12 09:41 發表 未必。笑傲江湖就係影射當代大陸政治。

非也非也。影射嘅係当时嘅世界政治。
苏联,嵩山派,一心统一世界,可惜心比天高,命比纸薄,最后为她人做嫁衣裳。
美国,华山派,开口人权,闭口民主,转身就滥杀平民,虐待战俘。虽然坐正盟主之位,却无人信服。
中国,恒山派,虽然领导人係男嘅,但出来为国争光嘅都係班女流,睇奥运会就知啦!
英国,泰山派,泰山,本五岳至尊,可惜今时今日,已非昨日荣光。
法国,衡山派,永远嘅配角,搭秤而已。
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-4-18 11:25 發表 非也非也。影射嘅係当时嘅世界政治。苏联,嵩山派,一心统一世界,可惜心比天高,命比纸薄,最后为她人做嫁衣裳。美国,华山派,开口人权,闭口民主,转身就滥杀平民,虐待战俘。虽然坐正盟主之位,却无人信服。中国,恒山派,虽然领导人係男嘅 ...

犀利犀利,牛屄牛屄
错啦  美国应该系朝廷政府  无论你五岳派武功几劲 都队淋你地啊  呵呵
bajatvj 發表於 2009-3-14 20:21
金說至今仍舊熱炒未必不與無線毫無關係,現時睇過金庸故事(不是小說)的人多數是從無線劇集中而來,如射雕 ...

精辟。 邵逸夫是浙江佬,捧红自己老乡