QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4972|回復: 13

[語音探討] 廣州與香港誰的懶音現象突出?

請問香港同廣州嘅後生仔邊個嘅懶音現象嚴重嘀.

大家都差唔多

我感覺差唔多都咁懶,尤其係-ng→-n、介音w嘅消失,兩個地方可算係粵語地區懶音最最突出嘅城市。

可能呢个现象就系语言嘅演变过程 估计百年前嘅广府音亦有所不同

讲个5字嘅时候,尤其明显,香港电台、电视台比较注重呢方面嘅发音,广州就几乎冇人去纠正邪音...

大城市生活環境加速懶音形成

應該講大城市人生活節奏緊迫,導致講嘢都快快脆脆噏完先算,容易形成咬音唔緊、吞音、頭音尾音脫落現象,ng→n、gw→g就係一個好好例子。

我都觉得现在的懒音好严重,d外省人都话香港人讲粤语好听,实际上是香港人讲话懒音太多,ms好听其实都变味啦

港女至懒
雖然省港都有,不過香港嚴重好多。而家港劇啲演員,唔講懶音嘅已經成為少數派。香港二十歲以下嘅人,唔講懶音嘅已經成為另類。
很多广州人都把只要不同于广州音的都当成懒音 香港音和广州音其实有很多不同 某些人想把广州话取代整个粤语

開放改革初期, 兩地粵語口音是否明顯有差異?

是否隨著兩地頻繁交流而變得一體化?

原帖由 shigan 於 2008-6-17 20:44 發表 很多广州人都把只要不同于广州音的都当成懒音 香港音和广州音其实有很多不同 某些人想把广州话取代整个粤语

四嚮人嘅口音,我哋稱為鄉音,並非懶音。有部分廣州人話香港人,以為自己講嘅嘅純正廣州話/廣府話,但實際上分唔清幾種特定形式嘅發音,呢啲先叫懶音。

香港领懒音风气之先,广州跟风,以为时髦。
梧州話冇懶音
今晚睇《亮相》,張堅庭糾正葛文輝懶音,話唔係done籠,係燈籠。搞到我對張堅庭印象分大增。