QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5504|回復: 9

[詩詞歌賦] 徐志摩的诗变成粤语

國語同埋粵語各有特色,不過如果將國語嘅詩詞換成粵語嚟講,將會出現戲劇性效果,下面就將徐志摩嘅幾首名詩列出畀給大家睇睇,左邊係原作(國語),右邊系經過香港著名音樂人林振強「翻譯」後嘅「粵語版」: 本文来源于达信论坛 http://bbs.pcnet.cc/thread-35194-1-1.html 〈再別康橋〉 輕輕地我走了,正如我輕輕地來; 我輕輕地招手,作別西天的雲彩。 那河畔的金柳,是夕陽中的新娘; 波光裏的艷影, 在我的心頭蕩漾。 (以下數段從略) 但我不能放歌,悄悄是別離的笙簫, 夏蟲也爲我沉默, 沉默是今晚的康橋! 悄悄的我走了,正如我悄悄的來, 我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩。 《劍橋拜拜》 我靜靜鷄散水,就好似我靜靜鷄噉踩嚟; 我靜靜鷄翕手, 同啲雲講聲「係噉先喇,喂」 河邊嗰啲金柳,好似個新娘喺黃昏曬太陽; 反映喺水上面個靚樣,喺我個心度浮吓浮吓噉樣。 (以下幾段慳番) 但我唔可以唱K,講拜拜嗰支笛衰咗; 熱天的昆蟲都爲我收聲,劍橋今晚眞係啞咗! 我靜靜鷄散水,就好似我靜靜鷄噉踩嚟; 我拍拍蘿柚, 一啲雲都毋拎,嫌重得滯。 《偶然》 我是天空裏的一片雲, 偶然投影在你的波心 —-你不必訝異, 更無須歡喜 ——在轉瞬間消滅了的蹤影。 你我相逢在黑夜的海上,你有你的,我有我的,方向; 你記得也好,最好你忘掉,在這交會時互放的光亮 。 《啱啱》 我係天上面一嚿雲, 個影咁啱遮住你喐喐吓嘅心, 你唔使問有冇搞錯, 更加咪開心住, 眨吓眼我就冇晒影咯。 我哋喺夜鼆鼆嘅海碰頭,你有你嘅,我有我嘅,浮(音「蒲」)點; 你記得又好,最好你咪鬼記住,互相鬥電嗰陣幾咁光猛。 本文来源于达信论坛 http://bbs.pcnet.cc/thread-35194-1-1.html 〈枉然〉 你枉然用手鎖着我的手, 女人,用口擒住我的口, 枉然用鮮血注入我的心, 火燙的淚珠見證你的眞, 遲了! 你再不能叫死的復活, 從灰土裏喚起原來的神奇, 縱然上帝憐念你的過錯, 他也不能拿愛再交給你! 《嘥心機》 你嘥心機拉住我隻手, 阿姐,重死咁咀我個口, 嘥心機啪啲血入我個心, 雖然滾熱辣嘅眼淚幾逼眞。遲唔遲啲呀! 你點叫瓜咗嘅翻生, 點叫釘咗嘅我再有高潮; 就算個天原諒你對我做錯嘅嘢? 佢都唔會叫我再同你疏乎。 〈別擰我,疼〉 「別擰我,疼,」…你說, 微鎖着眉心。 那「疼」,一個精圓的半吐, 在舌尖上溜——轉。 一雙眼也在說話, 睛光裏漾起, 心泉的秘密。 《咪搣我,痛》 「咪搣我,痛呀,」…你話, 皺皺地眉頭。 嗰個「痛」字,蠱蠱惑惑噉, 喺條脷尖碌碌吓——重Utum。 對眼都喺度講嘢, 眼神裏面浮(音「蒲」)起啲, 心水秘密嘢。 〈夢〉 灑開了,輕紗的網, 「你在哪裏?」「讓我們死,」你說 〈夢〉 攤開晒, 重遮咩鬼嘢, 「你喺邊?」 「我哋去死啦,」你講嘢。 本文来源于达信论坛 http://bbs.pcnet.cc/thread-35194-1-1.html

林振强呢啲作品我哋一早已经知道嘞!

你如果系想发帖嘅,唔该排好啲版先。

如果系想卖广告嘅,噉就劝你唔好嘞!

假如徐志摩是广东人 (普通话粤语对照)<转>

《再別康橋》                      《劍橋拜拜》  

轻轻地我走了,       我静静鸡散水,  
正如我轻轻地来;      就好似我静静鸡咁过嚟;   
我轻轻地招手,       我静静鸡yaap手,   
作别西天的云彩。      同D云讲声「系噉先喇,喂」   
那河畔的金柳,       河边嗰D金柳,   
是夕阳中的新娘;      好似个新娘喺黄昏晒太阳;   
波光里的艳影,       反映喺水上面个姣样,   
在我的心头荡漾。      搞到我个心系度卜卜跳。   

(以下数段从略)      (以下几段悭番)   

但我不能放歌,       但我唔可以唱K,   
悄悄是别离的笙箫,     讲拜拜嗰支笛衰咗;   
夏虫也为我沉默,      热天的昆虫都为我收声,   
沉默是今晚的康桥!     剑桥今晚真喺哑咗!   
悄悄的我走了,        我静静鸡散水,   
正如我悄悄的来,      就好似我静静鸡咁过嚟;   
我挥一挥衣袖,       我拍拍箩柚,   
不带走一片云彩。      一啲云都毋拎,嫌重得滞。   

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
《偶然》                 《啱啱》   

我是天空里的一片云,           我系天上面一嚿云,   
偶然投影在你的波心--           个影咁啱遮住你郁郁吓嘅心--   
你不必讶异,               你唔使问有冇搞错,   
更无须欢喜--               更加咪开心住--   
在转瞬间消灭了踪影。           眨吓眼我就冇晒影咯。   
你我相逢在黑夜的海上,          我哋喺夜ma ma嘅海碰头,   
你有你的,我有我的,方向;        你有你嘅,我有我嘅,蒲点;   
你记得也好,               你记得又好,   
最好你忘掉,               最好你咪鬼记住,   
在这交会时互放的光亮 。          互相过电嗰阵几咁光猛。   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
《枉然》               《嘥心机》   

你枉然用手锁着我的手,        你嘥心机拉住我只手,   
女人,用口擒住我的口,        阿姐,仲死咁嘴我个口,   
枉然用鲜血注入我的心,        嘥心机啪啲血入我个心,   
火烫的泪珠见证你的真,        虽然滚热辣嘅眼泪几逼真。   
迟了!你再不能叫死的复活,      迟唔迟D呀!瓜咗嘅5可以比你叫翻生,   
从灰土里唤起原来的神奇,       点叫钉咗嘅我再有高潮;   
纵然上帝怜念你的过错,        就算个天原谅你对我做错嘅嘢,   
他也不能拿爱再交给你!        佢都唔会叫我再同你疏乎。   

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
《别拧我,疼》             《咪meet我,痛》   

「别拧我,疼,」            「咪meet 我,痛呀,」   
你说,微锁着眉心。           你话,皱皱地眉头。   
那「疼」,一个精圆的半吐,        嗰个「痛」字,蛊蛊惑惑咁,   
在舌尖上溜 --转。            喺条脷尖碌碌吓--仲Utum。   
一双眼也在说话,            对眼都喺度讲嘢,   
睛光里漾起,              眼神里面蒲起啲,   
心泉的秘密。              心水秘密嘢。   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
《梦》                 《梦》   

洒开了,                摊开晒,   
轻纱的网,               仲遮咩鬼嘢,   
「你在哪里?」            「你喺边?」   
「让我们死,」你说。         「我哋去死啦,」你讲嘢 。   

==========================================================================

PS:太經典啦!好搞笑呀!!!!笑到肚痛。。。。。。。。

蒲点?

我,痛
「仲Utum」嘅「Utum」係乜字?
我觉得系讲紧英文---U  turn

原帖由 柳寻风 於 2008-5-29 07:01 發表 我觉得系讲紧英文---U  turn

聪明,畀你估啱!

讲句可能会畀人打嘅说话,其实噉样改一个诗人嘅诗,一首两首就开下玩笑就算啦,其实讲真已经好过份嘞~~家下重要‘恶搞’成噉样,我个人认为好过份

虽然我唔钟意徐志摩,但佢啲确系一个好出色嘅文人,噉样去开佢作品嘅玩笑,我觉得过份~~~个人睇法, 唔啱听就算啦~~

经典阿。。。。。。。。。。。。。
简直就系闹剧。。。。。。。。。。。
边个IQ gam鬼高。。