QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: pippo

[正字本字] 求「泯水」正字

个人意思:觉得与水无关。请唔好畀个标题误导咗。

原帖由 外外星人 於 2008-6-27 21:41 發表 个人意思:觉得与水无关。请唔好畀个标题误导咗。
我夠知同「水」無關係咯~

你知唔合知「濱」有「臨近」之意?

<國語>齊語:「夫管夷吾射寡人中鉤 是以濱於死」韋昭 注:「濱 近也」

<史記>貨殖傳:「而鄒 魯濱洙 泗 猶有周公遺風」

「濱」有水唔一定就係水.

「濱」雖然本義係「水邊」,「水厓」,但係引申義係同水無關.

既然本义与水有关,而读音又唔啱,好难令人相信。

原帖由 外外星人 於 2008-6-27 23:40 發表 既然本义与水有关,而读音又唔啱,好难令人相信。
讀音你就要睇睇#21喇.

而「本義同水有關」並唔係否定佢嘅原因.

不過我令你信並唔係我職責,你要信一個讀音同意思更加唔啱嘅,我都無所謂

man3水
有啲穿凿附会嘅感觉
頭先用搜狗拼音打「mei」,結果穩到呢個相近嘅「氼」字,不過再用百度查,呢個字國語讀ni,唔知粵語點讀?
樓主嘅意思系唔系話某個詞,指人閉氣潛入水?如果系嘅話,我聽過嘅一個發音系「mei」(拼音讀第一聲,未熟悉粵語嘅發音點表達,暫時用國語拼音頂住先,請各位多多包涵)水,意思就系咁。
呢個輸入法,有時按照粵語嘅發音輸入,可以穩到相應嘅字,例如瞓(fen)。
所以,唔知系唔系,如果講錯,歡迎指正,權當提出多個觀點,大家討論下?
man3 舋水、舋尾