QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13233|回復: 13

[他山之石] 廣州話讀《詩經》之國風•周南•關雎

關gwaan1 關gwaan1 雎dzeoi1 鳩gau1

在dzoi6 河ho4 之dzi1 洲dzau1

窈miu5 窕tiu5 淑sug9 女neoi5

君gwan1 子dzi2 好hou2 逑kau4

參tsam1 差tsi1 荇hang6 菜tsoi3

左dzo2 右jau6 流lau4 之dzi1

寤ng6 寐mei6 求kau4 之dzi1

求kau4 之dzi1 不bad7 得dag7

寤ng6 寐mei6 思si1 服fug9

悠jau4 哉dzoi1 悠jau4 哉dzoi1

輾dzin2 轉dzyn2 反faan2 側dzag7

左dzo2 右jau6 采tsoi2 之dzi1

琴kam4 瑟sad1 友jau5 之dzi1

左dzo2 右jau6 芼mou6 之dzi1

鐘dzung1 鼓gu2 樂log9 之dzi1

移去粤读卜卜斋好噃!

原帖由 卢总 於 2008-5-6 00:24 發表 移去粤读卜卜斋好噃!

戥衬啲

鐘dzung1 鼓gu2 樂log9 之dzi1

-----------------

樂,應作何解?要根據意思判斷讀音。

用廣州話讀詩經超深奧...

好似話「求之不得, 寤寐思服」個「服」字就要讀成「匹」先得.

好多字都變音~唔係査字典可以査到.

搵返我同余ok啲筆記可能可以拼得返半本詩經嘅~

原帖由 南汉 於 2008-7-14 14:04 發表 鐘dzung1 鼓gu2 樂log9 之dzi1 ----------------- 樂,應作何解?要根據意思判斷讀音。
樂之:使之快樂。
原帖由 馬萬千 於 2008-7-18 00:57 發表 用廣州話讀詩經超深奧... 好似話「求之不得, 寤寐思服」個「服」字就要讀成「匹」先得. 好多字都變音~唔係査字典可以査到. 搵返我同余ok啲筆記可能可以拼得返半本詩經嘅~   ...

是啊,因為上古漢語的服是讀如 beg, 收-g尾的。可以讀如「北」才押韻。這個字到了中古就已經不押韻咯。
網上有關雎的上古漢語版本,是鄭張尚芳讀的,大家有沒聽過啊?

关关雎鸠,在河之洲。
groon groon ca gu, ze’gaal dye dyu。

窈窕淑女,君子好逑。
iiu’lêêu’ hlyeug  na’, gun zle’huu’gu。
求之不得,寤寐思服。
gu dye be deeg, ngah mis sne beg。
悠哉悠哉,辗转反侧。
leu zee leu zee, dên’don’ban’zreg。

http://v.maidee.com/watch/46get012.html

原帖由 馬萬千 於 2008-7-18 00:57 發表 用廣州話讀詩經超深奧... 好似話「求之不得, 寤寐思服」個「服」字就要讀成「匹」先得. 好多字都變音~唔係査字典可以査到. 搵返我同余ok啲筆記可能可以拼得返半本詩經嘅~   ...
全部字讀現代音,單單一個字讀古音,可就顯得不倫不類。

用粵語讀古籍系一種享受,可以體會到中文嘅音律之美。