QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 20423|回復: 26

[其它] 广西钦州白话广播剧《朱麦恋曲》

继诙谐搞笑钦州白话歌曲〈〈钦州猪脚粉〉〉及〈〈二马路猪脚粉〉〉之后又一经典搞笑大作倾情打造最动人的钦州白话广播剧《朱麦恋曲》。

http://jokefile.qz.gx.cn/bbs/anan.mp3

有边个识贴首出嚟?唔该哂!

睇过得唔得:

系几得意噃! 最好你能够整埋啲歌词出嚟就最好嘞!

猪唛/

真系,要有文字先得咖!

阿公阿公!fficeffice" />

冇海(采)D偷听啦,抽我台先锋出来帮我打打碟喂!

(歌)「来整碗猪脚粉喂 he he ha hi……」

冇系个只啊,爷爷!

(歌)「(采茶歌)……」

秋!

「(歌)……」

得,啱啦,系只!

氹氹 菊花园,朱麦我带你去中山公园,睇睇世界最靓嘅海盗船,JOKE 么好睇?我哋食糯米鸡,香蕉酿里头有花生米,茶菇AT糖水AT,仲有萝卜勾,啱啱清补凉送油炸鬼,九寨沟到哥哥八寨沟,三十六曲七十二泾最劲抽,啊哈 九叔嘅卤水 利妹嘅烧烤 通嗡嘅狗肉 犀牛脚嘅虾勾 补二姐 仲有补锑煲 「五香卤鸡蛋 味道好极了」 教你猜码我仲教你劈酒去东风市场买链就冇使忧 廿蚊冇卖你就走 老板就一定就喊你转头 喊你转头「妹仔翻嚟啦,翻嚟啦,开张发市癌啦,廿蚊卖一条俾你啦。又么要?百厌啦!」

阿免,想耍尽钦州,我来做导游!绝对掂啊哪!

(女):乜讲,见你讲到口水飞八八到,见就见V

好!一依咁啦,明晚八点钟,白海豚广场锡水舞台,么见么散场!

就系个时喔你呀

(歌……)

今晚就写到个阵先

辛苦晒!

一个钦州嘅网友同我倾电话时竟然同我讲普通话,激死我喇,搞到我唔想讲嘢,拿拿声同佢讲我唔得闲,系咁先
点解重系冇下文嘅?

原帖由 可能 於 2008-5-10 20:51 發表 一个钦州嘅网友同我倾电话时竟然同我讲普通话,激死我喇,搞到我唔想讲嘢,拿拿声同佢讲我唔得闲,系咁先

我都曾经强制过一个钦州网友同我讲粤语。很多年以前的事了。

锦都得~~~~~~~                

现在猪脚粉仲在升价某?

豬腳重係昇價  但系樓主就唔繼續更新了

钦州话系咁噶,第一次听。跟南宁咁近,但口音差好大。不过都听得明。

最大特点,ou音都发成au。还有yu音都发成i,好像跟广东南顺把i发成yu正好相反。

欽州話唔係幾明..

土白話?

几好哦!专业

哈   海楼上基础上写齐台词   水平有限  有好多白话字某识打  欢迎大家指点更正下

阿公,阿公!

冇海D偷听啦,抽我台先锋出来帮我打打碟喂!

(歌)「来整碗猪脚粉喂 he he ha hi……」

冇系个只啊,爷爷!

(歌)「(采茶歌)……」

秋!

「(歌)……」

得,啱啦,系只!

氹氹转 菊花园,朱麦我带你去中山公园,睇睇世界最细嘅海盗船,

JOKE某好睇?我哋食糯米鸡,香蕉糖里头有花生米,茶杯【恶iei】(连音-第四音)

白薯【恶iei】(连音-第四音),

仲有萝卜糕,啱某清补凉送油炸鬼,九寨沟个哥哥八寨沟,三十六曲七

十二泾最劲抽,啊哈 九叔嘅卤水 李妹嘅烧烤  汤狗铺嘅狗肉  犀牛脚嘅

虾勾 补雨遮  仲有补锑煲 「五香卤鸡蛋 味道好极了」 教你猜码,我仲

教你劈酒。去东风市场买也就冇使忧  廿蚊冇卖你就走 老板就一定就

喊你转头 喊你转头「妹仔翻嚟啦,翻嚟啦,开张发市,廿蚊卖一条俾

你啦。又冇要?百厌!」

同点,想耍尽钦州,我来做导游!绝对掂啊哪!

(女):乜讲,见你讲到口水飞fa fa到,见就见wie

好!一依咁话,明晚八点钟,白海豚广场xiei(射的意思实在不知道怎

么打这个音)水舞台,某见某散场!

某来锦迟窝你啊(听不清 猜的)

(歌……)

就锦子 朱麦越了啊玉海三沿广场  遮系如今个白海豚广场   因为俱地两

家之前倾gei(第一音)阵时连视频都未开过
对方生成边铺板都某识  所以第一次见面 朱麦以西装打肽穿波鞋作为

标志
啊玉呢 就讲俱会穿啊条碎花连衣裙

个晚朱麦兴奋到失了眠

第二晚  海约会之前 朱麦使了半瓶啫喱水整了只  【吃啊嗯】(用一个

字音连完三个字--第一声)痴痴 、len皮len骨过 ,俱认为好似郭富城个

发型。
穿啊套西装、打肽,配对波士顿。

七点五十分个阵时,俱来到广场过xiei水舞台楼梯(这个音我投降,大

概有楼梯这种一层高一层低形状的都用这个字)D,渗睇有冇有穿碎花

连衣裙个妹仔。渗到眼核都跌出来咯,始终都某见。心【n暗】(用一

个字音连完两个字--第二声):噢 ,个嘴啊,挨人家放飞机咯。刚刚(

这两个也是投降音)想【n暗】(用一个字音连完两个字--第一声)手

机出来打电话比啊玉,膊头突然间挨人家拍了啊拍。俱即刻宁转头一

睇!

见到啊只又似花又似玉过妹仔。过只妹仔身尸D穿到啊条带紫色碎花

过连衣裙!

你就系猪有肉!?

你就系朱麦?!唉~~阴公喔~~
噢~节堕喔~
后悔噢~
追悔莫及噢~
哼~ 番屋企!
使朱麦我送你某?
啊某你番屋企个三轮车费我出哇

俱地两家虽然海D搏命锦踩对方,但系只系种掩饰。掩饰咩呢?
掩饰俱地两家第一眼见到对方即刻所产生嘅爱慕(这个字不确定 是猜

的)。

楼上都写得几合衫啊

点解我话钦州系广西嘅粤语堡垒呢?

1、钦州市区讲白话(钦廉粤语次方言,下同)最多;

2、钦州市区周边乡镇都系讲白话,含村头,粤语环境生生不息;

3、至今钦州及其辖县,官方语言都系白话。我参加过一次选举县长的人代会,候选人开初仲扮嘢讲普通话,后尾发表政见时,通篇改用广州话。咁睇群众嘅力量系强大嘅。

广西高层班契弟为咗打击我哋,居然谂出「首问责任」,即揾二五仔打电话到各单位,如果接电话嘅人开口即系讲白话「你系边个」或「有咩事?」,立即记录起身,然之后话你「推普」不力。

咁我哋都有应对计嘅,你打电话嚟,我唔出声,你讲捞话我就同你捞,讲白话我就讲翻我哋嘅母语。上下级稔熟嘅,直程讲白话。你又做得我乜嘢?

朱麦

顶   思念噶!