QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5959|回復: 11

[粵協錯字] 代续嘅《一隻鷄仔嘅故仔》

见到思覺失調咁主动代人哋续埋个故事落去,积极同原创嘅精神好值得我哋学习同鼓励!

嚟錄口供嘅阿sir叫馬SIR.呢位馬SIR做嘢嘅態度真係好麻麻.
佢幫鴨仔錄口供嗰時成日都漫不經心噉.成日都諗住嗱嗱聲搞掂單嘢,唔好煩住晒~.
突然間,佢見到靚雀孔雀行過嚟又想錄口供.
馬SIR即刻扮晒正經咁,笑騎騎咁問孔雀啲細節問題..雞仔幾時唔見咗啊 之類.
孔雀梗係好認真噉答佢喇,佢錄完口供,做完嘢,要走嘞.
但係佢又想見多孔雀幾面喎.所以佢决定全力幫孔雀呢個忙.
噉樣除咗可以見多孔雀幾麵之外,重可以令孔雀對佢産生好感呀嘛~
於是符,佢搵咗另一位破案好叻嘅阿SIR---老鼠頭嚟視察環境,搜集證據,睇吓有咩嘢綫索...~
馬SIR自己叫老鼠頭去耖吓有冇料到,自己就掛住喺度媾孔雀..
呢個老鼠頭好醒目嘅,就連啲"窿窿旯旯"佢都可以耖得一清二楚.
卒之,佢喺雞仔個竇度發現咗幾片蛇鱗!
佢突然間醒起,佢個"老死"---蟒蛇都係住呢度架噃!
唔通呢件事同蟒蛇有關~?
老鼠頭决定將啲蛇鱗自己收埋先,噉樣就可以幫蟒蛇洗脫罪名喇!
由于老鼠頭係做緊虧心事,所以諗住鬼鬼祟祟噉樣行出間房,然後就話畀馬SIR知佢乜都搵唔到!
點知,佢鬼祟得滯,又或者係雞仔顯靈.老鼠頭臨出門口僕咗喺度.
鴨仔見佢僕街,好心過去扶一扶佢.
好衰唔衰,老鼠頭啱先袋住啲蛇磷跌咗片出嚟,拮親鴨仔隻腳.
鴨仔feel到痛,但係又唔好意思叫出聲.因爲鴨仔好識大體嘅.有客喺度,費事失禮.
阿老鼠頭就噉攞咗啲證據走咗.
鴨仔見客人走咗喇,即刻反轉個脚板底嚟睇吓究竟係乜嘢"摻"親佢.
竟然發現係一片蛇磷!鴨仔發覺事有蹺蹊...

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=4674&extra=page%3D1

嚟錄口供嘅阿sir叫馬SIR.呢位馬SIR做嘢嘅態度真係好麻麻.
佢幫鴨仔錄口供嗰時成日都漫不經心噉.成日都諗住嗱嗱聲搞掂單嘢,唔好煩住晒~.
突然間,佢見到靚雀孔雀行過嚟又想錄口供.
馬SIR即刻扮晒正經,笑騎騎問孔雀啲細節問題..雞仔幾時唔見咗啊 之類.
孔雀梗係好認真噉答佢,佢錄完口供,做完嘢,要走嘞.
但係佢又想見多孔雀幾面喎.所以佢决定全力幫孔雀呢個忙.
噉樣除咗可以見多孔雀幾之外,重可以令孔雀對佢産生好感嘛~[「麵」系用麦粉做嘅食物,唔系人嘅头颅前部。]
於是,佢搵咗另一位破案好叻嘅阿SIR---老鼠頭嚟視察環境,搜集證據,睇吓有咩嘢綫索...~
馬SIR自己叫老鼠頭去吓有冇料到,自己就掛住喺度媾孔雀..
呢個老鼠頭好醒目嘅,就連啲"竉竉罅罅"佢都可以得一清二楚.[个「窿」字好似应该系个「竉」字,查下《最紧要正字》就知嘞。]
卒之,佢喺雞仔個竇度發現咗幾片蛇鱗!
佢突然間醒起,佢個"老死"---蟒蛇都係住呢度架噃!
唔通呢件事同蟒蛇有關~?
老鼠頭决定將啲蛇鱗自己收埋先,噉樣就可以幫蟒蛇洗脫罪名!
由于老鼠頭係做緊虧心事,所以諗住鬼鬼祟祟噉樣行出間房,然後就話畀馬SIR知佢乜都搵唔到!
點知,佢鬼祟得滯,又或者係雞仔顯靈.老鼠頭臨出門口僕咗喺度.
鴨仔見佢僕街,好心過去扶一扶佢.
好衰唔衰,老鼠頭啱先袋住啲蛇跌咗片出嚟,拮親鴨仔隻腳.
鴨仔feel到痛,但係又唔好意思叫出聲.因爲鴨仔好識大體嘅.有客喺度,費事失禮.
阿老鼠頭就噉攞咗啲證據走咗.
鴨仔見客人走咗,即刻反轉個脚板底嚟睇吓究竟係乜嘢""親佢.
竟然發現係一片蛇!鴨仔發覺事有蹺蹊...

原帖由 卢总 於 2008-5-4 12:42 發表 嚟錄口供嘅阿sir叫馬SIR.呢位馬SIR做嘢嘅態度真係好麻麻.佢幫鴨仔錄口供嗰時成日都漫不經心噉.成日都諗住嗱嗱聲搞掂單嘢,唔好煩住晒~.突然間,佢見到靚雀孔雀行過嚟又想錄口供.馬SIR即刻扮晒正經噉,笑騎騎噉問孔雀啲 ...

窿冇錯~~

都係錯

「窿」字肯定系错嘅——呢一点系无庸置疑嘅!唔信可以自己去查下!

「碜」字由于系玫瑰红色,唔系大红,兼且又加咗双引号,即使系错都错唔晒!

故仔定系古仔?
吖!系噃!当初我就想话正埋个「故」字嘅,点知唔鬼记得咗!

人哋系专登写成咖!

噉樣除咗可以見多孔雀幾麵之外——唔系想食妳啲,系想见多妳几面。

嘩..錯字連篇...

辛苦晒.thx.

唔使客气!一早就话咗会做啲令你觉得「更加之劲无奈嘅嘢」咖啦!

不过可惜,我揾唔到自己喺边张帖同你噉讲过!

跟住呢?有冇续落去

卢总果然系一丝不苟啊    好嘢!

乜笑ke4ke4係用騎咩?我記得最緊要正字入邊話原字唔係呢個喔