QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11683|回復: 25

[百家爭鳴] 20世紀以前的廣東人唔飲牛奶

廣東人的烹飪,鮮有用芝士和奶制品。沙灣姜埋奶係一個特例,但那是水牛奶,跟現代的奶牛牛奶有所不同。有歷史學家認為,古代中國人,會極力避免飲用牲畜奶,這與大多數游牧民族的習慣非常不同。一個直接的解釋是中原不像草原地區,不適宜發展畜牧業,所以奶制品也相對較少。然而,從古至今,我們接觸過犬戎,匈奴,蒙古,滿等游牧民族,我們也吃馬肉、牛肉和羊肉,為什么就會避喝奶呢?第二個解釋係亞洲人引用牛奶會導致腹瀉。但這是一個雞和雞蛋的問題:越少飲用牛奶,越容易引起腹瀉;相反,越多引用牛奶,越難引起腹瀉。這個習慣可以從小養成的。

所以有人揣測,牛奶對于古人是一個禁忌。人BB飲人奶;獸BB飲獸奶。古人或許覺得人BB飲獸奶,會影響人類的基因,使人類禽獸化,所以極力回避。有一種說法,叫「有奶便是娘」,就是上述解釋的注腳。另外,古代有奶媽,專門提供人乳喂養,也可能是為了避免獸乳喂養。

我無查到相關記載,但覺得這個揣測有道理。20世紀以前的廣東人或許什么都敢食,但對于獸奶,亦會避而不飲。

研究人员将七岁到十二三岁嘅小学生分成三组——冇饮牛奶、饮普通牛奶同饮高钙牛奶。结果发现,三组学生嘅平均身高并冇明显嘅差别,饮奶嘅对照组都有唔同程度嘅关节问题,饮高钙奶嘅学生甚至出现骨刺现象。

——摘自《 牛奶之争

http://general-lo.blogcn.com/diary,2223538.shtml

牛奶作为偶然嘅饮品或者食物调料冇问题,但长期有规律性、大量噉摄入就有害无益!

所以如果真係想飲奶嘅話不如飲豆奶。

原帖由 卢总 於 2008-5-3 03:23 發表 研究人员将七岁到十二三岁嘅小学生分成三组——冇饮牛奶、饮普通牛奶同饮高钙牛奶。结果发现,三组学生嘅平均身高并冇明显嘅差别,饮奶嘅对照组都有唔同程度嘅关节问题,饮高钙奶嘅学生甚至出现骨刺现象。        ...

呢篇嘢几时咖?

请提供相关资料!

你自己去睇下咪知啰!

我篇文好似系前年写嘅,当时我帮手做营养师培训——我反对啲人大量饮用牛奶,冇十年都有八载!

原帖由 卢总 於 2008-5-3 18:45 發表 你自己去睇下咪知啰!我篇文好似系前年写嘅,当时我帮手做营养师培训——我反对啲人大量饮用牛奶,冇十年都有八载!

睇咗,我要原始资料、数据。唔该!

我只係鍾意飲奶茶~~~~
原帖由 Jean 於 2008-5-3 19:35 發表 我只係鍾意飲奶茶~~~~

奶媽收咗工,明天請早

原帖由 Jean 於 2008-5-3 19:35 發表 我只係鍾意飲奶茶~~~~

呢个我知,妳成日噉话,想唔请妳饮返次都唔好意思啦!

原帖由 外外星人 於 2008-5-3 20:00 發表   呢个我知,妳成日噉话,想唔请妳饮返次都唔好意思啦!

唔係啩?。。我有同你講過我鍾意飲奶茶????好似我同你講嘅係凍檸茶喎~~~~~

定係~~重有好多人等緊你請飲,你搞錯咗??!

原帖由 外外星人 於 2008-5-3 07:00 PM 發表   睇咗,我要原始资料、数据。唔该!

啲原始资料、数据喺我个脑里面,等得嘅,唔该等多一百几廿年啦!

原帖由 Jean 於 2008-5-3 08:04 PM 發表 [quote]原帖由 外外星人 於 2008-5-3 08:00 PM 發表   呢个我知,妳成日噉话,想唔请妳饮返次都唔好意思啦!
唔係啩?。。我有同你講過我鍾意飲奶茶????好似我同你講嘅係凍檸茶喎~~~~~ 定係~~重有好多人等緊你請飲,你搞錯咗??! [/quote]

嗱,外外星人开始暴露……嘞!

原帖由 Jean 於 2008-5-3 20:04 發表 唔係啩?。。我有同你講過我鍾意飲奶茶????好似我同你講嘅係凍檸茶喎~~~~~ 定係~~重有好多人等緊你請飲,你搞錯咗??!

冇错噃!

我净系记得妳想饮,至于饮乜我唔理,奶茶、冻柠随妳拣,或者BOTH都得,最紧要识得埋单就OK啦!

PS:莫讲饮,妳食都畀啦!蛋糕、面包保存期有限,唔该预约——唔系食唔到外外星人嘅正嘢。

原帖由 卢总 於 2008-5-3 20:07 發表 啲原始资料、数据喺我个脑里面,等得嘅,唔该等多一百几廿年啦!

我实等——就怪喇!

顺德菜用奶多,炒牛奶、炸牛奶、大良「金榜」奶饼(葡萄牙教士传入制法的水牛奶改良版本)。

因为亚热带气候原因,南番顺奶制品以前主要用水牛奶(Holstein Cattle——黑白斑「荷兰乳牛」 属黄牛品种 分布北纬35度以上凉冻区);现代有空调冷气,本地都可以养荷兰乳牛产奶。
侗傣语以壮话为例,水牛、黄牛 都有专用名词,du vai(水牛) 、du mo(黄牛),du 有量词「隻」意思,「隻水牛」「隻黄牛」,量词名词搭配系侗傣语特色,白话都有类似用法 「架车」 「件衫」 「条香肠」。

部分黄牛品种可以适应湿热气候,而水牛无法适应干旱气候,所以黄河流域无乜水牛,主要系黄牛。荷兰乳牛 系黄牛一种,唔适应炎热气候。
食用乳品,系狨狄民族特色。

上文提到 山戎、孤竹 等民族,佢地好多走晒入黄土高原太行山区,形成今日晋语区人群。

乔姓 系典型晋语区人姓氏,哩个体操教练 乔良,狨狄人种特征好明显:

青岛人 张继科 有高加索人种特征,古代山东接纳过好多色目胡人内迁。

杭州人 庄则栋 的狨狄人种特征也很强,狨狄已经融入了先秦的黄河流域,并迁徙到江南。

容国团死得冤,佢唔去拜毛主席。

哩个 庄则栋 典型小人,容国团一心为大陆体育外交做贡献,庄则栋学晒容国团秘传招数之后,走去投靠四人帮,拜毛主席(连毛都赞佢「有政治头脑」),大陆于是专登唔比容国团赢,斗死埋容国团,等庄则栋一个人拿晒彩。