tcwilson 發表於 2007-8-20 06:59:04

「講大話、車大炮」

<P><FONT face=新細明體 size=3>何解 說慌 會講成 <STRONG>「講大話、車大炮」</STRONG>呢?</FONT></P>

Wai 發表於 2007-8-20 13:25:24

<P><FONT face=新細明體>形容講嘢誇張過頭叫 “大</FONT><A name=29></A><FONT face=新細明體>奅”。俗寫 “大炮”。</FONT></P>
<P><FONT face=新細明體>講誇張嘅嘢,就叫 “車大炮”。</FONT></P>
<P><FONT face=PMingLiU>“大話”,過份誇大嘅言論。講出不實嘅言論就叫 “講大話”。</FONT></P>

唔三唔四蠢魚 發表於 2007-8-27 05:11:08

<P>以前孙中山革命个阵,慌死啲清兵唔惊佢,成日吹牛话自己有成车大炮,想吓窒啲清兵,咁广东人就叫孙中山做“孙大炮”,讲大话就叫做“车大炮”喇。</P>

粵嚟粵掂 發表於 2007-9-3 02:42:23

<DIV class=quote><B>以下是引用<I>唔三唔四蠢魚</I>在2007-8-26 21:11:08的發言:</B><BR>
<P>以前孙中山革命个阵,慌死啲清兵唔惊佢,成日吹牛话自己有成车大炮,想吓窒啲清兵,咁广东人就叫孙中山做“孙大炮”,讲大话就叫做“车大炮”喇。</P></DIV>
<P>
<P>今次妳講得幾啱!孫中山當年係畀人譏諷為「孫大炮」,可能係佢成日吹水有成車「大炮」掛!</P>

羊城惜花人 發表於 2007-9-3 04:37:40

<P>如果按照樓上兩位講,噉咩“車<FONT face=PMingLiU>大</FONT><A name=29></A><FONT face=PMingLiU>奅”本字咪不攻自破~</FONT></P>
<P><FONT face=PMingLiU>不過樓上兩位平時講嘢都好車大炮吓~信唔信得過呢?有“車大炮”呢個詞先,定有“孫大炮”呢個人先呢?</FONT></P>

weiwei80421 發表於 2007-9-4 00:24:22

哈哈,经典啊,吹水都有相似的意思啊

紫凤凰 發表於 2007-9-4 02:02:19

3、4樓發現純屬娛樂成份。
頁: [1]
查看完整版本: 「講大話、車大炮」