guoaen 發表於 2007-4-1 19:23:52

[求助]關於“海皮”~~

<p>以前嘅老人家,都習慣叫濱江邊叫“海皮”,但依家已經越嚟越少人噉叫啦~~</p><p>噉點解江邊會叫“海皮”嘅??</p>

書生 發表於 2007-4-1 19:59:19

我地都係叫“海皮”,但皮字可能唔係正寫。知道正寫便可能推斷到字義道理。

Lucciora 發表於 2007-4-2 22:10:53

<p>近海嘅地皮?!</p>

malsony 發表於 2007-4-2 22:54:57

或者皮乃“邊皮”之意?

書生 發表於 2007-4-3 09:17:15

海皮是海鄙 ?

<p>引用樓上 : 或者皮乃「邊皮」之意?</p><p>網上看到的 :</p><p>邊鄙 :邊遠或靠近邊境的地區。</p><p><br/>(唐.元結˙賊退示官吏詩˙序:明年,賊又攻永破郡,不犯此州邊鄙而退。<br/>三國演義.第二十二回:增益舟楫,繕置軍器,分遣將兵,屯紮邊鄙。)</p><p>暫時的頭緒是 ,「海皮」好有可能即是 「海鄙」,因廣府話口語中,鄙皮同音(皮字有二音)。當然,如果是這樣推測的話,那海邊=海皮=海鄙,甚至與海岸亦有點類似意思喇,(祇不過是推測,未証實)。</p>
[此帖子已經被作者於2007-4-4 21:49:28編輯過]

highyun 發表於 2007-4-3 20:45:49

<p>重有“車皮”、“麥皮”,不過“皮”嘅意思都各有唔同。</p>

jasperhuang 發表於 2007-4-5 01:18:45

<p>我都系叫“海皮”,但想问问楼上,“车皮”系何解?</p>

卢总 發表於 2007-4-5 08:09:20

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>jasperhuang</i>在2007-4-4 17:18:45的發言:</b><br/><p>我都系叫“海皮”,但想问问楼上,“车皮”系何解?</p></div><p>铁路运输上,机车以外嘅每一节车厢就叫做“车皮”,即系所谓嘅“车卡”,不过通常都系指货车。</p>

卢总 發表於 2007-4-5 08:20:04

<p>我哋所讲嘅“海皮”并唔系单指滨江,而系泛指比较开扬嘅近水处,例如我细个嘅时候,都会称沙面南街对开,即系沙面公园、沙面网球场一带外面嘅岸边叫做“海皮”。</p><p>根据《大地恩情》金伯嘅经典对白——有麦皮就有道理,冇麦皮就冇道理,我经常食用麦皮,而且亦都推荐其他人食用麦皮,因此,我讲嘅嘢系有道理嘅!</p><p>请参考:《<a href="http://general-lo.blogcn.com/diary,2223759.shtml">燕</a><font color="3170658"><a href="http://general-lo.blogcn.com/diary,2223759.shtml">麦嘅妙用</a>》</font></p>
[此帖子已經被作者於2007-4-5 0:32:22編輯過]

Lucciora 發表於 2007-4-6 09:18:08

一邊長堤,一邊海皮

monfan 發表於 2007-4-6 13:43:14

海皮非单指“长堤”,只不过系广州近水嘅地方就得珠江边比较开阔而已吧。

書生 發表於 2007-4-7 06:01:03

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Lucciora</i>在2007-4-2 14:10:53的發言:</b><br/><p>近海嘅地皮?!</p></div><p>想落都有點道理,因為小時候大人講話:細路,去海皮附近行下咯!所以應該係幾闊落的地皮才可以行行走走,另外我地有時唔會直接講「出去散心」,講「行下」亦可包括此等意思在內。</p>
[此帖子已經被作者於2007-4-8 16:35:06編輯過]

jakan 發表於 2007-4-10 06:10:16

边皮边皮,“海皮”即系“海边”(内陆人鈡意夸大,将“江”講成“海”),唔使搞到咁复杂吓嘛?
頁: [1]
查看完整版本: [求助]關於“海皮”~~