yipsun 發表於 2007-2-22 00:32:53

一本幾有意思嘅廣州方言讀物-《廣州話與普通話詞語對譯2000例》

<p>由廣州市推廣普通話協會于一九九三年内部發行.並冇公開售賣的</p><p>方便當時廣州人學習普通話 但諷刺的是.現在我們居然找這本書來尋回一些日漸消失的廣州話詞彙.</p><p>對於現在 粵語愈來愈國語化. 廣州人(尤其係年輕一代)有必要去閲讀</p><p></p><p></p><br/><br/><br/><br/>
[此帖子已經被作者於2007-2-21 16:33:27編輯過]

Wai 發表於 2007-2-22 00:38:27

<p><font face="新細明體">睇落幾好喎。</font></p><p><font face="新細明體">久違咗好多詞彙。</font></p><p></p>

南汉 發表於 2007-2-22 05:15:00

哇!好正!这本书一定要收藏,作为我们的内部资料。

Wai 發表於 2007-2-23 04:40:12

<p><font face="新細明體">原來舊時嘅廣州話將fiber講成“快把”。真係醒喇。</font></p><p><font face="PMingLiU">呢本書真係值得買嚟睇喇</font></p>

yipsun 發表於 2007-2-23 07:43:21

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>Wai</i>在2007-2-22 20:40:12的發言:</b><br/><p><font face="新細明體">原來舊時嘅廣州話將fiber講成“快把”。真係醒喇。</font></p><p><font face="PMingLiU">呢本書真係值得買嚟睇喇</font></p></div><p>我老豆都<font face="PMingLiU">係講“快把”的? 我自己好少</font></p>

neo 發表於 2007-2-23 21:56:53

<p>呢啲資料好珍貴呀!</p>

cathy881 發表於 2007-3-10 22:10:35

<div style="FONT-SIZE: 12px;">thank you!!!!</div>

殺人王 發表於 2007-3-11 21:54:14

建議將佢做成電子版!!!!

Wai 發表於 2007-3-15 15:37:34

<p><font face="新細明體">唔知邊位有呢本書呢?</font></p><p><font face="新細明體">抄載啲出嚟畀我哋睇吓喇。</font></p>

wai_zai 發表於 2007-3-17 20:14:14

做本电子版上嚟就过仔啦

Wai 發表於 2007-3-19 19:13:38

<font face="新細明體">冇人跟進嘅?呢本書好有用。</font>

pippo 發表於 2007-3-24 21:16:48

我有!!!

justtosayhi 發表於 2007-4-2 01:35:18

有冇下载啊?
頁: [1]
查看完整版本: 一本幾有意思嘅廣州方言讀物-《廣州話與普通話詞語對譯2000例》