highyun 發表於 2006-12-30 21:03:02

<p>我好鍾意以下呢段:</p><p>克勤:阿叔啊,點解世界盃度有兩個朗拿度嘅?<br/>阿叔:因爲巴西有咗一個朗拿度之後,葡萄牙又出現咗第二個朗拿度,爲咗分別佢哋,就喺第二個朗拿度前面加個c字。<br/>克勤:c朗拿度……咦?點解冇a朗拿度同b朗拿度嘅?<br/>阿叔:……噉係因爲,c係Cristiano嘅簡寫,佢嘅全名係Cristiano Ronaldo。<br/>克勤:原來係噉!難怪三國時代會有兩個馬超啦…… <br/>阿叔:三國剩係得一個馬超之嘛!何來兩個?<br/>克勤:我聽朋友講,佢話三國時代有馬超同c馬超…… <br/>阿叔:……(青筋爆現)</p>

malsony 發表於 2006-12-31 17:22:44

<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>highyun</i>在2006-12-30 13:03:02的發言:</b><br/><p>我好鍾意以下呢段:</p><p>克勤:阿叔啊,點解世界盃度有兩個朗拿度嘅?<br/>阿叔:因爲巴西有咗一個朗拿度之後,葡萄牙又出現咗第二個朗拿度,爲咗分別佢哋,就喺第二個朗拿度前面加個c字。<br/>克勤:c朗拿度……咦?點解冇a朗拿度同b朗拿度嘅?<br/>阿叔:……噉係因爲,c係Cristiano嘅簡寫,佢嘅全名係Cristiano Ronaldo。<br/>克勤:原來係噉!難怪三國時代會有兩個馬超啦…… <br/>阿叔:三國剩係得一個馬超之嘛!何來兩個?<br/>克勤:我聽朋友講,佢話三國時代有馬超同c馬超…… <br/>阿叔:……(青筋爆現)</p></div><p></p>哈哈,司馬昭

余OK 發表於 2006-12-29 08:59:06

?鬼粵語短訊收集

<span class="bold">考試合格</span><br/><br/><div style="FONT-SIZE: 12px;">這天蘇軾三父子參加英語口試<br/>主考官問:「What are your names?」<br/>蘇軾先答:「I am So Sick.﹝蘇軾﹞」<br/>主考官心想:「既然病了,放你一馬吧!」<br/>蘇轍接著回答:「I am So Cheap.﹝蘇轍﹞」<br/>主考官又想:「你倒謙虛,自認低級庸俗。給你及格。」<br/>最後蘇洵:「I am So Easy.﹝蘇亦思﹞」<br/>主考官自言自語:「果然有料,過關!」<br/><br/>於是蘇軾三父子都全部合格</div>
[此帖子已經被作者於2006-12-29 20:12:48編輯過]

highyun 發表於 2006-12-29 17:26:59

當時短信啱啱開通時,每日都收到好多得意嘅粵語短信,而家又一時諗唔起。真係要總結返出嚟先得。

neo 發表於 2006-12-29 18:18:27

<p>哈,搞笑。</p>
頁: [1]
查看完整版本: ?鬼粵語短訊收集