余OK 發表於 2005-6-28 18:19:41

[轉帖]順德話詞彙集

可惜原文有太多錯別字,有啲其實同廣州一樣,祇係讀音唔同。本人冇乜時間作修改,而且順德話好多有音無字,幾難用文字表達,需要花功夫嚟整理,dada可唔可以幫幫手?以下係原文。。。

[象牙塔]顺德话集锦

有d字好难写得出噶。
            我就写个简单d的先!!
            “有乜树?”“你食饭未?”“秦既”“骨松”
            骨松其他地方的人唔知你讲咩噶。广州人都唔知道噶。巨地静系知道肉酸。
            历史(鼠)
            句地~~
            骨松----样衰.核突
            秦既---傻的
            瞓觉:痕教
            呢喥:呢处
            呢d:d嘅
            斐类 白木香。out乌
            企系度--棋系度。
            个d:阿d
            食饭未??食了。(注,“食”字系读第4声)
            食左=食help
            混吉既!
            队(袋)
            长--涨
            衫--sam
            头 = 斗   
            混吉?!   你行入间铺头简成日最好都系走左,米混吉咯
            玩--反
            富运~~~~~~~~~~~~~~
            你食饭吾曾??
            整古座怪~~~
            你做咩系台底"共拱贡"??
            鬼跟尾
            “曲”街拜巷
            ben度,度顶、度位,位顶,
            eol(叫)
            mark开
            kin起
            花-----“蛙”
            咩事=咩树
            厕所=树所
            好大"振"--尘
            边个虾肥妹仔我就抉边个
            好"响"--(痒)啊~~
            等你=挺你
            信香你~~~(吾信你)
            耕掂就系搞掂!
            数毛哗生符-----手磨花生糊
            鏡你er bell见你就饱
            仲有就系“屎塔”“塔锁”“鸭仔(尿壶)”“收柄(食完饭执碗)”“泳水(游水)”“扯(走)”
            “琴被(盖被)”
            ~(得吾得)~得得啊?
            似似=处处
            北滘人讲噶.问你屎没?=问你死没.
            叫d啊婶叫啊毛.
            烧酒=烧走
            仲有,“树恋”=乱甘 “斗”=搞.
            例句:吾好树恋斗我d野!!!
            “猜气”
            例句:同你讲都“猜气”!!
            斟茶=针炸
            茄子我地叫"矮瓜".
            丝瓜我地叫"胜瓜"
            呢d都系顺德特有的.属于我地"住gi"(自己)的读发.
            ····················
            以下一段对话
            lucky:"肥妹仔~~~~~~"
            肥妹仔:"乜树"
            lucky:"无树,得hand(闲)无树ll(叫叫)你."
            ···················
            老师——“罗书”
            肥皂——“翻镜/简”
            一次——“一运”
            翻屋企——“翻归”
            猫——“mail”
            下间=厨房
            sai(洗)碗
            睇嘻(戏)
            奶奶=阿人
            斐类系咸湿的意思
            肚痛=度冻
            行箭去~~(行前去)
            荡街其他地方无噶.人地叫行街
            生肥猪--(生飞芝)
            欠"---盐
            专登(突登)=故意
            琴尼琴去=爬尼爬去
            拜朵"~~(扑低)
            新娘-----新抱
            头发-----斗发
            糖-------档(2声)
            删门------xian门
            ao痕----l痕
            上床------上涨
            眼睛------and睛
            银行------银向
            写字------写住
            结婚------结温
            烧酒------烧组
            翻学---------friend学
            士多---------树多
            砖头---------砖斗
            一毫子------------一何主
            早餐------------阻餐
            火柴--------火zai(2声)
            口唇=口进
            返嚟====friend嚟
            手机=数ji
            好肚饿啊,饿到我“震震贡”啊~~~~
            冲凉-洗身
            糖-挡
            瓜。。。。。
            距地唔知瓜指邊個部位嘎。
            "去" "钱"
            山仔~~山妹~~
            烟烟闷闷~~~
            句地~~

highyun 發表於 2005-6-29 08:57:11

Re:[轉帖]順德話詞彙集

猫系咪读meu1?如果系就同佛山话auu-au互变嘅规律一致

Kathy 發表於 2005-6-29 09:47:33

我而家都分唔到順德話同佛山話
我嫲嫲係順德人, 我婆婆係佛山人...余ok兄以上舉的詞語好似我嫲嫲係咁講, 但我婆婆好似都係咁講...

dada 發表於 2005-6-29 12:59:21

順德話「貓」讀meu1。我都覺得佛山話同順德話有好多同埋嘅地方。

csywashing 發表於 2008-8-5 20:01:16

「貓」讀meu1,南宁白话都系咁发噶。
a音在部分词噶特殊用法有高介音出现。

如:南宁白话中「包」有两种读法。一种bau,另一种beu.
beu就系一种所谓噶高介音。但使用有范围限制。1.只能用系动词,与bau可互换通用;2.只能系「袋」呢个意思使用。如系食用噶「包」就一定读成bau.

另外,「交」「跑」「炮」「抄」「炒」都是eu和au通用。不过现在大年轻人大都发au比较多。

「花」发成「蛙」系南宁都有出现,不过就比较少。我老窦有时唔觉音都会把「花」发成「蛙」,都唔知点解。

使君子 發表於 2013-2-5 22:08:27

当年杨澜采访李兆基,李兆基也有些顺德口音:

http://www.tudou.com/listplay/TzHZlk9OQQk/155bW3iCHqQ.html

「做」读zo,「到」读do,「罪」读zui(唔系广州话的zoeyu 或普通话的zuei)。

顺德话我觉得研究价值极大,应该保留。

使君子 發表於 2013-2-5 22:14:24

孩子个「孩」,李兆基读hoi4

clpro 發表於 2013-5-31 12:47:45

諗起去麥當勞嗌魚柳bell.... ;P
頁: [1]
查看完整版本: [轉帖]順德話詞彙集