QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3478|回復: 7

[媒體錯字] 2008.04.02 南方都市報

老字号留低消失嘅时光

冯璐赟专栏

照片提供、口述:邓嘉乐

拍摄地点:广州北京路京士照相馆

拍摄时间:1950年1月

1950年,妈妈带住我去到永汉北路嘅京士照相馆影相,嗰时候我先八个月。爸爸有个好老友嘅中学同学叫莫乃荪,喺澳门度工作生活,即使分隔两地,都成日写信联系口架。佢知道我出世之后,专程去到我哋万福路嘅屋企睇过我,祝福我哋屋企人。等到我八个月嘅时候,爸爸就谂住影张相留念,寄畀喺澳门嘅好朋友。

听我妈妈回忆话,当时由屋企行过去京士照相馆,行咗大半个钟头,抱住我行,其实都会攰。去到一共影咗三幅一组嘅相,有两张我嘅单人相,一张妈妈抱住我影嘅。细路仔影相系有啲麻烦,大人要系侧边睇住佢,等佢乖啲,尽量多啲表情。其中一张单人相,我仲好得戚添,喺度「及及猪」(即系上唇包下唇,发出声音嘅一种趣怪动作)啵,大人都畀我凼到好开心嘞。影出嚟嘅相,仲有「京士(KING’S)」嘅水印,话明系名楼出品。之后爸爸就喺呢张我同妈妈嘅合照背面,用钢笔写上「送给莫乃荪仁兄惠存 弟济海 1950.1.15」字样。以前嘅人都好兴以照片相送,一嚟知道大家嘅近况,二嚟又系值得留念嘅嘢。所以,细路仔隔几年,都会去一次影楼影相,记录低每一个时期嘅样貌,一家人又会影下全家福。女仔同女仔之间,都好中意互相送自己嘅相,然后喺背面度写上类似嘅字句。

宁愿行咁远,都要去到「京士」影相,系因为「京士」嘅名气好大,老字号,当时泊得住「艳芳」嘅,只有「京士」,加上影出嚟效果好,水印标记好精致,所以好多人影全家福,一定都系去呢两间口架,一张全家福留传子孙啊嘛。呢啲大嘅照相馆,鼎盛时期员工都有几廿人,店面都有几百上千平方。「艳芳」同「京士」仲开度去其他城市添,亦都成为其他城市嘅老字号。

不过,依家行过北京路,已经唔见有「艳芳」同「京士」嘅大名嘞。原先嘅「京士」,系喺北京路向西转出中山五路嘅转角位,依家已经变成咗商业城,「京士」早就了无踪影。而「艳芳」,当年因为地铁拆建嘅原因,搬出中山五路旺地,加上后嚟影楼竞争激烈,已经好景不再,依家偏于朝天路一角。

岁月无痕,摄影可以留低时光嘅魅力,抓住容易消逝嘅嘢,将佢永久保存。不过依家,仲有几多人会去老式影楼度影全家福呢?仲有几多人会去老式影楼影婴儿相呢?大概,如果要出去影,多数人都会选择可以影艺术相嘅新式影楼,再唔系嘅,喺依家数码相机普及嘅时代,自己喺屋企影。讲句唔好听嘅,可能,只有老古董先至会去老影楼嘞。现实远比怀旧强大。

http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080402/ArticelB12002FM.htm

老字号留低消失嘅时光

冯璐赟专栏

照片提供、口述:邓嘉乐

拍摄地点:广州北京路京士照相馆

拍摄时间:1950年1月

1950年,妈妈带住我去到永汉北路嘅京士照相馆影相,嗰时候我先八个月。爸爸有个好老友嘅中学同学叫莫乃荪,喺澳门度工作生活,即使分隔两地,都成日写信联系口架」(㗎 )。佢知道我出世之后,专程去到我哋万福路嘅屋企睇过我,祝福我哋屋企人。等到我八个月嘅时候,爸爸就谂住影张相留念,寄畀喺澳门嘅好朋友。

听我妈妈回忆话,当时由屋企行过去京士照相馆,行咗大半个钟头,抱住我行,其实都会攰。去到一共影咗三幅一组嘅相,有两张我嘅单人相,一张妈妈抱住我影嘅。细路仔影相系有啲麻烦,大人要系(喺)侧边睇住佢,等佢乖啲,尽量多啲表情。其中一张单人相,我仲(重)好得戚添,喺度「及及猪」(即系上唇包下唇,发出声音嘅一种趣怪动作)啵(噃),大人都畀我凼(氹)到好开心嘞。影出嚟嘅相,仲(重)有「京士(KING’S)」嘅水印,话明系名楼出品。之后爸爸就喺呢张我同妈妈嘅合照背面,用钢笔写上「送给莫乃荪仁兄惠存 弟济海 1950.1.15」字样。以前嘅人都好兴以照片相送,一嚟知道大家嘅近况,二嚟又系值得留念嘅嘢。所以,细路仔隔几年,都会去一次影楼影相,记录低每一个时期嘅样貌,一家人又会影下全家福。女仔同女仔之间,都好中意互相送自己嘅相,然后喺背面度写上类似嘅字句。

宁愿行咁远,都要去到「京士」影相,系因为「京士」嘅名气好大,老字号,当时泊得住「艳芳」嘅,只有「京士」,加上影出嚟效果好,水印标记好精致,所以好多人影全家福,一定都系去呢两间口架」(㗎 ),一张全家福留传子孙啊(吖)嘛。呢啲大嘅照相馆,鼎盛时期员工都有几廿人,店面都有几百上千平方。「艳芳」同「京士」仲(重)度(到)去其他城市添,亦都成为其他城市嘅老字号。

不过,依家行过北京路,已经唔见有「艳芳」同「京士」嘅大名嘞。原先嘅「京士」,系喺北京路向西转出中山五路嘅转角位,依家已经变成咗商业城,「京士」早就了无踪影。而「艳芳」,当年因为地铁拆建嘅原因,搬出中山五路旺地,加上后嚟影楼竞争激烈,已经好景不再,依家偏于朝天路一角。

岁月无痕,摄影可以留低时光嘅魅力,抓住容易消逝嘅嘢,将佢永久保存。不过依家,仲(重)有几多人会去老式影楼度影全家福呢?仲(重)有几多人会去老式影楼影婴儿相呢?大概,如果要出去影,多数人都会选择可以影艺术相嘅新式影楼,再唔系嘅,喺依家数码相机普及嘅时代,自己喺屋企影。讲句唔好听嘅,可能,只有老古董先至会去老影楼嘞。现实远比怀旧强大。

又讲加人工

街坊话事
李瑞敏

老婆:老公,政府话要加人工啊!

老公:边度有咁大只蛤乸啊?

老婆:报纸写口架,每年12%吖嘛!

老公:扯!你咪谂坏个脑啊!政府讲嘅只不过系指导性嘅嘢,都唔系指令性嘅!而家出粮畀你嗰个系你老细,唔系政府。加唔加,加几多都系你老细话事,唔关政府事!

老婆:哈?噉即系点啊?

老公:政府开空头支票啰。不过都算进步啦,起码知道叫啲老细要同打工仔分享经济成果,唔好成日收埋收埋。

老婆:有几多个老细咁好心啊?政府讲咗等于冇讲。

老公:咁又唔系。呢条指导性意见可能会成为公务员同嗰啲垄断单位合理加人工嘅理据,你咪话冇用。不过如果佢地都唔加,政府嗰个人均收入目标又点会实现啊?

老婆:唉,噉即系冇我哋份啦,讲嚟都系嘥气!

老公:政府而家要做嘅应该系谂下点样平抑物价。而家啲CPI分分钟去到10%,你加12%又有咩用啊?随时冇咗一撅!再者,12%讲嘅系城镇职工,楼下市场啲卖猪肉、卖菜嘅系个体户,佢地揾边个帮手加人工啊?又唔系揾我哋开刀。所以话,唔加可能重好过加啊!

老婆:我哋都冇得加,谂咁多做咩啊,都系悭啲使最实际。
http://www.nanfangdaily.com.cn/epaper/nfds/content/20080402/ArticelB12004FM.htm

又讲加人工

街坊话事
李瑞敏

老婆:老公,政府话要加人工啊!

老公:边度有咁大只蛤乸啊?

老婆:报纸写口架」(㗎  ,每年12%吖嘛!

老公:扯(唓)!你咪谂坏个脑啊!政府讲嘅只不过系指导性嘅嘢,都唔系指令性嘅!而家出粮畀你嗰个系你老细(老世),唔系政府。加唔加,加几多都系你老细(老世)话事,唔关政府事!

老婆:哈(吓)?噉即系点啊?

老公:政府开空头支票啰。不过都算进步啦,起码知道叫啲老细(老世)要同打工仔分享经济成果,唔好成日收埋收埋。

老婆:有几多个老细(老世)咁好心啊?政府讲咗等于冇讲。

老公:咁又唔系。呢条指导性意见可能会成为公务员同嗰啲垄断单位合理加人工嘅理据,你咪话冇用。不过如果佢地(哋)都唔加,政府嗰个人均收入目标又点会实现啊?

老婆:唉,噉即系冇我哋份啦,讲嚟都系嘥气!

老公:政府而家要做嘅应该系谂下点样平抑物价。而家啲CPI分分钟去到10%,你加12%又有咩用啊?随时冇咗一撅(橛)!再者,12%讲嘅系城镇职工,楼下市场啲卖猪肉、卖菜嘅系个体户,佢地(哋)揾边个帮手加人工啊?又唔系揾我哋开刀。所以话,唔加可能重好过加啊!

老婆:我哋都冇得加,谂咁多做咩啊,都系悭啲使最实际。

原帖由 鑊鑊金 於 2008-4-5 04:44 PM 發表   老字号留低消失嘅时光冯璐赟专栏  照片提供、口述:邓嘉乐  拍摄地点:广州北京路京士照相馆  拍摄时间:1950年1月  1950年,妈妈带住我去到永汉北路嘅京士照相馆影相,嗰时候我先八个月。爸爸有个好老友 ...

……

听我妈妈回忆话,当时由屋企行过去京士照相馆,行咗大半个钟头,抱住我行,其实都会攰。去到一共影咗三幅一组嘅相,有两张我嘅单人相,一张妈妈抱住我影嘅。细路仔影相系有啲麻烦,大人要系(喺)侧边睇住佢,等佢乖啲,尽量多啲表情。其中一张单人相,我仲(重)好得戚添,喺度「及及猪」(即系上唇包下唇,发出声音嘅一种趣怪动作)啵(噃),大人都畀我凼(氹)到好开心嘞。影出嚟嘅相,仲(重)有「京士(KING’S)」嘅水印,话明系名楼出品。之后爸爸就喺呢张我同妈妈嘅合照背面,用钢笔写上「送给莫乃荪仁兄惠存 弟济海 1950.1.15」字样。以前嘅人都好兴以照片相送,一嚟知道大家嘅近况,二嚟又系值得留念嘅嘢。所以,细路仔隔几年,都会去一次影楼影相,记录低每一个时期嘅样貌,一家人又会影下全家福。女仔同女仔之间,都好意互相送自己嘅相,然后喺背面度写上类似嘅字句。
……

原帖由 卢总 於 2008-4-7 00:18 發表 ……   听我妈妈回忆话,当时由屋企行过去京士照相馆,行咗大半个钟头,抱住我行,其实都会攰。去到一共影咗三幅一组嘅相,有两张我嘅单人相,一张妈妈抱住我影嘅。细路仔影相系有啲麻烦,大人要系(喺)侧边睇住佢,等佢乖 ...

中意 呢個詞喺字典都有嘅~~

不過 鍾意  就肯定啱~    

词典入面嗰个「中意」喺广州话里面读「种意」,而且意思都唔系我哋广州话所讲嘅「钟意」。

你要搞清楚你正紧啲乜!

唔好好似人哋噉,相信词典里面「买单」系啱嘅噉样!

原帖由 卢总 於 2008-4-7 12:45 發表 词典入面嗰个「中意」喺广州话里面读「种意」,而且意思都唔系我哋广州话所讲嘅「钟意」。   你要搞清楚你正紧啲乜!   唔好好似人哋噉,相信词典里面「买单」系啱嘅噉样! ...

OK!以後注意~~