QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 馬萬千

[資料收集] 估下呢8個瀕臨絶種的粵語字

睇過點先!
看看是什麽字!我也學習一下!

試ing~~輸入法問題,有音無字~~

1:用唇及舌尖嚐試液體,略飲一飲,小口小口地飲。

例:「~一啖試下」daap1

2:擦拭,抹。(唔係「抺」字,唔係讀maat3嘅字)

例:「偷食都唔~嘴」,「~下張檯」,「~鼻涕」man2···不過對於【x檯】都係覺maat3順口D···

3:研,碾。

例:「~薯仔做薯茸」,「~爛啲飯餵細路」ngaan4

4:過濾,將水與渣滓分開。(即係洗完米之後將啲洗米水倒出來個動作)

例:「將水~出來」,「~乾水」bei3

5:濺,淋(唔係呢兩個字)

例:「~到一身濕」,「畀雨~到」dap6

6:器物磨損,器物破損(唔係 sit6 字)

例:「螺絲批~咗」,「瓦盆邊~咗」??好少講呢類詞···

7:形容啲雨好密

例:「落好~雨」好大雨吖··D雨好密吖~~~我通常只會噉講

8:偏僻

例:「你住得咁~」saan1 kaa1 laa1 山旮旯

對下答案先~~!!~~

睇睇答案
還真的是一個都猜不中=.=
唔咪幾識猜啫,睇下答案先~
真係唔知道,唔清楚!
睇答案。
睇吓
睇下答案先
一至四嘅拼音如下:mei1,mut8,ngaan4,king4,其他幾個唔識。
1:用唇及舌尖嚐試液體,略飲一飲,小口小口地飲。        ZHUO

例:「~一啖試下」                                                   

2:擦拭,抺。(唔係「抺」字,唔係讀maat3嘅字)               KAI

例:「偷食都唔~嘴」,「~下張檯」,「~鼻涕」                     

3:研,碾。                                                                                  YA

例:「~薯仔做薯茸」,「~爛啲飯餵細路」

4:過濾,將水與渣滓分開。(即係洗完米之後將啲洗米水倒出來個動作)     BI

例:「將水~出來」,「~乾水」

5:濺,淋(唔係呢兩個字)                                           ZAN

例:「~到一身濕」,「畀雨~到」

6:器物磨損,器物破損(唔係 sit6 字)                               SI

例:「螺絲批~咗」,「瓦盆邊~咗」

7:形容啲雨好密                                                           ……

例:「落好~雨」

8:偏僻                                                                                  ……

例:「你住得咁~」

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
亂猜……
5. 應該係 PIT3
1) Juut
5)Dup
6)Grut
7) 大 (?)
8) 远
乱估的!睇下先
1,呷。2,擤鼻涕。3,发音近似读「颜」。4,滗。5,擳,好似应该从水部,但我搵唔倒。6,「蚀」?7,我哋佛山有啲地方讲「好『茸』雨」。8,我哋佛山有啲地方读「背」。
1,呷。2,擤鼻涕。3,「研碎」个「研」个人觉得发音近似读「颜」。4,滗。5,擳,好似应该从水部,但我搵唔倒。6,「蚀」?7,我哋佛山有啲地方讲「好『茸』雨」,正写唔知点。8,我哋佛山有啲地方读「背」。
做到2個,唔知啱定唔啱?睇下先
做到2個,唔知啱定唔啱?睇下先
睇過……
看看~~~