QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: High_Hand

[南派功夫] [讨论]耕手挡边腿嘅可行性~

Re:[讨论]耕手挡边腿嘅可行性~

黑色恶猫在2004-10-02 20:11:37说道:[br]档乜差,点档点死。对方起高脚的话,就走边位冲上去用争由下向上撞距下巴,或者用双推掌托距下巴,再五系就接距脚,旋身后争顶距个面门。中低脚的话未提膝硬档距罗。
“再五系就接距脚”猫兄讲下用乜接吖!~ em6:

我寻日都接过人一脚啊,踢到只手红晒,好痛… em20:

high_hand在2004-09-23 18:16:43说道:[br]民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:
我就系这样用,可以说万试万灵。

high_hand在2004-09-29 16:47:12说道:[br]我讲嘅咩?唔喺我讲架! 乜姐姐仔喺妹妹仔嘛嘅咩?sorry,sorry!~ em6:
米你以为我系好大个嘎?我仲系中学生梨嘎扎~!

我见你個名仲估你喺姐姐仔添,你喺点样去学詠春架? em6:

凤山细雄在2004-10-05 09:33:12说道:[br][quote]high_hand在2004-09-23 18:16:43说道:[br]民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:
我就系这样用,可以说万试万灵。[/quote] 欢迎细雄兄你返嚟发言吖, em6:,em3:,你用嗰阵有无试过有人唔用胫骨位攻击而喺用膝盖攻击咪食到正,你觉得力量转咗去膝盖度用同样嘅方法可以有咩小技巧可以用响上面? em6:

high_hand在2004-10-06 02:13:00说道:[br][quote]凤山细雄在2004-10-05 09:33:12说道:[br][quote]high_hand在2004-09-23 18:16:43说道:[br]民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:
我就系这样用,可以说万试万灵。[/quote] 欢迎细雄兄你返嚟发言吖, em6:,em3:,你用嗰阵有无试过有人唔用胫骨位攻击而喺用膝盖攻击咪食到正,你觉得力量转咗去膝盖度用同样嘅方法可以有咩小技巧可以用响上面? em6:[/quote]high_hand兄:其实咏春拳在搏击中是要见到做到的,很难说我用边招去接别人的边招,但这里提到一定要用耕手接边腿的话,就是当对方腿一动我会马上用七星步闯进他的中线(步法配合耕手)这时耕手接他的膝盖以上,我前腿插在对方站地腿的后面,我前腿向后一绊,接他大腿的手向一托,这样对方就倒地了,这样的组合动作用得熟练快速就可以,不管他是腿还是膝盖。 em10:

凤山细雄在2004-10-07 10:37:01说道:[br][quote]high_hand在2004-10-06 02:13:00说道:[br][quote]凤山细雄在2004-10-05 09:33:12说道:[br][quote]high_hand在2004-09-23 18:16:43说道:[br]民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:
我就系这样用,可以说万试万灵。[/quote] 欢迎细雄兄你返嚟发言吖, em6:,em3:,你用嗰阵有无试过有人唔用胫骨位攻击而喺用膝盖攻击咪食到正,你觉得力量转咗去膝盖度用同样嘅方法可以有咩小技巧可以用响上面? em6:[/quote]high_hand兄:其实咏春拳在搏击中是要见到做到的,很难说我用边招去接别人的边招,但这里提到一定要用耕手接边腿的话,就是当对方腿一动我会马上用七星步闯进他的中线(步法配合耕手)这时耕手接他的膝盖以上,我前腿插在对方站地腿的后面,我前腿向后一绊,接他大腿的手向一托,这样对方就倒地了,这样的组合动作用得熟练快速就可以,不管他是腿还是膝盖。 em10:[/quote] 细雄兄讲得好,经验老到!!

人地起脚个阵,睇肩头就实知距起脚,起边只脚添。但系你不一定判断得到距系高扫定中扫,判断错的话就实中招,用接腿摔好d。以系擂台上面来讲,多数都系用双手封完再还手的。没人用一只手去格档的,以前日本仔同泰仔比赛个阵就系甘样被踢断手的。所以未睇清之前都系用双手封一封好d。

稳我啦,我的跌打推拿好店,(家传的)收你平d啦。踢到大臂定小臂先。

凤山细雄在2004-10-07 10:37:01说道:[br][quote]high_hand在2004-10-06 02:13:00说道:[br][quote]凤山细雄在2004-10-05 09:33:12说道:[br][quote]high_hand在2004-09-23 18:16:43说道:[br]民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:
我就系这样用,可以说万试万灵。[/quote] 欢迎细雄兄你返嚟发言吖, em6:,em3:,你用嗰阵有无试过有人唔用胫骨位攻击而喺用膝盖攻击咪食到正,你觉得力量转咗去膝盖度用同样嘅方法可以有咩小技巧可以用响上面? em6:[/quote]high_hand兄:其实咏春拳在搏击中是要见到做到的,很难说我用边招去接别人的边招,但这里提到一定要用耕手接边腿的话,就是当对方腿一动我会马上用七星步闯进他的中线(步法配合耕手)这时耕手接他的膝盖以上,我前腿插在对方站地腿的后面,我前腿向后一绊,接他大腿的手向一托,这样对方就倒地了,这样的组合动作用得熟练快速就可以,不管他是腿还是膝盖。 em10:[/quote] 又收到细雄兄同噤多位大哥嘅指导,真喺开心:我大概明白你所指使用耕手挡边脚嘅要点,不过你讲嘅七星步就唔喺好清楚喺咩嘢,因为d师傅口传身授之间可能会改咗d名,七星步喺唔喺前脚画一个弧踩入对方重心脚自己再跟步嗰个步法啊? em6: 依一招步法、距离同时间、位置掌握都不容有失,细雄兄讲到轻而易举我谂一定身经百战了,搞到我鬼噤向往添! em6:

黑色恶猫在2004-10-07 20:02:43说道:[br]人地起脚个阵,睇肩头就实知距起脚,起边只脚添。但系你不一定判断得到距系高扫定中扫,判断错的话就实中招,用接腿摔好d。以系擂台上面来讲,多数都系用双手封完再还手的。没人用一只手去格档的,以前日本仔同泰仔比赛个阵就系甘样被踢断手的。所以未睇清之前都系用双手封一封好d。
多谢恶猫兄为我哋带嚟一d詠春拳以外嘅技法仳我哋开掘眼光,你所指嘅用双手封一封喺点封呢?挡一挡定喺点吖? em6:

系借对方扫腿的力,用双手手掌去接,就好似打波个阵接个波甘,因为扫腿的破坏力好大,所以一接完就要进步或退步来卸左个度力。以泰拳为例,一接完脚多数就会扫返对方的支撑脚或者系马上托住方的进攻腿,用争下击对方膝再转身后争飞面门。呢下就毒了 ,分分打断脚同埋顶爆个面。

high_hand就是high_hand,七星步就是这样的,恶猫兄可能系学散打的吧,对散打的理解也很独到,作为搏击他是以动态的形式的,还是那句“见到做到”吧。

觉得猫兄讲嘅步骤唔错,但喺睇完好似复杂咗d,实战可能一下记唔住涡!~ em6: 但相对嚟讲詠春就得一下变化,简单好多!~ em6:

没错,太复杂到实际用唔上,原来恶猫果种喺散打嘅打法,唔算好复杂,但如果退一步卸开咗对方既力,禁就唔够手长用手争打对方块脸了,猫兄既讲法有少少欠缺 em19:

我五系学散打的,我系学蔡李佛的。但我同时都参考过泰拳,系擂台上,因为戴左拳套,民间的手法一d都用五上,最大杀伤力的就系膝争同脚了。远就扫蹬,近就膝争,用埋擂台战术逼你埋绳角,对方好气过你就实打趴你。但系台下又五同,没左拳套的拳都五知快几多倍,以蔡李佛拳为例,你想起脚,出拳个阵或己经起左脚同出左拳个阵,个阴揷锤或个哨锤经己打到你个面个度。没它架,因为我地个桩系右桩,重拳系前面,一般打散打或跆拳的都系左桩的,重拳重脚在后,行的路径长左。

黑色恶猫在2004-10-09 20:53:41说道:[br]我五系学散打的,我系学蔡李佛的。但我同时都参考过泰拳,系擂台上,因为戴左拳套,民间的手法一d都用五上,最大杀伤力的就系膝争同脚了。远就扫蹬,近就膝争,用埋擂台战术逼你埋绳角,对方好气过你就实打趴你。但系台下又五同,没左拳套的拳都五知快几多倍,以蔡李佛拳为例,你想起脚,出拳个阵或己经起左脚同出左拳个阵,个阴揷锤或个哨锤经己打到你个面个度。没它架,因为我地个桩系右桩,重拳系前面,一般打散打或跆拳的都系左桩的,重拳重脚在后,行的路径长左。
欢迎论坛又加入一个蔡李福高手,猫兄讲出咗一個我哋一向未明确嘅目标,究竟我哋喺讨论研究响擂台上嘅战术定喺街头战术呢?我谂我哋主要以街战为主,但我哋都同意打擂台同街战有好大嘅分别,既然猫兄噤有研究,不妨多讲一d 仳大家参考一下! em6: 猫兄可唔可以讲解一下蔡李佛嘅桩喺右桩喺咩意思呢?因为詠春嘅桩可以左中右三边走,唔喺好明右桩即喺点解!~ em6:

黑色恶猫在2004-10-07 20:06:15说道:[br]稳我啦,我的跌打推拿好店,(家传的)收你平d啦。踢到大臂定小臂先。
噤又唔洗睇铁打禁严重,不过e家都好少后生学铁打,你有得学都算为国粹保存出一分力涡 em2:

我都对街战比较有兴趣d,响擂台上有裁判同规则保护,又太多限制,好多时打擂台都唔比用膝肘啦,中国散打对人哋泰拳米唔比人用膝肘罗。 其实除左正耕手挡边腿,有无人讲下用倒耕手去接边腿架?响手法步法上有无讲究? em2: