QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 42983|回復: 72

新版論壇正式啓用

經過若干晚嘅測試同一個星期六嘅轉換、設置,discuz版本新論壇終於出街。新論壇功能更多,不過可能管理員以及網友都要花一段時間熟習。

新論壇啓用伊始,功能設置上有好多地方未完善,希望各位幫手測試,將問題以回帖形式反映。多謝各位支持!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

對部分意見嘅處理情况:

1、普通字體顔色 (已改黑色)

2、帖內字體大細 (已改大)

3、默認字體(已改爲細明體) 其它問題尚需要時間。

4、專題類別中“其它”擺最後嘅問題。

5、快速回帖問題:由於快速回帖默認用discuz代碼模式,分唔到行,所以唯有唔開放快速回帖。

6、唔可以上傳附件問題,已經解决。唔同級別用戶可以上傳唔同size嘅附件。

其中dada所講嘅唔知持ext-B字體嘅截斷問題比較嚴重,要改論壇程序,需要一段時間。喺未改好呢段時間,請先唔好用ext-b發帖,而用圖片或部首組合嘅方法頂住先。

新論壇個look係型仔。 辛苦晒你哋喇。 有啲地方譬如話 回覆帖嘅自動轉換界面重係簡化字,『回覆』,『回復』好似呢類型。
意見收集箱嘅英文少咗三隻字母(Suggestions)
  發帖上傳圖片嘅水印默認為Discuz嘅logo,要改成有粵協嘅標記。另外好似設置唔到購買帖。
  各版塊嘅專題順序要調整吓,尤其是「其它」應該攞到最屘。另外版面「簡潔」呢個理念喺任何時候都唔會錯,無謂嘅功能可以唔要,以使版面更條理。
新論壇確實好型仔啊,辛苦晒你哋!
恭喜!好似幾好
機好喔!
  喺首頁顯示嘅子版應該要更加突出啲,起碼係用粗體字,睇睇可唔可以實現到。

啲字可唔可以用黑色??

灰黑色對於近視嘅人唻講睇得唔係好清楚

再好將回覆嘅字體都默認為深黑色.........

發帖顯示嘅默認字體最好設為細明體,對應返正體字好睇好多。

恭喜恭喜

辛苦各位管理員啦。。。 好彩唔使再注冊過。。。

粵語文庫→每日一句與粵語有關之古詩詞,2007-9-8 23:18 ,壅 一、所有移行冇晒。 二、字型問題﹕ [東漢]劉熙《釋名.釋用器》﹕「[金冓],溝也…… 新論壇唔支持[金冓](U+28A8B)﹐就噉斷咗。

抑:

1、論壇的“發表回”、/查看”、“快速回復主題”等当中的”是否應寫成“回覆”?

2、新論壇型仔嘅講法我就唔多認同,只不過令人有耳目一新嘅感覺啫,我登錄嗰陣明明經已揀咗“詩意田園”風格,但係色水重係咁深沉,唔夠鮮豔;

3、好似唔見咗“我發表的主題”和“我參與的主題”功能;

4、有啲版門檻設得高咗,之前我都入得到“時事光明頂”,但現在卻出現以下提示:

您無權進行當前操作,這可能因以下原因之一造成

您不滿足訪問這個版塊所需的條件。
   訪問條件: 在線時間(小時) > 24   並且   發帖數 > 30
   您的信息: 發帖數 = 94   在線時間(小時) = 0  

您已經登錄,但您的帳號或其所在的用戶組無權訪問當前頁面。

5、灰色嘅字睇起上來真係有啲難度;

6、論壇首頁嘅Banner顯得唔多協調。

新事物當然有好嘅一面,亦都有欠佳嘅一面。

揚:

1、新論壇終於都將我嘅個性簽名顯示出來,而之前無論我怎樣設置,佢就係唔顯示,我都吹佢唔漲。

2、其他方面都一切正常。

欲揚先抑,忠言逆耳。

論壇工作人員,辛苦晒咁多位!

應用“回覆”

测试:𨪋 ?  gaa3

請各位理解新舊版面論壇嘅轉換需要花費大量嘅手動操作,現時祇單靠一兩人工作無疑負擔非常之重,我哋會逐步完善,畀世人更佳嘅面目。
新論壇好似好睇D, 但字好似細咗D
我尋日發嘅貼冇咗? 定系搜索功能用唔到? [ 本帖最後由 neogeo 於 2007-9-9 08:54 編輯 ]
我覺得新論壇系好睇D, 字大番小小就OK. 我個IE設咗"不使用網頁中指定的顏色", 所以顏色設置對我無影響.