QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6623|回復: 14

[原創]有一單監控工程,求合作

我一直都話,我哋要互相關照嘅。呢次我接到一單監控工程,雖然唔係好大,但係都想關照返自己友,唔知有冇人有興趣?

另外,建議粵協組織大家認認真真開一次會,睇下可唔可以成立一間綜合股份制公司,集合所有人嘅力量同埋信息,壯大我哋嘅實力。大家都係同文同種、同聲同氣、有共同目標嘅,相信會合作得好好嘅。

监控工程以前做唔少,咩料?

如果今个月我搞聚会,你会唔会出嚟?

(呢张帖发错版,稍后将移过去闲情吹水版嗰边)

系统内部问题,回复唔到,现将回复内容发表于此:

======在 2007-8-6 13:14:23 您來信中寫道:======

我需要嘅係有資質嘅公司咖,你有冇辦法?

如果有聚會我一定到。

另外,可唔可以將“酷哥”改成“靚仔”或其它啊?

======================================
点先为之“有资质”先?同我合作关系嘅公司都系攞正牌嘅。

今个月打算再搞多次聚会,请你留意最新公告!

“酷哥”呢啲咁核突嘅字眼我晨早就插过。不过眼下正更换服务器同升级系统,睇过改完之后点先再讲啦。多谢你嘅意见!

呢間係正規嘅大公司,先后會有兩單工程嘅,而家係第一單。

由于係正規公司,所以人家要求有安防施工證書,當然重要合同、發票之類嘅嘢。

材料要求係原裝Sony或者三星攝像機。

阿芬嘅提议好好, 我地应该有自己嘅经济实体, 积蓄力量, 等待时机....

可能有人會話,就算兩兄弟合作都會反面啦。正因為只有兩兄弟,所以好容易反面,如果係十兄弟、二十兄弟、三十……一百兄弟,反而唔容易反面。因為要兩個人反面,只需要兩個人嘅力量,而且只要一個人離開,就玩完。而要一百個人反面,就要一百個人都想反面至得。

美國啲前人可以一齊搞個國家出嚟,我哋就搞個公司、搞個社區出嚟。

點解美國人做得到?因為佢哋喺上岸之前就已經做好一份詳盡嘅、民主嘅協議,每個人都必須以此為準。而且當時佢哋都面對共同嘅問題、相同嘅利益,同我哋而家嘅境遇好相似。

況且,我哋都需要一個一落腳點,只要有咗呢個落腳點,我哋要碰頭,就好似返屋企咁簡單、咁自然。而唔係好似而家噉流落街頭。

可能有人會話:唓,如果我揾到生意,我自己都揾到人做啦。冇錯,你或者可以揾朋友做,但係你啲朋友并唔一定支持你而家所做嘅事嘅。亦即係話,你同你朋友做完某單嘢之后,你依然係一個人。

我已經有一啲構思,譬如:資金、決策、經營、人力、做事、利益等等,希望9月9號見面嘅時候有機會同大家商討。

補充一下,上述工程而家我重hold住嘅,跟住落嚟重會有幾單,都比較大,但係我冇能力做,又唔想讓畀外人。

所有嘢都要實力,都要爭取。

睇嚟,你都有睇《大国崛起》!

《大国崛起》?聽過呢個名,不過冇睇過。

細細個就聽香港臺,后嚟上網,再加上自己思考,頭頭尾尾都二十年啰。

好贊同阿芬嘅意見. 我哋心目中有個遠大嘅目標, 心照不宣, 從一個細嘅經濟實體開始, 逐漸發展....一切皆有可能.....
阿芬嘅idea好好. 有咗經濟實力, 我哋就可以辦粵語學校、粵語傳媒、推動粵語流行文化. 粵語學校同粵語傳媒又可以帶來利潤, 咁越滾越大......
有冇人有打印機咖?

原帖由 cantonian 於 2007-9-8 03:58 發表 好贊同阿芬嘅意見. 我哋心目中有個遠大嘅目標, 心照不宣, 從一個細嘅經濟實體開始, 逐漸發展....一切皆有可能.....

冇錯。

如果成事嘅話,嗰啲十日都唔上嚟一次嘅網友就會日日都上嚟,睇下公司有乜嘢新發展。

失業嘅網友可以上嚟睇下公司有冇乜嘢可以幫手。

我哋會為自己嘅事業、自己嘅歸宿東奔西走,幾辛苦都覺得開心,因為我哋知道自己做緊乜嘢。

以后我哋可能相約去睇廠房,睇設備,一齊開會。

所有已經心灰意冷嘅朋友都會返嚟我哋身邊。

喺網上,我哋會為每一個項目成功完成互相祝賀,一齊歡呼,分享每一個項目執行過程嘅甜酸苦辣。

感覺就好似,一班同胞兄弟姊妹一齊建造自己嘅家園。

早有此想法好耐,單靠一腔熱情搞網站論壇,冇一個實體存在,粵協永遠冇大發展。若能成事,善莫大焉,搵個機會出嚟好好詳談。

好啊。

認為有冇必要搞一個經濟實體呢?大家不妨先表一表態啦,至于點樣搞,大家坐落嚟詳細傾下啦。

移去供求版啦!