QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Kathy

[南派功夫] [讨论]學武之人一定捱過唔少苦~~

Re:[讨论]學武之人一定捱過唔少苦~~

距嘅意思话公园d阿伯唔打得吖,我睇过傅式太极拳创拳人傅振嵩嘅自传,距话自己由细细個开始学太极拳学咗成十年先出师,到距出师嗰阵可以将只雀仔放响手掌上面用听劲唔仳只雀仔借到力飞起! em6:

哇~!咪原来太极咁梗嘎?咁精武会果d太极系点嘎?

high_hand在2004-10-10 01:18:30说道:[br]距嘅意思话公园d阿伯唔打得吖,我睇过傅式太极拳创拳人傅振嵩嘅自传,距话自己由细细個开始学太极拳学咗成十年先出师,到距出师嗰阵可以将只雀仔放响手掌上面用听劲唔仳只雀仔借到力飞起! em6:
哇,原来当年如来佛都系靠太极听劲搞到孙悟空飞唔出佢只手掌

铁丐在2004-10-04 15:28:51说道:[br]想唔苦咪练太极罗,见d阿伯日日朝早响度打,唔苦啊,不过唔打得之嘛 em11:
旧年我同师弟拆招,一时兴起,将渠成个人挑起,眼见就要倒头种,大镬!我即刻扑埋去接渠,可怜渠成140几斤砸落来,即时听得一声脆响,我条内侧副韧带就断了! em3:

嘩,清風兄原來噤鬼好打架?~ em6:

梗涯过苦啦,手痛脚痛周身痛

嗚嗚.....我而家成日落斜坡個陣,個膝頭部位都好痛... 我諗磨損晒啦...... 而家咁後生就咁...老左都唔知點算.... em16: em16:

kathy在2004-12-10 16:22:04说道:[br]嗚嗚.....我而家成日落斜坡個陣,個膝頭部位都好痛... 我諗磨損晒啦...... 而家咁後生就咁...老左都唔知點算.... em16: em16:
你衰喇,风湿啊 em3:

膝頭磨損依d情況響練太極嘅人身上成日都有架啦,唔注意真喺可大可小架!~ em6: