QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[民風民俗] 廣東人過年嘅風俗

原帖由 shiye_ty 於 2007-8-15 06:16 發表 乜有甘复杂咩

乜嘢複雜啫?呢啲都係廣東人嘅傳統非物質文化嘅。

我也來。

其實廣東嘅過年習俗應該講係揉合咗三大地區嘅習俗,即江淮、華中、華北。

謝灶,又叫祭灶,基本上全中國都有。不過詳細嘅情形可以聽聽王亭之點講。正所謂“官三民四”,年廿三、年廿四都得。

講起開炸,廣東人過年還真多煎炸食物,例如油角、煎堆。

油角,又叫角仔(本字:角子),其實依兩個名本身係由一個名拆開嚟嘅,本來嘅名叫“油角子”,依樣嘢其實係本來河南移民帶過來的,但可能要照顧到其他移民,就將原來嘅餡料換咗,變成依家嘅甜味,而以前嘅味道卻係鹹味。當然依樣嘢,並非只此一家,別無分號,喺四川嗰邊一樣有,不過當地客家叫油炸餃子,其他人叫油炸點心。但講起上來,油炸餃子是比較符合的。

又如煎堆,華北地區叫麻團,河南叫果子,海南叫珍袋。而煎堆,本字版為“煎?”,這種食物卻是唐朝時期由中原帶過來的。

油炸鬼就係出自廣東話嘅通俗用詞嘅,四川客家佬係模仿廣東話嚟嘅。