QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5086|回復: 12

[其它] “研究”胡語

我哋一直都凈係考證粵文,其實研究一下滿大人都幾有意義咖,尤其係一啲日常用到嘅、最基本嘅但係又用錯嘅字詞。

如果連呢啲咁基本嘅字詞都居然與古漢語意思唔相符嘅話,佢哋就真係收聲啦。

吃——冇呢個字(不過又聽聞係“喫”字)

給——只有 ji 呢個音

進——冇“入”嘅意思

跑——與人類無關

穿——冇“著”嘅意思

沒——只有 mo 呢個音

了——只有 liao 呢個音

歡迎指正及補充。

"垃圾"本发"le4 se4", 佢哋都可以发成"la ji"啦
呢個帖係討論乜架??
也——冇“亦”嘅意思。
仲有他们对“日”字的用法!简直系糟蹋呢个中文字
以下是引用小蜜蜂在2007-7-8 7:48:47的發言:
仲有他们对“日”字的用法!简直系糟蹋呢个中文字

好似“ICQ”噉理解,講真有樣嘢好得意,中國玩緊“騰Q”嘅時候,啲鬼佬已經玩緊“ICQ”

喝——冇“飲”嘅意思。
喝——冇「飲」嘅意思。
芬1012 發表於 2007-7-8 21:15

" 喝 ",本義是大聲喝令他人之意,例如:大喝一聲叫"停"
根本就冇「飲」嘅意思,實是強加華人錯用之字!
且看漢字文化圏之周邊國家,現行所用亦是此" 飲 "字;例句如下:
飲食(いんしょく) 飲料(いんりょう) 飲んで  — 日本
飲食(음식)    飲料(음료) — 韓國
飲茶 " uống trà "— 越南

음료(飲料)1잔을 주문하면                             유산균음료 (乳酸菌飲科)                                  鐵骨飲料
5,000원음료자유이용               
( 如Order1杯飲品可贈飲自由選擇價值5,000Won飲品 )

一首古詩:
日出而作、日入而息
而飲,耕田而食

滿江紅詞:
笑談渇飮凶奴血.....

茹毛飲血:
禮記˙禮運;飲其血,茹其毛......

王維唐詩(送別):
下馬飲君酒,問君何所之。君言不得意.....

李白:將進酒
烹羊宰牛且為樂, 會須一飲三百杯......

食肆牌匾:飲和食德

牌匾:飲水思源

.
本貼是否想研究北方漢語中一些可能不是漢語,而是北方民族語言的詞匯?

飯】遂變【燒飯】!
古漢語用""
實例:
(1),成語:鶴焚琴
(2),唐朝故事:張羽
(3),曹植「七步成詩」的廣為流傳︰
豆燃豆萁,豆在釜中泣。本是同根生,相煎何太急?】

張羽

名詞:食爐

日本食品:佃

.
河南话 wo51 ri25 「我日」   我怀疑「日」是「入」
北方成日講嘅「lao」(兼有always、very等意思)做乜要寫成「老」?