QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5273|回復: 10

[名家論中文] 隔牆有耳:聖鬥士星矢夠正義 唔夠正字

TVB大台作風,一向政治正確,近排搞埋正字,製作《最緊要正字》市民讀正音,連卡通片角色都唔例外。月前播出套日本動畫《聖鬥士星矢冥王十二宮篇》,主角「冥(音皿)鬥士」,忽然變成「明鬥士」,「冥王星」讀成「明王星」,原來TVB下「聖旨」,成班正義聖鬥士都要以身作則讀正字,咪壞細路,可憐星矢fans被人由細呃到大,偶像「冥」鬥士原來叫「明」鬥士,正字正確令集體回憶走晒樣。

鵪鶉要讀成「鵪唇」
  90年代初TVB首播《星矢》系列動畫,掀起星矢熱潮,八方都成日捧場,前排TVB首播《冥王十二宮篇》,一班星矢迷擔定凳仔捧場,點知班主角冥鬥士一開口,個個變晒「明」鬥士,冥王星改讀成「明」王星,聽落好「銀」耳喎。有fans同八方投訴「TVB點配音」,仲要播到一半就cut,大結局石沉大海,到喉唔到肺,激到班fans想用天馬流星拳打爆電視。
  配音組小角色爆料,星矢要正字原來係高層旨意,讀音要以大學授為標準,冥正音讀「明」,唔可以再讀「皿」,佢話同事都媽媽聲,「讀幾十年都係個音,家要改,有冇搞錯?但係高層指令要跟授讀正音,對學者奉若神明,做細咪照讀,唔通同個飯碗鬥氣咩!」有配音員話正音仲有其他搞笑,狒狒讀成「費費」,鵪鶉就讀成「鵪唇」,「你叫陳志雲試去街市問有無鵪『唇』賣?」
無外事部助理總監曾醒明向八方解釋,星矢主角讀正音,係因為TVB覺得做傳媒有育下一代責任,故此配音組會參考何文匯授本《粵音正讀字彙》同其他典籍。不過TVB講一套做一套,卡通片角色要正音,好似《溏心風暴》呢電視劇集或者其他綜藝節目,就唔使讀正音喎,即係話如果大契去街市買鵪鶉煲湯,唔使同個小販講話買隻「鵪唇」咁惹笑。

文化人鬧「搞」
  反對盲目讀正音文化人潘國森認為TVB「搞」,佢話語言用溝通,「讀個無人聽得明讀音,咁有咩用?」家被指係正音讀音,其實係古音,既然時代唔同,應該接受約定俗成新讀音,「粵語文化唔係屬於一個電視台或者一個授,所有粵語地區,包括海外廣東人都分享呢套文化,閉門造車搞正音係自尋煩惱。」

[此帖子已經被余OK於2007-5-13 17:57:14編輯過]
所以“最緊要正字”做到半路都停咗,因為實在真係有啲矯枉過正
  我今朝趕時間嚟唔切轉帖過嚟,冇諗到樓主快我一步。
大家小心點讀「鵪唇」,不要讀錯為「陰唇」,今天母親節,和媽媽食茶,看到報紙時讀了出來,給媽媽說我「賤格」。唉怎及他們來得賤呀!暈~~~~
應該話TVB初衷系好嘅, 但完全用宋音黎正音就有爭議啦, 因為用粵語讀《詩經》都啱韻律咖, 《詩經》系西周初至春秋中期嘅作品, 早過宋朝好多
矫枉过正早就见识一斑,所以唔系几钟意而家配音嘅《圣斗士星矢》,虽然系粤语,但有缺陷。

我查過廣州音字典啦, '冥'真系讀'明'嚄~

'鶉'有兩種讀音: 春、唇

老實講,讀冥字讀,感覺好怪!

以下是引用gboss在2007-5-15 12:59:35的發言:

老實講,讀冥字讀,感覺好怪!

但“冥頑不靈”一詞一般都是讀作“明”音,此乃例外

咁點算啊?

幾時先至有個大台做個似樣啲嘅節目出嚟搞返掂阿何文匯嘅“正音”?

鶉'有兩種讀音: 春、唇

读“春”声调是变调,没有错,只是单字读不应该是这个声调。

我们不应片面反对正音运动,好的东西,我们还是要吸收的。潘国森也过激了

[此帖子已經被作者於2007-5-25 13:56:12編輯過]