QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你猜猜吓海外華族中乜嘢人愛跟廣東人講廣東話?

稱為“廣東話”最容易樣人理解,駛乜南漢唔南漢。

我諗樓主嘅年紀應該唔係好大,首先好讚賞你對母語嘅支持。

不過你嘅標題好有問題:“你猜猜吓海外華族中乜嘢人愛跟廣東人講廣東話?”

你講嘅亦都係一種已經俾撈話污染咗嘅粵語。

猜 —— 估

……中 ——……入邊,入便、里邊、里便

愛 ——鐘意

点解要估啫?乜唔系有资料、数据咩?!
我林應該系我地潮汕人居多,因為粵語實際上已經系廣東既英語,即系廣東既通用語。海外潮汕人好多人都同香港人做生意,所以,佢地一般都會講粵語。而且,依加好多潮汕既後生仔女黎珠三角搵食前,已經識講粵語,因為佢地成日收睇香港電視。所以,D後生多數識聽識講。
客家啦
我客家人加水上人
依家唔識客家話

宜家D北方撈頭唔單止喺廣東地區惡性推普,仲想喺澳洲加拿大嘅華人社區惡性推普。領北蝗蟲系廣東人嘅最大威脅!

上海人或者系客家!

釐清粵語 廣府話 廣州話 廣東話箇概念

所謂粵語 廣府話 廣州話 廣東話 好多人都將渠混爲一談 其實渠之閒箇內涵同外延係有好大箇區別箇 應該嚴格該何釐清

粵語 即華語粵方言 下分廣府片 東莞片 香山片 四邑片 羅廣片 高陽片 吳化片 邕潯片 梧州片 勾漏片 欽廉片等 主要分布向當前箇廣東省 廣西壯族自治區 香港特別行政區 同澳門特別行政區

廣府話 即華語粵方言廣府片 下分廣州話 順德話 南海話等

廣州話 即華語粵方言廣府片廣州話 以城內音爲標準音 此外又有西關音等

所謂廣東話 該箇命題難以成立 因爲粵語係跨行政區劃箇語言 勿係廣東一地專有 任何人都無法子準確畀廣東話一箇準確箇定義 祇係坊閒相互訛傳箇產物 所以一般勿提倡使用
釐清粵語 廣府話 廣州話 廣東話箇概念

所謂粵語 廣府話 廣州話 廣東話 好多人都將渠混爲一談 其實渠之閒箇 ...
嶺南散人 發表於 2010-6-16 13:30

支持。。。論壇不如整翻個過濾器,一發現「廣東話」就即刻彈這篇短文供參考啦,呵呵。。。
扯,都冇投票權
回覆 17# 紫凤凰

NONONO 墨爾本成扎撈頭already
唔喺國外度,我猜唔出
一d都無可能!
一定係廣州話最多、次之潮州話!
理由好簡單,清未亂世,被賣豬仔到金山南洋一帶以廣東人最多。美加澳洲最早期華埠以廣東人為主,所以以廣州話最普遍於外國唐人街。
清末亦有大量潮州人到南洋一帶經營貿易,如橡膠等原材料,所以大馬泰國華埠以就好多華人識講潮州話,但都未夠廣州話流行。
有人問,乜淨係得廣東有人飄洋過海揾食咩?大陸海岸線咁Q長,點會係廣東人最多最多出埠呀?
好,有冇人答到沿住廣州海岸線北上,數到幾多個港口城市??????上海......天津.......無錯,係無幾個咁多,自古以唻就算上海都不及廣州香港咁國際化!
所以講煲東爪e類土話嘅中國人基本上係無乜出路去海外嘅。
到民初,買豬仔無咗,但出外謀生者主要係經廣州出海。
赤化後,更加停哂,出埠嘅唯一係經香港,台灣可以話無。49年如果中國人要離開,方法就係由原居地南來廣州再偷渡香港,再屈蛇出海。福建都得,但航務上同香港爭太遠,機會仲小。
一話蔽之,今日嚮外國嘅華僑,十之八九係由香港廣州出海,所以講廣州嘅係最多。