QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2260|回復: 6

[詞彙及翻譯] 一啲喺網上搵到嘅一啲香港原版粵語解釋及用法(如有重貼請見諒)

1、【kai】(kaai1)有音冇字  解釋:傻的/愚昧的/呆笨的      例句:1、你當我kai呀?我邊會咁容易上當?                          2、咁大個人仲做埋啲咁幼稚嘅嘢,正kai仔!          2、【O嘴】(O1 zeoi2)  解釋:1、無奈或驚訝得無話可說/目瞪口呆                          2、嘴部呈「O」型      例句:1、肥明佢突然講啲咁嘅爛gag,我O囉!                          2、你選擇錯誤唯有對住塊鏡O嘴!          3、【寸嘴】(cyun3 zeoi2)  解釋:1、(寸嘴)說話不饒人                          2、(寸)態度囂張/跋扈/傲慢      例句:1、你個衰仔咁寸嘴?使唔使吓吓都窒住老竇呀?                          2、霞姐出晒名寸嘴!千祈唔好同佢鬥寸!          4、【打柴】(daa2 caai4)  解釋:1、死亡/殆盡                          2、不能再用/廢掉      例句:1、阿強靚仔又有才華,咁後生就打柴,真系天妒英才!                          2、支原子筆用兩嘢就打柴!一定要拎返去回水!          5、【瀨嘢】(laai2 je5)  解釋:1、做了糟糕的事/遇上了麻煩事                          2、墮進陷阱/中招      例句:1、瀨嘢喇!臨上機先發現冇帶護照!                          2、又話唔考第一課嘅?瀨嘢喇!未溫過點識答?          6、【麻甩】(maa lat)  解釋:1、臭男人/喜挑逗、調戲女性的男人                          2、對男性的通俗稱呼     例句:1、你個死人麻甩佬你非禮我!                          2、麻甩佬喺地鐵喪織頸巾。          7、【娘】(noeng1)  解釋:老土/不合潮流/守舊     例句:你著衫咁,邊會有靚仔埋身哇?          8、【怒】(nou6)  解釋:1、誇張地/憤怒地                          2、十分/非常     例句:1、今日我打咗十幾個鐘頭blog!而家個頭勁暈!                          2、依對尖頭鞋窄!著到我好痛!          9、【屈機】(wat1 gei1)  解釋:1、利用制度上的漏洞或以不公平的手段去獲得利益或達至勝利                          2、在強弱選注的競爭中,強的一方擺出的姿態或作出的舉動     例句:佢哋個個好似姚明咁高,勁屈機!依場波點打?仲要作客,喇!          10、【喪】(song3)  解釋:1、無特別意識的、不停地做某事                          2、癲狂/失去控制自己的自覺     例句:1、麻甩佬喺地鐵織頸巾!                          2、佢都嘅,無喇喇爆粗鬧人!          11、【收皮】(sau1 pei1)  解釋:1、結束/完結/停止                          2、叫人消失,達到羞辱的目的(粗俗語)     例句:1、隊波咁辛苦打入四強,但最終都系要收皮。                          2、收皮喇!邊個話有錢就大晒㗎?          12、【撻著】(taat1 zoek6)  解釋:1、閃電式的互生情愫                          2、在一瞬間互相產生需要對方的感覺     例句:前日見佢兩個響舞會度撻著,尋日開始拍拖,今日仲散埋添!          13、【溫女】(wan1 neoi2)  解釋:1、完全將時間放在女朋友身上                          2、沉迷與女性交往,目空身邊一切     例句:1、一日到黑掛住溫女,遲早冇晒friend呀你!                          2、日日叫你溫書你都唔溫,剩系溫女都溫飽喇!    同義詞:溫老婆,溫臭屋          14、【淆底】(ngaau4 dai2)  解釋:1、怯懦/膽小怕事/畏首畏尾                          2、臨陣退縮/害怕失敗而放棄     例句:1、你唔系約佢出嚟都唔夠膽吓話?正一淆底怪!             2、哇,上到台,下面咁多人睇住我唱歌,好淆底啫!          15、【
我打得咁辛苦點解一發上嚟就冇晒㗎?!
啊,好烦啊!麻烦管理员帮我睇睇咩回事?一发上嚟唔系少内容就系格式错乱晒,唔该
15、【
唔该管理员帮我睇睇咩回事,一发上嚟唔系少内容就系格式错乱....麻烦晒
唔该管理员帮我睇睇咩回事,一发上嚟唔系少内容就系格式错乱....麻烦晒