QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8142|回復: 7

[問音問字] “屎桥”个“桥”应该点写?[求助]

即系“度桥”嗰“桥”字。唔该指教下

Re:“屎桥”个“桥”应该点写?[求助]

就係用“橋”吧。

唔一定係"橋" 有可能係"巧" "咁岩得咁橋" 的"橋",應該是"巧"才解得通。 "咁啱得咁巧"書面語為﹕"剛好這麼湊巧"。

唔该x人王!唔该晒!

殺人王在2006-7-23 17:34:02說道:[br]唔一定係"橋" 有可能係"巧" "咁岩得咁橋" 的"橋",應該是"巧"才解得通。 "咁啱得咁巧"書面語為﹕"剛好這麼湊巧"。
“屎桥”个“桥”喎,吾通可以“屎巧”?!

winfield在2006-7-24 12:49:51說道:[br][quote]殺人王在2006-7-23 17:34:02說道:[br]唔一定係"橋" 有可能係"巧" "咁岩得咁橋" 的"橋",應該是"巧"才解得通。 "咁啱得咁巧"書面語為﹕"剛好這麼湊巧"。
“屎桥”个“桥”喎,吾通可以“屎巧”?![/quote] 我唔係話你錯,你所講嘅"橋"係正確嘅. 只不過白話入面同音字好多.同一個音,唔一定會同一個字. 就算係同一個詞同一個音,喺唔同嘅句子都有唔同嘅意思. 但係我講嘅例子相信"巧"先係正寫 例如: 有時我地講"好橋" 呢個"好橋"就要睇情況(上下文)嚟用"橋"或"巧"喇 好橋的好=非常 好橋的橋=巧合 所以叫做"好橋"!!! 但係如果話"呢條果然係好橋"咁"巧"字就講唔過去 喺呢度我覺得"橋"字嘅意思係"橋段"咁解.字典話:橋,有辦法、主意、計謀。 呢個"好橋"喺呢個情況下就解作:好計謀、好辦法的意思 白話係咪好過癮呢?

“橋liu2”作名詞: 好橋——好辦法 屎橋——餿主意 “巧kiu2”作形容詞 好巧——很巧合 咁巧——這麽巧合

作为名词、形容词有唔同嘅字?