QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2850|回復: 6

[詞彙及翻譯] “多謝”同“唔該”可唔可以混用?

有時真係唔知講多謝定唔該好。麻煩高人指點。

Re:“多謝”同“唔該”可唔可以混用?

知音識字 ==> [轉貼]“唔該”與“多謝” http://bbs.cantonese.asia/topic.asp?l_id=2&t_id=1321 原則上唔可以混用。可能有時唔係易分開。

好嘅。

重有一個問題:啲歌手喺演唱會唱完一首歌點解講多謝?dada嗰篇貼話“在接受別人送與的物品或金錢時,接受者說‘多謝’”。

梗系讲多谢喇~多谢帮衬演唱会,多谢gc自己~唔通讲唔该啊?

rugal在2006-7-28 11:11:09說道:[br]重有一個問題:啲歌手喺演唱會唱完一首歌點解講多謝?dada嗰篇貼話“在接受別人送與的物品或金錢時,接受者說‘多謝’”。
多謝觀衆嘅支持。當人哋對你講讃美嘅說話或者祝賀嘅說話,你都應該講多謝。只有人哋實實在在幫你做咗嘢,你至講“唔該”。

highyun在2006-7-28 11:39:49說道:[br][quote]rugal在2006-7-28 11:11:09說道:[br]重有一個問題:啲歌手喺演唱會唱完一首歌點解講多謝?dada嗰篇貼話“在接受別人送與的物品或金錢時,接受者說‘多謝’”。
多謝觀衆嘅支持。當人哋對你講讃美嘅說話或者祝賀嘅說話,你都應該講多謝。只有人哋實實在在幫你做咗嘢,你至講“唔該”。[/quote] 以前一直以为可以混用,今天才明白了。 唔该!