QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3427|回復: 11

[純水無大礙] 越南人口分布合理过广东好多

越南国土面积,大致相当两广海南加埋,亦接近德国面积。2010年8月人口普查,越南好快就有八千六百万人。

广东得越南一半大细,人口已破亿(里头岭北籍去到几大比数诸位心中有数),超七程聚集于珠江三角洲,剩低配份,潮汕平原亘绝分得最多。
而三角洲内,于东莞深圳核心街路日头行走,并无甚烈逼屈感觉,愚驾龄三岁,驱福士仔兜南海顺德干道,常保时速八十百二上落,足可得证,省城纳员之惊人肚量。

睇返越南,人丁厚积于「哑铃」两极三角洲(河内、西贡),尽数去到总份六程有突嗟。即系话,越南「到处杨梅一样花」,躯体均衡发育,度度有工开。
呵呵,棍子嘅越南研究专题又有新成果发表啵,恭喜先!
早轮有传闻话你嫁女啵,系真唔系?

省城系好逼咖,所以各位外来务工人员,能够唔去就唔好去,能够少去就咪少啲去,费事凑热闹,人逼人啦,就当系还广州人一个安宁日子,积下阴德
点解楼主好似好熟悉越南噉嘅?莫非娶咗个越南新娘?
听讲话河内好玩过西贡
越南面积33万KM2,人口8600万;德国36万KM2,8200万。哩个人口密度分布架构就最岩持续发展嘎啦。

越南城市人均住宅面积20M2,农村16M2,即系话,越南农村人口密度仲高过城市小小,哩点同广东岩好调转。
越南农村人口收入吾会低得过城市,所以越南农村人口吾会逼晒去城市。
国穷民富
长达百年的战乱,越南男人死甘大半,搞到女人人口多过男人成倍几。
邻近广西云南的北圻农村非常贫穷,而富裕的南圻并不缺女人,所以过剩的北圻农村女人,惟有远嫁去 江南、台湾、南韩、南洋 的农村男人。

而根据这些远嫁女的反响,除了南洋的环境比较好之外,江南、台湾、南韩 的农村都比较贫穷落后,生活质素甚至未必及得上老家。
唔讲唔知 好惨
使君子真係一派胡言,越南鄉下嘅密集度點會高過城市呢。同埋越南鄉下大部分都係窮都甩骨,收入比大城市差好遠。跟其他國家一樣,越南鄉下人都走晒入城市搵工做。胡志明市(西貢SÀI GÒN)就係一個例子。
如果你哋上去越南玩,可以去西貢(而家叫胡志明市),係越南最大嘅城市,呢度中有好多華人(多數都重講得廣東話嘅),華人人數大約有100萬。河內首都比較古典啲。想睇靚沙灘可以去芽莊(NHA TRANG)。
回覆 10# Vncantonese

聽講話西貢主要系商業發達;鐘意古跡嘅人士喺河內度會好開心啦~
睇你点分类,如古得 河内、西贡 先算得系「城市」,甘 芽庄、大叻、会安、顺化 就惟有系算「农村」。

美拖(my tho)好似上个世纪的广州珠江口蛋家村。

芽庄家下人多左,水无甘清,推荐美奈。