QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: xiss

[趣事趣物] 入嚟睇下內地啲英文水平幾高?!!!

回覆 20# brittanyche

唔係吖,但係除咗報某某站之外,廣州地鐵嘅廣播重會播報埋某某站可以去到某某地點咖嘛。例如烈士陵園站,廣州地鐵都會播報埋「十六中」出嚟,因為烈士陵園附近就有十六中
回覆 21# xiss

sorry,真系无留意到。
虽然我国庆刚刚去完广州玩,O(∩_∩)O哈哈~
不过广州D人的确多得太恐怖喇~
深圳地铁最高峰时候都无咁多人啊
中等城市东莞好
回覆 22# brittanyche
冇計啦,廣州本地人已經唔少,再加上洶湧而至湧入廣州嘅外地人,廣州呢個城市早就「人海爆炸」啦
广州而家本地人同外地人嘅比例系1:2
个人觉得最难以理解嘅事情系:
深圳嘅地铁报站,以往「世界之窗」站系报「Window of the World」,自从今年 ...
brittanyche 發表於 2010-10-7 18:55

科學館站都唔係叫Science Museum, 而係Kexueguan, 大劇院, 購物公園等, 當然又係拼音
地方名用拼音無可厚非, 但係呢類特色地方, 用拼音根本無意義, 只會倒自己旅遊業米

好難想像, 如果香港將迪士尼, 海洋公園改用拼音...
成人叫做become person
回覆 27# arsenal12345

哈哈 我去宣传下呢个词
回覆 17# brittanyche

哦,我唔係唔中意簡體字。簡體字都有佢地D好處。

http://engrishfunny.files.wordpress.com/2010/10/8d9accf0-9f7d-4da7-b454-a793fccdfbb6.jpg
kaifeng bus stop jin mouth

搞笑的吧,也不至於爛這樣吧!
真系唔講你唔知, 講咗你先知.
原嚟國民嘅英文水平系咁""