QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11741|回復: 3

傳統部首粵讀:一袞主撇,乙橛二頭

有冇人有傳統《康熙》部首粵讀、普通話發音,同意思啊?

而家大家都話「草花頭」(艹)、「冧蓬頭」(宀)、
「撐艇」(辶)、「絞<kíu 13>絲邊」(糹)、「戾<léi 35>狗邊」(犭)、
「戾衣邊」(衤)等等。

恁「礻」係唔係「戾示邊」,「豸」係唔係「戾貓邊」啊?
有人將「豸」叫做「蟲豸(廣州話、普通話,音:治)旁」(唔係「蟲字旁」)。

而大陸《辭海》用部首俗名,例如「寶蓋頭」(宀)、「絞絲旁」(糹)等等。

台灣普通話真係用部首嘅本名,如「艸(草本字)字頭」、
「糸(廣州話、普通話,音:覓)字旁」,等等。恁好似「有文化」尐。

我細個有位長輩,二百一十六(?)個部首,連同異體字,從頭到尾,四個四個讀出來。
可惜,佢嘅鄉音,有尐音唔分,所以我冇辦法抄。

一:一
丨:袞<gwén 35>
丶:主(主字上便嗰點,故名)
丿:撇(一撇恁解)

乙:乙<yùed 33>(爾個字唔讀做「月」<yüed 22>)
亅:橛<güed 22>(音:一橛橛個橛)
二:二
亠:頭(字之頭也,本無此字,只做部首用)

人:人
亻:人(企人邊;人字變形,出現於字的左半,屬人字部)
儿:人(人字變形,出現於字的下半;大陸:「兒」簡體)
入:入

八:八
冂:冏陰平<gwîng 55>?(大陸:同字框)
冖:覓<mïg 22>?(冇點嘅冧蓬頭;大陸:平寶蓋)
冫:冰(冰本字)

……

多謝!
商務新字典嘅附錄有部首嘅粵音讀法。不過只仲有212個部首啫。
話時話,想問下傳統嘅漢字應該分幾多部首?我睇好多書都話214個。
我家中講犭為「狗爪邊」,礻為「示字部」,竹為「竹花頭」,噉有無問題?
商務新字典嘅附錄有部首嘅粵音讀法。不過只仲有212個部首啫。
話時話,想問下傳統嘅漢字應該分幾多部首?我 ...
Vncantonese 發表於 2010-9-12 18:19

唔小心會將「夂」(降字的右上角;出現於字的上半)包埋
「夊」(夏字的下半;出現於字的下半,左上角撇穿)。
現代大陸字形只有前者。

又唔小心會將「匚」(匡字的框;兩角皆為直角;音:方<fông 55>)
包埋「匸」(區字的框;左上角橫筆較長,左下角弧形;
好似係音:蝦米切,陽上,<héi 13>)。
現代大陸字形只有前者。

搵倒爾個,但係唔齊。佢係「部件」(偏旁),唔係字典部首,
而且有尐係本名,有尐係部首俗名冇讀音。
http://bbs.cantonese.asia/redirect.php?goto=findpost&pid=200244&ptid=18432
多謝!