QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5363|回復: 4

[正字本字] 淋糝

廣東有冇「相聲」呢個名或者呢樣嘢就真係唔知嘞!事關嶺南冇文字寫嘅歷史, 有嗰啲都係北人歷史,北人代寫嘅嶺南「歷史」。 兼且,睇過歷史嘅人都知,無他都係啲殺人嘅事跡,嶺南人唔興打打殺殺,都係啲柴米油鹽醬醋茶嘅「淋糝」嘢,冇乜「激動人心」嘅「大事」,故此,寫「歷史」嘅人覺得唔入流...

——睇咗上高呢段文字,你就明乜為之「淋糝」嘞!
[糝] 字點讀?
「淋糝」= 柴米油鹽醬醋茶?
淋糝個糝我讀「審」,唔知合音唔合音

廣東得「講古」無「相聲」
點會冇相聲喎,黃俊英咪講相聲個囉
「淋糝」嘢咪即係啲小嘢小事
不過柴米油鹽醬醋茶係生計嚟個喎,都唔「淋糝」得曬咖

本字應該系「淋糝」,「淋糝」嘢系指「油鹽醬醋茶」之類。形容「濕碎」嘢。

「淋」單字其中一個解釋系:澆:如「淋浴」、「日曬雨淋」。

「淋」可以用邌形容將流質嘅調料落匸食物上,如「淋豉油」等。

「糝」單字匸「廣東俗語考」釋飲食篇錄得「葱花曰糝」註:「糝」音審。凡餚饌加以葱花芫荽曰糝『說文』「糝」以米和羹也。一曰粒也。葱花成粒。故曰「糝」芫荽葱。

「糝」嘅粵音系「審2」,可以用邌形容將粉狀嘅調料落匸食物上,如「糝糖」、「糝鹽」、「 淫糝胡椒粉」等。

照噉睇,「淋淋糝糝」嘅嘢就系指廚房裏面嘅「調味料」嘞。

由於「豉油」、「醋」等系「濕」嘅,

而「糖」、「鹽」、「胡椒粉」等系「碎」嘅,

所有又引申作「濕濕碎碎」嘅無謂嘢嘞。

上聯:「淋淋糝糝」

下聯:「濕濕碎碎」