QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 殺人王

[正字本字] 關於粵語中"D"字嘅疑問

噉~[我di嘢]~用[尐]定[啲]??~

我認爲:“啲”表示“一些”,例如“嗰啲,呢啲”;“dit”表示“少”,例如“dit”咁多。

雖然“尐”有“少”之意,但唔啱音。《康熙字典》引《說文解字》《正字通》皆讀“節”。連粵語審音配詞字庫咁多雜音都冇收錄到“dit”。我覺得佢唔啱音。

當然,可以將“啲”“dit”兩字用法分工當然好啦。但目前未知“dit”嘅肯定寫法係咪“尐”,我依然持保留態度。

[討論]關於粵語中"D"字嘅疑問

研究粵語正字嘅前輩孔仲南同彭志銘都認為呢兩個係正字,雖然部分字典未收錄"尐"字嘅DID音但係,我認為個人係認同呢種講法

[此帖子已經被作者於2006-12-9 16:22:11編輯過]
我都認同"尐"係dit1嘅正字,但係唔認同"尐"係di1嘅正字。我始終認爲di1應該用廣爲接受嘅“啲”。
呢个问题重未有答案?

尐(dit1)咁多(deo1)

呢啲(di1)嘢。

兩個字唔同嘅。

尐咁多

一啲啲

原帖由 dada 於 2006-6-1 09:26 發表 孔仲南應該唔會亂寫﹐不過佢講嘅話有時的確好難明白。例如《廣東俗語考‧釋動物》﹕「卵讀若春。魚子曰卵。卵本上聲。亦有平音。公渾切。音鯤『內則』濡魚卵醬實蓼。讀平聲。粵呼卵作春本此。廣東新語作春。大謬。 ...

孔仲南有無亂寫就好難講.

不過穿鑿附會我情況十分之常見.我覺得大概有一半都唔夠好.唔係牽強就係俗字.

個人比較認同jumpsey君的說法。

但北大之前亦有人指出可能是「滴」。

我個人則認為會否是「點」,點由diem變了dim後,又再省音。就好似普通話嘅daai --> daa噉。

觀之一啲啲,一點點,用法近乎等同。

原帖由 紫凤凰 於 2008-4-9 00:56 發表 個人比較認同jumpsey君的說法。   但北大之前亦有人指出可能是「滴」。   我個人則認為會否是「點」,點由diem變了dim後,又再省音。就好似普通話嘅daai --> daa噉。   觀之一啲啲,一點點,用法近乎等同。 ...
省音都係dit7>>di1而唔係dim2>>di1啦~

dee,西南官话「的」也是念dee,故本人猜测 dee 可能是 「的」一种古读法。

這個「的」只是音近,「啲」一看就知是個借字,通常偏旁表示的是音,而口字部若與口無關,則多為借字。所以本字絕對不可能是「的」。

剛剛查漢典,發覺「點」字除了現在我們讀的陰上,應還有陰平、陰去二讀。
咁好題目,頂

呢個字讀dit音
因為說文解字既時代 所有z既聲母都讀成端定透母 讀成d
而z聲母出現係中官時期先出現既音
因此呢個字係保留左上官既讀音 並無受到舌上化既影響
因為古無舌上音
本人認為,尐發zit和zik音基本無點出現,亦唔常用。而根據尐字噶意思,少、小咁解,所以贊成應發dit音意思明瞭。但同時我猜想D,可能系「丁」字變出來,其實我地講dit咁多,我有聽到過係讀丁咁多。又有時我地講豆丁咁細粒,丁屎咁大等等,都可以換讀成dit咁細、dit咁大。所以推想丁字其實都有細少意思,如豆丁這個詞組,dit有可能只係丁噶易讀音。不知道大家意下如何

細個嗰時多數會聽/講短音嘅 "dit" (尐)
而喺 MSN 同 ICQ 就多數貪方便打個字母 "d" 就算.

跟住大家漸漸少用個短音, 越來越多人講個長音 "d", 例如有個節目就叫 "今日睇真D".
近年直情九成九時間聽到長音, 只係某幾個俗語會講短音 "dit", 好似 "尐尐咁哚" (doe1 ... 唔知係唔係 "哚" 字)