QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14574|回復: 32

[其它] 足球明星花名反映香港粵語低能同乏味

以前足球名星花名:
金毛獅王
金色轟炸機
荷蘭三劍俠

依家花名:
人名+佬, 如雲佬
人名+仔 如奧雲仔, 朗尼仔
人名+ 稱呼, 如費爵爺

我有時聽到啲十幾歲o靚仔講"朗尼仔"真係得啖笑,英格蘭北部人笑南部人基,英格蘭南部人笑中國北方人基,中國北方人笑南方人基,南方人入面除左上海最基係香港人,你班乸型叫人朗尼仔,奧雲仔?再講,連個"朵"都懶得花心思,加個"仔"就算,連自己都對語言無興趣,不斷令粵語低能同乸型,扮乜人保護粵語?
花名唔係咁易安嘅,阿叔就係改花名高手,最經典都可算係大細哨。
話時話,啲「仔」,「佬」幾不濟,總好過撈佬係唔係都「特」、「爾」,尾音水蛇春咁長。
花名唔係咁易安嘅,阿叔就係改花名高手,最經典都可算係大細哨。
話時話,啲「仔」,「佬」幾不濟,總好過 ...
普君南拆遷居民 發表於 2010-7-10 01:19

外國個個拳擊運動員都有花名,唔通你當香港人個個大口環度讀
樓主前後兩個標題,雖然題目唔同,但最終都係想表達攻擊香港人意思。樓主話叫人乜仔、乜佬就係乸型就係基,唔知有乜根據?叫人乜仔、乜佬喺整個廣東係普遍現像,唔知點乸點基法?唔通樓主身邊冇個朋友叫乜仔?
我費事去樓主另一個主題回覆,呢處回覆埋:樓主搞清楚邊個係陳偉業,邊個係馬草泥先啦。你段錄音,馬草泥係最細聲一個,在黃毓民同陳偉業兩個大聲公掩蓋下,馬草泥前後只係講咗三兩句說話,而且點都唔算大聲,點聽都聽唔到你所謂乸聲出現。
回多樓主一句添:
呢處唔係中國地理協會,唔好同我地講長江以北至係北方。廣東人同香港人心目中,出咗兩廣就係北方。上海佬喺我地嚟講係北方人。
以前足球名星花名:
金毛獅王
金色轟炸機
荷蘭三劍俠

依家花名:
人名+佬, 如雲佬
人名+仔 如奧雲仔, 朗尼仔 ...
moksiuwai 發表於 2010-7-9 21:20

你要謾罵、詆譭香港人, 都唔該搵啲好啲理由
叫聲朗尼仔, 同乸型/基, 有乜關係先?

奧雲仔/朗尼仔/美斯仔... 佢地十幾歲就闖出名堂, 講波佬, 尤其阿叔呢類輩份嘅, 叫聲xx仔有乜問題?
以佢哋影響力, 一開始叫就大把人跟住叫o架啦

啲撈頭, 叫小白, 小羅, 小小羅又點計?

雲佬, 撈頭叫范尼, 請問又有乜創意可言?
費爵爺, OMG, 人哋真係封咗爵, 呢個係人哋尊稱, 花咩名呀?

叫人xx仔, 係廣東人習慣, 唔講球圈, 講娛樂圈
劉德華而家重叫華仔, 梁朝偉重叫偉仔, 唔只南方咁叫, 北方一樣跟住
叫聲華仔, 偉仔, 朗尼仔, 就係乸型, 就係基?
有冇嘢呀你?
你要謾罵、詆譭香港人, 都唔該搵啲好啲理由
叫聲朗尼仔, 同乸型/基, 有乜關係先?

奧雲仔/朗尼仔/美斯仔. ...
a_qi 發表於 2010-7-12 18:03

如果批評被認為係謾罵同詆譭,唔怪得港男不知進取,一代基過一代!
你唔係有讀寫障礙嘛?我話十幾歲班o靚仔!人地朗尼係scouse爛仔,唔係人多蝦人少嘅mk古惑仔!
腦囟未生埋叫乜人朗尼仔!你會唔會叫你老豆x仔?
講波佬叫或者係佢無知,或者佢真係夠資格,係佢嘅事!
咁鐘意跟人又唔見你跟謝拉特打人?
劉德華叫華仔係公關技巧,正如叫郭富城做城城,你覺得一個十幾歲人叫一個差唔多五張嘅人做x仔係正常,我只可以話你係乸型文化長大!
北佬講乜我無興趣,我只係知水滸傳一百零八條好漢個朶都好響,黑旋風,智多星,及時雨等都好生動!
費爵爺唔係尊稱,費格遜爵士或者sir darren先係尊稱,又一個唔講究語言嘅例子.
當一個就六張嘅財政司長可以叫做唐唐,香港仲點孕育男人?
回多樓主一句添:
呢處唔係中國地理協會,唔好同我地講長江以北至係北方。廣東人同香港人心目中,出咗兩廣 ...
李四 發表於 2010-7-11 01:46

我講"中國北方"唔係北方,唔該鬧人時睇清楚先!
再講,福建台灣雲南海南都唔係兩廣,但好多人都唔當佢地北佬!
廣東人同香港人心目中嘅北佬又不同,香港人入面對北佬都有唔同槪念,有人當羅湖河以北都係北佬添!

有道理就係批評, 冇道理就係謾罵同詆譭
港男不知進取,一代基過一代, 可惡; 有啲老而畢倚老賣老, 為老不尊, 出口傷人, 更多可鄙復可憐!

你都識話腦囟未生埋啦,噉佢點識分幾時要叫xx仔, 幾時唔可以叫呀? 啲傳媒講乜, 佢地咪跟住講乜囉
傳媒叫華仔, 叫城城, 叫唐唐, 叫朗尼仔, 佢地咪跟住叫囉, 你唔係expect佢地"明辨是非"呀, 腦囟未生埋呀大佬
我又唔信你嗰代, 冇啲十幾歲o靚仔叫新馬師曾做新馬仔嘞!

無可否認, 而家唐唐, 城城呢啲名稱係好難頂
咁係邊個嘅問題先?
係作呢啲名稱嘅新聞從業員問題, 抑或跟住講嘅後生仔嘅問題?

講到「乸型」就更無稽
所謂"一個十幾歲人叫一個差唔多五張嘅人做x仔"
冇錯係有問題呀
有乜問題?
冇大冇細唔識世界冇規冇矩目中無人頂心杉激死老豆, 隨便你話啦
But, 乸型? Come on, 你知唔知你講乜?

最後, 唔好迴避北佬呢個問題!
麻煩你過去大陸體育版望望:
小法、小白、小斯、小羅... 你以為會少過香港?
大陸"十幾歲班o靚仔"又係叫佢地小乜小物, 唔通就比香港o靚仔Man啲?
重有嗰個咩小沈陽, 姣到出汁, 但係喺大陸又紅到發紫喎, 噉又反映咗大陸社會乜嘢問題?

如果你嫌大陸未夠皮, 想講埋台灣、日本、南韓, 一定奉陪到底
問題係, 如果每個地方都有呢種趨勢, 點解你要專揀港男來攻擊?
重有, 如果全世界都係噉發展, 而你接受唔到, 會唔會, 係你out咗? 同社會脫節?
有道理就係批評, 冇道理就係謾罵同詆譭
港男不知進取,一代基過一代, 可惡; 有啲老而畢倚老賣老, 為老不尊,  ...
a_qi 發表於 2010-7-13 02:08

腦囟未生埋,傳媒洗腦咁又點?港男都係乸型!
唔鐘意乸型就改,鐘意就繼續做東方不敗啦!
叫新馬仔正如叫華仔係公關技巧,
新馬司曾夠自認"細佬",唔會有人聽唔明,傻到係男人都叫細佬,向x勝先生都係咁叫掛?

叫人"x仔"係無大無細之說就更無稽!香港班o靚仔有膽反抗咩?
見高拜見低踩就識!打破傳統倫理邊夠班!
點解乸型?好簡單!十幾歲人用字低能到咁,講野唔清唔楚,
如果我係佢老母見到佢甩鞋帶就一定母性大發,大叫:"!我幫你挷番呀!"
咁弱雞男人唔係乸型係乜?

東北佬姣同乸型係好事,起碼全國暴力罪案會少啲,治安會改善!
中國南方男性居民自信心亦會提升.

日本人係基,但爛船三分釘,一個基嘅日本人都堅毅過香港人:
http://www.youtube.com/watch?v=NpfL9jizf_0

全世界都可以女性化,就係基到無人有嘅港男同上海男唔得,
美國人都意識到後生仔越黎越女性化,
當睇到呢班弱雞美國細路都笑asians係 faggots,你唔通基落去?

嶺南人需要男人去保護自己文化,
香港人只講狠毒,唔講堅毅勇敢,
今日廣州淪陷,他日中央文化清洗,
為五十萬人和平上街而自豪嘅港人點招架!
語言同文化密不可分,縱容集體乸型大家遲早人卜彳圭亍!

回覆 10# moksiuwai

嘩, 見解獨到喎
原來叫華仔, 新馬仔就得, 因為有「公關技巧」?
叫朗尼仔, 傑斯仔就唔得, 因為冇「公關技巧」?
點為之公關技巧呢? 用之前, 使唔使打鑼打鼓宣佈呀?
幾時用得, 幾時唔用得, 人哋腦囟未生埋, 點識分呀?
就算係「公關技巧」,本質上, 一樣係一個十歲八歲o靚仔, 叫一個幾廿歲嘅人做「x仔」喎, 點解又唔低能呢?

你話: 點解乸型?好簡單!十幾歲人用字低能到咁,講野唔清唔楚...
點解用字低能,講野唔清唔楚就係乸型?
中間係咪少咗啲嘢呢?
等我話你你知:
因為你覺得
女性=用字低能,講野唔清唔楚

所以男人
用字低能,講野唔清唔楚, 就係乸型(似女人)
啱唔啱?

問題係, 點解女性就一定係用字低能,講野唔清唔楚?
你從一開始就有性別歧視, 重值得同你討論咩?

東北佬姣同乸型係好事,起碼全國暴力罪案會少啲,治安會改善!
人哋變乸型就係好事, 自己人變乸型就要千刀萬剮?
全國暴力罪案會少啲,治安會改善係好事, 咁如果南方個個「變man」,豈不是暴力罪案上升, 治安惡化, 係好事定壞事呀?
你諗清楚自己想講乜未?

中國南方男性居民自信心亦會提升.

你自己冇自信, 北佬點變姣都幫你唔到!

日本人係基,但爛船三分釘,一個基嘅日本人都堅毅過香港人
乜所有日本基佬都去打拳o架?

全世界都可以女性化,就係基到無人有嘅港男同上海男唔得
我知你火遮眼, 不過唔該你講嘢之前都用吓個腦呀
你憑乜話佢地基到無人有先? 唔通呢兩個地方愛滋病多啲?
你又憑乜話全世界都可以女性化, 就係佢地唔得? 唔通佢哋係劣等人種?

嶺南人需要男人去保護自己文化
點解女人就唔得呀?

香港人只講狠毒,唔講堅毅勇敢
唔好是但噏當秘笈, 詆譭完呢樣詆譭第樣

今日廣州淪陷,他日中央文化清洗
為五十萬人和平上街而自豪嘅港人點招架!
語言同文化密不可分,縱容集體乸型大家遲早人卜彳圭亍!
咁請你教吓我哋, 唔再乸型之後, 他日中央文化清洗, 點樣招架? 點樣免於仆街呢?
回覆  moksiuwai

嘩, 見解獨到喎
原來叫華仔, 新馬仔就得, 因為有「公關技巧」?
叫朗尼仔, 傑斯仔就唔得, ...
a_qi 發表於 2010-7-13 04:45

唔夠你毒男毒!

華仔同新馬仔叫自己做"仔"自降身格親民,朗尼傑斯俾你班asian nerds夾硬屈,本質點一樣?
正如我叫你屎忽鬼可能係對你性格恥辱,但我叫張國榮係就對佢性向恥辱.
分唔出係咪公關技巧?大口環讀書架?

一時話"等我話你你知",一時又話"重值得同你討論咩?"
你講哂啦!話時話口吻真係成個婆乸.
話我out左,但好似你唔明"低能"一詞點解,唔明點解低能就乸型喎!係你out先啱!
我以為以你咁嘅氣槪,女仔一定成日同你講:"依~你好低能架~"

北佬點我一啲興趣都無,唔好煩我就得,
暴力罪案多數男人犯,man啲當然會多啲,
如果閣下覺得香港需要少一宗罪案重要過多一個真男人,歡迎你自閹.

唔係個個日本人都打拳,影片中人亦唔係打拳,
不過俾你感受下大和魂,話俾你聽香港要搵一個咁嘅人都難,但日本通街都係.

原來你覺得基就係走後門?係咪睇得男男av多?
香港上海公認出產乸型,唔駛唔好意思,
除左中港女子易溝,中國工作鬼佬最印象深刻係港滬少男人.

女人唔係唔得,不過戴卓爾夫人,希拉里都係masculinity象徵,
奧巴馬咪乸型囉!你覺得佢信得過都無計!
香港人當然唔狠毒,啲乜鬼雍正王朝,金枝慾孽,宮心計收視低到...
辦公室文化好好,同事和睦共處,睇你唔順都好好招呼你,
至於第日CCP點對香港都唔駛你操心,反正到時你舉起美尻就保到命.
回覆 12# moksiuwai

睇住一個老人家喺度潑婦罵街
滿口人身攻擊、性別歧視、種族歧視,講嘢邏輯混亂、語無論次
原來, 一啲都唔過癮, 你只會戥佢可憐
保重身子呀, 小心爆血管喎!

要同你鬥閙、鬥人身攻擊,容乜易? 我亦都唔係敬老, 但係值得咩?

我只係想你回答番我兩個核心問題, 唔好再迴避:
1. 點解用字低能,講野唔清唔楚,就係女人/女性化男人所為? 點解你要歧視女性?
2. 點解粵語要「男性化」先可以保存?  點解男性或者似男性嘅女性,先可以保護粵語?

呢一代人,可能真係相對有啲低能, 乸型, 但係起碼佢地唔偏激, 唔歧視, 重視平等, 尊重別人
上一代... 我希望你只係一個例外
舊時啲人諗唔著啲花名嘅話多數用「哥」「記」「叔」之類
舊時啲人諗唔著啲花名嘅話多數用「哥」「記」「叔」之類
游人 發表於 2010-7-13 19:36

以前都有叫人乜仔乜仔,不過係年紀大稱呼年紀細,
記得以前一有同學俾佢阿婆叫乜仔,身邊一定有人玩玩下跟住叫,
戲稱同黎真係唔會搞錯,因為以前唔係大口環嗰區讀書!

睇住一個老人家喺度潑婦罵街
滿口人身攻擊、性別歧視、種族歧視,講嘢邏輯混亂、語無論次
原來, 一啲都唔過癮, 你只會戥佢可憐
保重身子呀, 小心爆血管喎!
a_qi 發表於 2010-7-13 18:32

將"老人家"換上你都講得通!
滿口人身攻擊: 你睇下自己幾多人身攻擊先啦!
性別歧視: 剛剛先有潑"婦"罵街呢類詞語!不過我無所謂,唔會咁虛偽,謾罵人緊係罵人潑婦唔通潑夫咩!
種族歧視:"撈頭"同"北佬""根本就係歧視北方人,唔好"原教旨主義"解釋呢個詞,正如chinaman係offensive,englishman唔係,唔會照字面解.
邏輯混亂: 對北佬呢啲小問題無興趣叫廻避,討論叫謾駡,費爵爺係尊稱,親民華"仔"同被屈朗尼"仔"係一樣,乸型"基"同志"基"不分...
語無論次: 我冇講我幾大...老人家?

要同你鬥閙、鬥人身攻擊,容乜易? 我亦都唔係敬老, 但係值得咩?

要鬧就鬧,唔好拖拖拉拉,唔鬧就收皮,乸型學乜人扮紆尊降貴

我只係想你回答番我兩個核心問題, 唔好再迴避:

一味話尊重,一味又自我中心,要人就哂你,咁嘅語氣真係好尊重喎!
我無迴避你問題,唔該你睇清楚先好講.

1. 點解用字低能,講野唔清唔楚,就係女人/女性化男人所為? 點解你要歧視女性?

我講過你諗清低能點解先啦!唔識咪屙篤尿照下囉!
低能依家可以解做幼稚咁裝可愛扮得意,
女性化一詞唔同地文有唔同理解,不過連港女都同意咁係乸型,
香港地咁都要問,你係咪男人呢架?

我點解歧視女性關你乜事!
不如問下自己點解叫人潑婦罵街先啦!
男人唔可以係"潑婦"架?如果可以係做乜要叫潑婦!

2. 點解粵語要「男性化」先可以保存?  點解男性或者似男性嘅女性,先可以保護粵語?

又好似社民連生安白造!唔見支聯會有叫"結束一擋磚症"就係俾大陸買通?
我無講港女講野應溫柔啲,唔代表我要女仔變男人婆!

係喎!點解要真漢子先保護到粵語?
話唔定上面有乜事壓落黎,只要驚到腳軟,唔夠膽抵抗,
上面會大發慈悲,免粵語一死!
話唔定捐錢俾上面文混人士,自己就貪生怕死,吮上高腳趾,上面會捯台呢!

呢一代人,可能真係相對有啲低能, 乸型, 但係起碼佢地唔偏激, 唔歧視, 重視平等, 尊重別人
上一代... 我希望你只係一個例外

呢一代真係唔歧視,重視平等,尊重別人~
新移民,印巴人,窮港男,醜港女舉腳贊成!
呢一代...唔駛希望...一睇就知...你係人辦!
聽講話舊時啲人無論乜人都好,省城以外嘅,俱叫外省人.而外國嘅,多數叫外國人或者西人

講起港男上嚟,個啲香港大隻佬重乸咯

之但係你點解係都要用日本嚟比呢?唔通成個省城都無一人嚟做人辦畀過大家睇?
將"老人家"換上你都講得通!
滿口人身攻擊: 你睇下自己幾多人身攻擊先啦!
性別歧視: 剛剛先有潑"婦"罵街呢 ...
moksiuwai 發表於 2010-7-13 21:34

我又真係冇興趣同個更年期潑婦繼續糾纏落去
幾廿歲人, 仲要喺啲後生仔面前出醜, 情何以堪?

如果你話講嘢低能就係乸型
我覺得, 你真係好乸
之但係你點解係都要用日本嚟比呢?唔通成個省城都無一人嚟做人辦畀過大家睇?
游人 發表於 2010-7-13 22:04

你覺得, 條友仔重有理智咩?
咩大和魂, 虧佢講得出口, 真係笑死人冇命賠!
[i=s] 本帖最後由 moksiuwai 於 2010-7-14 00:02 編輯 [/i]

[quote]你覺得, 條友仔重有理智咩?
咩大和魂, 虧佢講得出口, 真係笑死人冇命賠! ...
a_qi 發表於 2010-7-13 23:39 [/quote]

又話唔同潑婦糾纏?唔好好似stalker咁跟住哂啦!
要落我面就落,唔好得把口,
唔知你學生叫你mr faggot定gay sir呢?
呢啲乸型都做亞sir,唔怪得有錢就送仔女去國際學校或者外國讀書!