QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5948|回復: 4

[詞彙及文法] [討論]“揸车”与“开车”

大陆习惯讲开车,香港习惯讲“揸车”。其实,可唔可以噉分: “开”嘅施动作者系车,系指车嘅开始行进。香港嘅地铁报站都系噉讲“列车即将开出,请勿超越黄线”。 “揸”嘅施动作者系人,只有人“揸”住钛盘先可以令到部车“开”。

Re:[討論]“揸车”与“开车”

两地唔同习惯用语啫

主语:我;谓语:开;宾语:车 主语:我;谓语:揸;宾语:车 好似施动作者都係“我”噃 不过 开,好似更多係指“状态” 揸,好似更多係指“动作” 我开车,即係“我使架车开动”(使车进入咗开动嘅状态) 我揸车,即係“我掌握咗架车嘅方向盘”(作出咗开车嘅动作) 不过归根究底意思都係一样嘅 em3:

有明显唔同,我系地上,你唔想睬我,你叫人“开车”

alex在2006-4-6 9:15:02說道:[br]有明显唔同,我系地上,你唔想睬我,你叫人“开车”
讲得几有意思,“揸车”经常指一种行为,例如“你识唔识揸车”“专心啲揸车啦”; 而“开车”系指动作,如alex所讲嘅例子,又如“我开车喇,扶稳啊。”