QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 柳寻风

[純水無大礙] 尊敬嘅总理阁下,本人系广东人.

唔好意思,我唔係按照孬思維思考。如果按照孬思維思考,「普通話」就係以北京話為主嘅「現代漢語」。不過喺 ...
Jake_ct 發表於 2010-3-4 16:08

系嘅系嘅,多谢指教。
...恐怕出师未捷身先死,你白話佢睇唔明
Lucciora版主曾经向在下提出宝贵意见,佢话主贴个「本人」,应该用「在下」,「我地」应该用「我等」,我真心感激佢,不过我并唔打算改掉主贴个字眼,咁系因为,除咗「尊敬嘅XX阁下」几个字用来显示我有礼貌polite之外,其他字眼都系用来显示我个腰骨挺直,我回避自己个卑微身份、回避使用卑躬字眼,我要不卑不亢,端正个「主人」款,我要尽量用粤字。希望大家都有我呢种铁汉嘅精神。
柳寻风 發表於 2010-2-28 08:55

我地香港如果写中文正式書信,都係自称為「本人
我地香港如果写中文正式書信,都係自称為「本人」
Ψ丹尼王子 發表於 2010-3-7 21:18

哦哦。谢谢指教。
...恐怕出师未捷身先死,你白話佢睇唔明
a229639992 發表於 2010-3-7 17:36

讲(选择)母语,系基本人权之一。人权系天赋嘅,系唔需要乞讨、唔需要经人同意、唔需要经某人批准,我就系要用实际行动, 来主张自己个人权,我唔理佢听唔听到睇唔睇到,呢个我无办法左右。

但系

主张咗自己嘅人权、但人权被剥夺系一回事;自己唔去主张,又系另一回事。 试想下,如果全部人都主张自己嘅人权,个世界会系点样呢?如果温总网会网友果度个个网友都去主张自己嘅人权,个世界又会系点呢?

評分

查看全部評分

一句講嗮:我地要攞返我地嘅人權。
Jake_ct 發表於 2010-3-2 10:24

非常好!!!
哦哦。谢谢指教。
柳寻风 發表於 2010-3-7 22:47

唔駛客気 因為好似以前D日本忍者向主公先係自称「在下」!! (睇戲睇到!)
  讲(选择)母语,系基本人权之一。人权系天赋嘅,系唔需要乞讨、唔需要经人同意、唔需要经某人批准,我就系要用实际行动, 来主张自己个人权,我唔理佢听唔听到睇唔睇到,呢个我无办法左右。

但系

主张咗自己嘅人权、但人权被剥夺系一回事;自己唔去主张,又系另一回事。 试想下,如果全部人都主张自己嘅人权,个世界会系点样呢?如果温总网会网友果度个个网友都去主张自己嘅人权,个世界又会系点呢?
柳寻风 發表於 2010-3-7 23:01

非常非常好!!!
回覆 25# 柳寻风

我転載到某港、澳 & 大粵民國討論区加以表揚!!! (令D土共慚愧!!! )

http://www.hkreporter.com/talks/thread-884359-1-1.html

http://forum.cyberctm.com/forum/viewthread.php?tid=487055

http://namyuekok.freeforums.org/post2122.html#p2122