QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11074|回復: 36

[粵語拼音] 廢除拼音如何?

面對漢字注音(台灣)、拼音(大陸),我有個想法。 百年前,還未有注音、拼音時,人們用英語為漢字注音。 不知是誰搞出了一個漢字注音、拼音方案。 現在注音、拼音出不了國門,只是用來教小學生認字,還不如廢除算了。

Re:廢除拼音如何?

英文注音都比較近代喇,中國幾千年來都係用漢字“反切法”嚟注音嘅。我對拼音其實冇乜好感,點解我哋中國現時嘅教育唔教“反切法”呢?

拼音在美国大学课程都有用,并非没用。

美國大學教拼音,是基於學術理由,不代表生活中美國人看得懂拼音。 我遇到一個洋人,他在大陸工作多年,懂得用拼音输入中文,copy 過來讓各位看看。 ---------- 如果你走遍全世界寻找快乐, 你会寻不得 (dalai lama) 爱情也是如此, 寻不得 快乐是在全情投入在某中喜爱的活动中, 不会感觉疲倦 爱情呢, 一种很想为她做点事, 让她开心的念头, 而很自然得去做 ---------- 我想我会接受我的"没信心", 因为它是那时侯的 我的一部份, 但它 ("没信心")不是我, 不是我的全部. 不同的感觉(例如:没信心)时时会产生. 那感觉应该只是短暂而已...取代之的, 持久的,是----要相信---- "啊, 这, 没问题!".... "我" ---永远在成长...那才是真正的我... ---------- 我, 不要做一个, 一成不变的我 变得如何呢? 啊...好长地....但简单说, 要做什么, 去做什么, 都尽力去完成 ---------- 感覺如何? 怪不得台灣人把注音叫做火星文。 made in china 的產品說明書上寫拼音,洋人看不懂,國人莫明其妙。

唔明3樓寫乜

anl哥,教我“反切法”啊 搵篇嘢畀我睇吓啊

個人認為拼音嘅廢除係一個退步

唔係退步! 我认为台湾嘅注音有啲似我哋用嘅轻松粤语,比较接近英文!鬼佬睇都明啲喇!不过好可惜我到现在仲用紧捞拼!唉!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

auyeung在2006-7-24 18:46:28說道:[br]唔係退步! 我认为台湾嘅注音有啲似我哋用嘅轻松粤语,比较接近英文!鬼佬睇都明啲喇!不过好可惜我到现在仲用紧捞拼!唉!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鬼佬用注音比拼音容易明白?唔係啩?? 我始終認為注音輸入法未有耐夠拼音好,況且國內拼音種類多.選擇多樣 拼音雖有缺點,不過台灣嘅注音未必好過拼音. 另外,國內嘅拼音本身就係畀中國人睇同用,又唔係面嚮鬼佬.佢地睇唔明唔出奇.
QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2006-7-21 16:50:03的發言:
anl哥,教我“反切法”啊
搵篇嘢畀我睇吓啊

反切口訣:上字取聲母,下字取韻母,上字辨陰陽,下字辨平仄。
例:粥(之六切)
????????????? 之[zi]平???????? +????????? ?六[luk]陽入?????????????? = zuk = zuk7 = 粥
(上字取聲母,上字辨陰陽)??(下字取韻母,下字辨平仄)

个人认为反切法对初学者难度太高,其唔利于推广系有原因嘅

以25声母/50韵母/8声调粗略计算,需要反切字: 25*50*8=10000个

我谂,多数人终其一生都唔会识得一万个汉字.呢种方法,都是留畀专家比较合适...

相比之下,拉丁文容易而且直观得多,虽然音调问题无法解决...

QUOTE:
以下是引用itxu2k在2006-10-6 19:51:51的發言:

个人认为反切法对初学者难度太高,其唔利于推广系有原因嘅

以25声母/50韵母/8声调粗略计算,需要反切字: 25*50*8=10000个

我谂,多数人终其一生都唔会识得一万个汉字.呢种方法,都是留畀专家比较合适...

相比之下,拉丁文容易而且直观得多,虽然音调问题无法解决...

我就唔明點解你話反切字需要一萬個。
簡單舉個例,聲母2個,韻母2個,聲調2個。按你道理2*2*2=8
聲母:跑(p)、飽(b)
韻母:格(aak)、搞(aau)
聲調;跑、飽、搞(2);格(8)
我需要使用嘅反切字祇需4個即可。實際係2+2(聲母+韻母)
你2*2*2=8表示嘅係可憑此4個字反切出8個音。

如果按完全統計,聲母20(個)×陰陽2(個)+韻母56(個)×平上去入4(個)=264個字
公式應該係噉樣計,而且入聲部分都計多咗。
中國第一本字典《說文解字》時代都本身有3000個漢字啦,學264個反切用字簡直係濕濕碎。中國舊時嘅啓蒙教育書《千字文》則運用咗《說文解字》3000多字編成文,字字句句押韻而且冇重複用字。

[此帖子已經被作者於2006-10-21 12:00:56編輯過]

反切係一種好好嘅工具,佢有時可以表達出英文拼音所表達唔到嘅嘢。例如有啲音標相似嘅發音,令初學者好難分辨。漢字就唔同。

因爲佢用實質嘅例子(漢字)去表達聲音,英文拼音祇係用概念去表達。
即係話我用“無分切”表達“文”音,好過你用man4表達“文”音,因爲好多人以爲man(男人)就直接用英文嚟讀。

文字上睇著唔係太明,如果加埋語音講解就容易明嘚喇。
反切有兩個缺陷:
1、切唔到中入聲出嚟
2、要求識讀用作反切嘅兩個字,雖然反切用嘅字一般比較簡單,對研究者問題唔係好大,但對於初學某種語言嘅人,呢個係一個障礙。

汉语拼音方案已经为联合国教科文组织通过作为拼写中国人名和地名的标准.。

外国记者发新闻稿都是以此为根据.

北京语言大学教外国留学生学习汉语的课本都是从汉语拼音开始教起.

辞海,现代汉语词典,新华字典也是用汉语拼音注音的.

目前国家的出版社出版的辞书,只有辞源除了用汉语拼音注解今音外,还同时用反切注古音.

就是汉语古音手册,也是从汉语拼音查古音,古音部分是用反切的.

汉字古音手册记录入声的例子:

煜--(广)于六切(取"于"的声母+"屋"的韵母)

影屋合三入(取"影"的声母+"屋"的韵母)

解释:

合-合口音,即圆唇音.

三--三等字(音韵学的术语)

入--入声字

国际音标  jiuk

(广)--指"广韵".是宋朝陈彭年,邱雍等人根据"切韵"系统的韵书编辑增订而成.全名"大宋重修广韵母".成书于公元1011年.

以上根据"辞源"合订本,商务印书馆,1998年版.

我在"台山方音字典"中,除了使用台山话拼音方案注音外,还使用2300个直音用字和460多个反切用字。直音用字从3000常用字中间选取,在使用反切用字的时候,也尽量选用最常用的字。

合-合口音,即圆唇音.
======================
合口音點會係圓唇音?