QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16678|回復: 5

粤语求解!请问「死人头」有骂人的意思吗?

昨天,公司又咗个有男友的新同事(又没机会啦),见到我们老大(主管)办公桌乱,就来了句:「死人头咯,咁乱,都唔收什下。」结果被臭骂了一顿,老大讲她:「没礼貌还出口骂人,看不出那么没素养!」

老实讲没礼貌是真的,但到底有没骂人就很难讲啦!平心而论,个人感觉没!但这个「死人头」到底是唔是骂人专业术语来的?????

同理还有「死衰鬼」「死佬」等~~~~唉,其实在外地人开的工厂打工点有本地人随意讲粤语的机会啊!真唔知行情

从字面意思睇嚟也唔系好话啩,哈哈。

「死人头」当然有骂人责备之意啦,不过程度较轻,相当于普通话嘅「什么东西~~这么乱,都不收拾一下」。

不过,新人都居然够胆对主管如此出言不逊,都算唔识做喇佢~~

原帖由 linrujian 於 2009-12-15 09:43 發表         昨天,公司又咗个有男友的新同事(又没机会啦),见到我们老大(主管)办公桌乱,就来了句:「死人头咯,咁乱,都唔收什下。」结果被臭骂了一顿,老大讲她:「没礼貌还出口骂人,看不出那么没素 ...

睇下邊個同你講囉!未必鬧人嘅。

「死人頭」,當然係出言不遜,但未必鬧人。

該新同事只係自怨自艾,「死人頭咯」等同「弊嘞」或「死啦(音laa1)」,言者無心,聽者有意,唯有怨與老大(音歹)八字唔夾而已。
貴同事是否外江婆,不得而知,粵人好少如此講法。

「死人頭」活用一例:
兒子一再追問,何時有零食,問得多,問到老母(麻土切,上聲)發火:「問問問,問你個死人頭!」
其他:◇◇◇,◇你個死人頭!此處四個◇都是同一個單字動詞,意思是禁止再◇。
"死人頭" 喺出言不遜, 作為新人, 不應這樣, 但"死佬" "死衰鬼"多出現喺情侶或夫妻之間, 有打情罵俏或輕微責備之意.
例如: "死衰鬼呀, 叫你落樓買豉油都買咁耐, 做過D咩嚟吖!"  或是, "隻死(衰)佬淨喺識得開臺, 都唔識冧下翻屋企開飯!"  
也有"死鬼" "衰公" "衰婆" 多個用詞.