QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8603|回復: 8

谢谢啦!那「猪笼进水」和「哻家富贵」又何解!

唔是有「竹篮打水一场空」吗?用猪笼装水,唔是都「漏水」了!点解还用来恭喜人挣大钱的???另人

费解!!「哻家富贵」(哪个「哻」的)哩个就更离谱啦!!明明是要人家全家死光光的,点解还说「富贵」

啊!

豬籠入水

試諗下將個豬籠抌落水,牛龜咁大個窿,啲水梗係從四面八方湧晒入嚟。

而「豬籠入水」就係形呢個好多水湧入嚟嘅壯觀場面。

再諗下,你個銀包都好似咁多「水」湧入嚟嘅話,係何等嘅發達。

咸家富貴

※呢處「咸」破讀HAM6

單刀直白同你講「我會做低你全家」嘅話,就構成咗恐嚇罪,即刻「叉廚」,

洗乾浄個八月十五等踎監都得。

所以黑社會嘅大老就會講D反話嚟恐嚇人。

例如有個人兇神惡煞、同你講一句「僆仔,同我問候下你老豆老母啊!」,

呢句嘢表面上係禮節上嘅行貨通候,而實質達到咗恐嚇而唔使孭飛嘅目的,

直頭係江湖人士智慧嘅結晶。

故此,同你講一句「我祝你咸家富貴」你話係攞景抑或係贈慶?

厉害!!想唔到啊!

余老师!!谢谢了!老实讲,现在的80后,90后都多数是「普粤结合」啦,虽然还懂怎么讲粤语,但个中原由就一知半解,希望你的节目越来越好!

我见到好多人都写「冧家富贵」
唔好意思,打错字添,应该系好多人写「冚家富贵」 sorry
冚家富贵亦係啱嘅
3樓嗰位仁兄,80後嘅粵說文寫作能力要比70嘅人仲要好。咪拖埋我哋80後嘅同90後嘅一齊講!咁係唔多正確嘅!
冚家富贵,好似一个日本人的名。。。
1. 無「豬籠進水」一詞,應係「豬籠入水」。版主馬萬千解釋正確生動。

2. 原本是「冚家剷」,重慘過仆(音皮屋切,跌倒也,並非簡體僕字)街,連地皮都剷起,其意為全家連人口,乜都冇得剩(音淨)。
    此為咒詛,非恐嚇。結果連講者都覺太狠毒,故攺曰「冚家祥」。
    祥者,吉祥也,乃是反話,猶之乎稱通書(輸贏之輸)為通勝,空(凶)屋為吉屋。
    現代人更現實,不欣賞吉祥,只識要銀(牙品切,陽上聲)最終演化成「冚家富貴」。
    當年三狼案,綁匪暗語為「冚家富貴」,法庭審案時,繙繹成Bless your whole family rich,聞者絕倒,鬼佬法官一頭霧水。
    冚家者,全家所有成員也。古稱闔家,闔府、闔第。冚乃闔之變音,為冚扮爛之簡稱。

冚扮爛是全部,中性代名詞,無褒貶意。
闔又可寫成閤。
閤除可作闔之外,又可作閣,古詩「新人從門入,故人從閤去。」