QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: canote

[感情人生] 何謂嶺南人

原帖由 逸定軒 於 2009-7-6 11:57 發表   好轰烈啊下,忠臣添。一个现代社会,仲君君臣臣。我睇社会唔需要忠臣,而需要有独立思考能力噶年轻人。思想不成熟,胡思乱想。有人想消灭方言,你就以暴易暴,同呢班人一般见识,可见见识一般   有志捍卫母语噶人,尤其 ...

南越一詞出於《史記》《漢書》,係廣東省導遊考試模擬試題中提及現今廣東少數民出於古南越族,又在廣東文史中夢崗考古纪略丁巍嘅報告中指出廣東先民提及古南越族,好多學者將嶺南原住民都稱為古南越族,佢地都係學庫五車嘅人,唔通佢地係錯。如果你否定嶺南先民係南越族,咁你就係否定粵語同粵人存過嘅事實,如果冇南越族存在過你我有可能存在嗎?你有冇去過蘇格蘭,如果你同佢地講英文,佢地唔會采你,我覺得呢種自尊係我地粵人好好學習嘅對象。

原帖由 canote 於 2009-7-6 16:22 發表

南越一詞出於《史記》《漢書》,係廣東省導遊考試模擬試題中提及現今廣東少數民出於古南越族,又在廣東文史中夢崗考古纪略丁巍嘅報告中指出廣東先民提及古南越族,好多學者將嶺南原住民都稱為古南越族,佢地都係學庫五車嘅人,唔通佢地係錯。如果你否定嶺南先民係南越族,咁你就係否定粵語同粵人存過嘅事實,如果冇南越族存在過你我有可能存在嗎?你有冇去過蘇格蘭,如果你同佢地講英文,佢地唔會采你,我覺得呢種自尊係我地粵人好好學習嘅對象。

.

我可以负责任同你讲,距地系学术上"南越族"噶提法绝对唔严谨,只系一个泛指。就好似中港中港,难道中国同香港系两个国家?你千万不要以为论文、教科书噶野就完全正确,否则论文就不称为一家之言、教科书就不需成日修订啦。尽信书,不如无书。如果你认为研究人员一定无错,感你就错尽错绝

再提醒你一次,前汉书同史记,系汉武帝时或之后噶年代产生,果阵时南越呢个地理词已经出现左,正式名称为交州,所以史书都沿袭左呢个地名,唔系一个严格定义噶民族名称.

我已经列举过专门研究百越种族噶文献,百越各有种姓,广东一带有各支越人部落,但未形成一个具有同一文化,更加无政权可言。部族同民族,查下资料有咩唔同先。你可以认真睇睇,再去稳下有无研究表明:

「当时居住在广东一带的越人部落是一个具有同一文化的民族」。

有噶话,齐齐研究

英语 系日尔曼语系,苏格兰语 系凯尔特语族盖尔亚支,语系都唔同,你觉得你举例是否恰当呢?你以为同在英国就系方言?两者差别,可能比汉语同藏语仲要大小小

查实你去过苏格兰未呢?见到外省人唔理人地明唔明都自说自话,见到外国人又自己系度讲白话,何必制造社交障碍?仲以为感样人地会尊重你,唉

百越可能真系人如其名,有上百个文化圈存在,但点解可以统称为越,原因有一个,就系距地都有一个共同习俗:断发文身,饭稻鱼羹,食用血腥而好少烹调噶水产,而且头上裹布。当时华夏族以呢几个特点来定义百越,其实呢个就如同靠面相判断一个人种族出身一样,唔系科学又唔可靠

原帖由 逸定軒 於 2009-7-6 16:40 發表   我可以负责任同你讲,距地系学术上"南越族"噶提法绝对唔严谨,只系一个泛指。就好似中港中港,难道中国同香港系两个国家?你千万不要以为论文、教科书噶野就完全正确,否则论文就不称为一家之言、教科书就不需成日修 ...

南越族概念係趙佗建立南越國後先出現,意指嶺南地區對越族泛稱。好似俚族出生洗夫人,嶺南一般以會南越族首領作稱呼。我用蘇格蘭為例,唔係語係同方言既分別,而係蘇格蘭係英國國境,蘇格蘭人堅持唔講國語,呢種民族自尊值得我地學習,我想問你次民族就唔可以擁有民族自尊嗎?

原帖由 canote 於 2009-7-6 20:02 發表

南越族概念係趙佗建立南越國後先出現,意指嶺南地區對越族泛稱。好似俚族出生洗夫人,嶺南一般以會南越族首領作稱呼。我用蘇格蘭為例,唔係語係同方言既分別,而係蘇格蘭係英國國境,蘇格蘭人堅持唔講國語,呢種民族自尊值得我地學習,我想問你次民族就唔可以擁有民族自尊嗎?

关于「南越族」,我唔再争辩,概念就系概念,唔好因为要论证自己噶观点随意改动。重申两点:

1)春秋战国,岭南有刀耕火种噶越人存在,分为乌浒、俚、僚、西瓯、骆越、百粤等部族。各部族之间互相仇杀兼并,即将形成民族,但呢个过程被汉人南进打断,此后,岭南百越人种入山成为「山越」,或入水成为「疍民」,或被汉化,并未形成一个统一噶民族实体。(参阅徐松石《粤江流域人民史》一书,苗瑶壮的关系)

2)「南越族概念係趙佗建立南越國後先出現,意指嶺南地區對越族泛稱。」现代历史学者未区分南越故地乌浒、俚、僚、西瓯、骆越,而一概笼统称之为南越族。感样讲,反而符合现实。「XX族」呢个概念,你无可能可以从任何古籍中查到,因为呢个系现代概念。

咩叫「次民族」呢?次等民族?民族之下分民系(又系树自造概念)。人人都有尊严,不过唔等于妄自尊大。我对你用粤语,因为你识听,如果我对住个唔识听噶外省人一轮嘴讲粤语,比着系你你都可能觉得我发神经、痴胶花。任何一种语言唯一价值,就系方便沟通,而唔系人为制造隔阂。我以前个外教系苏格兰人,呢条友如果唔讲英语,来我地学校做咩啊?

你可唔可以解释下:点解你将A族群噶人、系B族群噶人试图用通用语沟通时唔理会对方,视为一种自尊噶表现呢?如果一个潮州佬对你讲普通话,你系米一直用广州话同人撑到恒?

原帖由 逸定軒 於 2009-7-6 21:40 發表 关于「南越族」,我唔再争辩,概念就系概念,唔好因为要论证自己噶观点随意改动。重申两点: 1)春秋战国,岭南有刀耕火种噶越人存在,分为乌浒、俚、僚、西瓯、骆越、百粤等部族。各部族之间互相仇杀兼并,即将形成民族,但呢个过程 ...

次民族唔係作嘅,民系又叫次民族,亞民族,指一個族群內部嘅分支,分支內部有共同或同類的語言、文化、風俗,相互之間互為認同。國際間慣用次民族,亞民族,只有中國大陸學者會用有矮化成分民系,呢種係一種羞辱。普通話,粵語,閩語同客家話係同等一樣係次民族,所謂漢語根本明存實亡,普通話由於人多先會成為國語,漢語勉強依靠相互之間互為認同,我認為中原漢人透過野蠻推普,從而縮窄次民族之間差距,我覺得愈係野蠻推普愈係同民心背離愈唔會成功,最終會步斯拉夫族後塵。我所講民族自尊,唔係叫你盲目追隨,只要有機會你就要用,睇程況而定。

原帖由 canote 於 2009-7-7 14:19 發表

次民族唔係作嘅,民系又叫次民族,亞民族,指一個族群內部嘅分支,分支內部有共同或同類的語言、文化、風俗,相互之間互為認同。國際間慣用次民族,亞民族,只有中國大陸學者會用有矮化成分民系,呢種係一種羞辱。普通話,粵語,閩語同客家話係同等一樣係次民族,所謂漢語根本明存實亡,普通話由於人多先會成為國語,漢語勉強依靠相互之間互為認同,我認為中原漢人透過野蠻推普,從而縮窄次民族之間差距,我覺得愈係野蠻推普愈係同民心背離愈唔會成功,最終會步斯拉夫族後塵。我所講民族自尊,唔係叫你盲目追隨,只要有機會你就要用,睇程況而定。

你又系度偷换概念

你呢段话来自于维基,但系你自己又加左自己噶内容想瞒天过海。咩「矮化」、「国际上惯用次民族」完全系你自己为左满足「粤人系民族」而老作,你如果识英文你应该知道国际上英语通用咩野词汇形容民族内部分支(subnation、group),「次民族」根本无英文对译,难道会系「secondaryrace」咩???难道而家国际学术界通用中文,所以用「次民族」咩????应该系你噶同志随心所欲翻译成噶新中文词啦。

你同人讨论最好有自己噶第一手资料支撑噶观点,唔好得个东抄西抄,仲要系咩维基百科,你引用噶条目本身就系争议条目添,都唔知道有咩说服力可言

自己睇清楚维基啦:

狭义的「民系」,又称「次民族」、「亚民族」,指一个族群内部的分支,分支内部有共同或同类的语言、文化、风俗,相互之间互为认同。例如,就华南汉族而言,有说闽语闽南兴化(莆仙)、福州潮州,说客家话客家东江本地,说粤语广府粤西四邑桂南等民系注1、2

有人亦引申「民系」的概念,用来指同属一地区有相互认同的人,不一定需要满足符合内部语言、文化、风俗相同的要求。例如所谓的老表一称,就是指赣民系(江西人)。不过这种引申的「民系」概念使用得较少,一般称为「某某人」而不是「某某民系」,如「江浙人」、「东北人」等。

「民系」一词多用于南方汉族比较研究,如方言、文化与民俗的关系,如广东福建等省内各汉族族群语言、文化、风俗差异。此外,就中文环境而言,只有中国大陆的学者较喜欢使用「民系」(sub-nation)的概念,而港澳地区台湾东南亚等地更多的是使用「族群」(group)的概念。[

個人認為,「南越族」是由一部分苗瑤與一部分越族混血而成的民族。

原帖由 逸定軒 於 2009-7-7 14:35 發表   你又系度偷换概念   你呢段话来自于维基,但系你自己又加左自己噶内容想瞒天过海。咩「矮化」、「国际上惯用次民族」完全系你自己为左满足「粤人系民族」而老作,你如果识英文你应该知道国际上英语通用咩野 ...

我個人喜歡用次民族取替民系,而根據維基指出在中文語境以外,這種亞文化群體往往用「亞民族」來指代,並唔係我老作,粵人係唔係民族唔可以由我一個黎決定,必須全球粵人公投得3分2嘅人同意先可以算數,何況粵人仲未夠條件成為民族,但依家粵人需要綜合性組織,解決種種威脅同問題,粵人先能夠富強起黎。漢族未必係炎黃子孫,好似孔子咁佢嘅祖先係宋國人貴族,宋國係商遺民,商嘅始祖係玄鳥(九天玄女)。

原帖由 canote 於 2009-7-7 23:17 發表 我個人喜歡用次民族取替民系,而根據維基指出在中文語境以外,這種亞文化群體往往用「亞民族」來指代,並唔係我老作,粵人係唔係民族唔可以由我一個黎決定,必須全球粵人公投得3分2嘅人同意先可以算數,何況粵人仲未夠條件成為 ...

中文语境以外用「亚民族」啊吗?

好,0甘我请教下你,「亚民族」、「次民族」噶对应英文系咩呢?

原帖由 逸定軒 於 2009-7-8 15:17 發表 中文语境以外用「亚民族」啊吗?好,0甘我请教下你,「亚民族」、「次民族」噶对应英文系咩呢?

資料來源係維基,佢寫得出一定有理由有咁嘅字

原帖由 canote 於 2009-7-8 16:14 發表 資料來源係維基,佢寫得出一定有理由有咁嘅字

人云亦云。。。