QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 六叔

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(二)

仲未系我嘅答案,不過你又諗多一個字啦。越諗越多講法添。

呢啲材料唔一定系我嘅老作,大多數系我收集返嚟嘅坊間語錄,即系執人口水尾嘅嗟。我做嘅只系將佢地整理同修改一下,做成題目。

你講得啱,呢度唔系考科舉,亦唔系搞學術研究,我嘅目的只系希望有興趣嘅朋友,同埋我自己,用娛樂嘅方式同心態熟習一下我哋地道嘅粵語詞彙,因為有好多精妙嘅用法,如果大家都忽略咗,慢慢就會畀人淘汰了。

喺語言嘅三要素(語音、詞彙、語法)當中,語法最難改變,(但系而家一樣有畀人改變咗嘅地方,比如粵語構詞法有啲同普通話相反,例如「人客」、「晨早」、「經已」,系對應普通話嘅「客人」、「早晨」、「已經」,但系你哋留意一下就知道,而家好多粵人已經跟普通話一樣講法了);語音次之(但懶音等現象值得重視);而最容易發生改變嘅,就系詞彙了。粵語嘅原有詞彙流失得比較嚴重,亦畀普通話同化得比較嚴重。所以最有必要經常溫習同運用。

至今仲系剩返以下兩題未中,革命尚未成功……  如果冇人估到我就星期五開估啦。

l        今次(3)梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        人家都已經夠淤啦,你哋仲要(6)行佢。

,之前都係噉講嘅,冬瓜煲耐咗,先改晒口啫!記得細時爸爸同我講過一個笑話,啲人讀書唔睇字,將人講成人,笑大人個口。故此,人讀成人嗰啲人,被人笑住話「笑死人」。有人嚟,千祈咪亂噏嘢,唔係就笑死人——大家記住喇!

早,同七咁早有乜拏掕,有冇人考究過?

既然係噉,你個題目都好應該改下:

l        今次(3)梗,我哋都系諗定後路先啦。

l        經已啦,你哋要(6佢。——字查實慳返唔寫都得。

我出嘅題目有冇人答到呀?

開估先~:fficeffice" />

l        做跑差首先要學識四樣嘢:千里眼、順風耳、飛毛腿、()()肚。

l        今次()梗,我哋都係諗定後路先啦。——【大鑊】嗰「鑊」,呢處活用作動詞。

l        今日鋪頭嘅()()有喜,你哋聽日再嚟過啦。

l        人哋都經已夠淤啦,你哋重要()拫佢。——【潤色】嗰「潤」,形容點紅點綠、添油加醋。

l        老竇啲錢你都夠膽落()?你重係唔係人嚟咖!

l        地方()窄,佢哋都係朝()晚拆咋。你唔嫌屈()就將就住落先啰。——【朝行晚拆】,意為夜晚訓覺時行床(即鋪床),朝早起身時拆床,連固定嘅床位都冇。照噉講應該「晚行朝拆」至啱呀,點解調轉嚟嘅?原因系【朝行晚拆】更順口(平平仄仄),而「晚行朝拆」(仄平平仄),比較拗口。所以就委屈一下詞義,約定俗成【朝行晚拆】了。

六叔卒之開估喇!梗我冇意見,字雖然都啱,但係同後邊嘅搭配好似唔多順口,故此,一直諗緊個響口啲嘅字,你睇好多人都估個字就知嘞!

字睇怕都用得:
2) 用长的针脚将棉衣等活计连缀起来为。也作「」 [quilt]。如:棉袄;棉被

至於屈應該係屈本身就有窄嘅意思,故此,正字係屈
兩個字都係入聲,但係尾音就唔同,發音係:zat1、zak1——t韻尾舌尖發音,k韻尾舌根發音(喉音)。

原帖由 外外星人 於 2009-5-29 22:58 發表 六叔卒之開估喇!鑊梗我冇意見,潤字雖然都啱,但係同後邊嘅拫搭配好似唔多順口,故此,一直諗緊個響口啲嘅字,你睇好多人都估個踩字就知嘞!   個行字睇怕都用得:2) 用长的针脚将棉衣等活计连缀起来为行。也作「绗」 [quilt] ...

【朝行晚拆】嗰「行」字我唔知邊個至啱,但系發音就一定系「銀行」嗰「行」。不如索性用「杭」?

【屈仄】字面梗系似樣過【屈質】,但發音應該系「質」。

粵語字真系好需要標準化。曾睇過饒原生嘅《粵語口頭禪》,覺得裏面好多字嘅寫法都唔多妥。

原帖由 六叔 於 2009-5-30 11:29 發表   【朝行晚拆】嗰「行」字我唔知邊個至啱,但系發音就一定系「銀行」嗰「行」。不如索性用「杭」?

好好嘅「行」点解要用「杭」!!!
「朝行晚拆」原指街市啲临时搭建嘅摊档,日头时成行成市,一到夜晚啲摊位就全部拆咗,消失无踪。

[quote]原帖由 外外星人 於 2009-5-27 21:47 發表 粵語嘅優點就係表達意思準確,詞彙多,兼且唔重複,滿大人冇得同我哋比。   六叔,你嘅創意幾好,故此,撐你!諗多啲題目出嚟,畀大家熟習下粵語,好事嚟咖!  

你嘅tips畀到咁( 白)

你出呢啲題目幾啱大家熟習粵語,好到(极 )!

系咪噉啊?

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2009-5-30 16:39 發表 好好嘅「行」点解要用「杭  

讲笑嗟,至于用边个字啱,留返畀你哋查证。

你嘅tips畀到咁( ),我諗都係個香字冇走雞嘞!

六叔,你出呢啲題目幾啱大家熟習粵語,好到()!

都得,但係,同我嘅答案有少少唔同。

原帖由 六叔 於 2009-6-1 08:57 發表 讲笑嗟,至于用边个字啱,留返畀你哋查证。

係「行」,講開「行牀」㗎嘛
原帖由 六叔 於 2009-5-30 11:29 發表   【朝行晚拆】

【朝行晚拆】嗰「行」字我唔知邊個至啱,但系發音就一定系「銀行」嗰「行」。不如索性用「杭」?

【屈仄】字面梗系似樣過【屈質】,但發音應該系「質」。

粵語字真系好需要標準化。曾睇過饒原生嘅《粵語口頭禪》,覺得裏面好多字嘅寫法都唔多妥。

唔識粵語嘅人都研究得粵語嘅啫!你唔畀人有錢,鍾意出書咩?!

我嘅答案

你嘅tips畀到咁(),我諗都係個香字冇走雞嘞!

六叔,你出呢啲題目幾啱大家熟習粵語,好到()!

原帖由 Lucciora 於 2009-6-3 02:24 發表 係「行」,講開「行牀」㗎嘛

「行房」就听过嘞,「行牀」就第一次听

原帖由 神七咁早 於 2009-6-20 23:17 發表   「行房」就听过嘞,「行牀」就第一次听    

睇怕你都係聽啫!未行過房喎!噉又有乜資格行床呢?同你老祖康熙瞓埋一齊就得!