QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3864|回復: 9

[語音研習] 請教各位能人幫我把音頻翻譯成對應的文字,多謝呀

影视帝国(bbs.cnxp.com)01_OUTPUT.mp3

150.8 KB, 下載次數: 146

影视帝国(bbs.cnxp.com)01_OUTPUT1.mp3

187.45 KB, 下載次數: 136

乃部戲咖,應該有字幕。

我唔係大師,我係大狀
我都冇話請律師,我頭先認咗罪啦
噉即係斷正啦啊吓嘩

整個噉嘅死人金毛箭豬頭,負分都唔o店啦大哥,我點幫你求情啊?
你噉嘅口吻咪成個差佬一樣,你知唔知我今日起身專登gel咗成粒鐘,你估我冇諗過咩?你而家幫我整亂佢!

多謝lucciora ,雖然說電視劇有字幕 但是因為我不是廣東人所以很多地方還是看和聽對不上的說。因為劇里播的不是字幕的發音而是習慣性的日常用語 ,所以很感謝lucciora的翻譯,讓我可以更清楚的了解以及學習粵語的說。多謝了

我也觉得粤语版的电视应该让字幕和说的话对应嘛
等我以后空了就为粤语电影制作字幕

評分

查看全部評分

等我以后空了就为粤语电影制作字幕
dert112233 發表於 2010-8-6 00:12

-------
抵贊, 贊一個
-------
抵贊, 贊一個
TsuNT(♂) 發表於 2010-8-6 05:41

幫兄弟正字,「讚揚」的「讚」有言旁。「贊助」就用「贊」。
幫兄弟正字,「讚揚」的「讚」有言旁。「贊助」就用「贊」。
dert112233 發表於 2010-8-6 17:28

-----係嘅,  dert兄講得啱,
    可惜自己未能睇過 HK/TW 嘅 詞典/字典,  唔係嘅話,  會更加知道自己嘅其他 正體用字\用詞 仲有邊D錯誤,
負分都唔o店啦大哥
———————————————————
请问这一句是什么意思?谢谢