QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3770|回復: 5

[會員專欄] 【原创】《荒诞都市》系列--柜员机陷阱(粤语版)

【原创】《荒诞都市》系列--柜员机陷阱(粤语版)
(作者:阿展)

(本系列故事纯属虚构,如有雷同,实属不幸。)

「死啦,死啦!」
    一个男人揸住一叠一百蚊纸,成头大汗咁冲入银行,一边话死啦一边要揾银行经理。
    保安拦住佢,带咗佢去经理室,经理叫佢坐低慢慢讲。
    「你哋部机器又坏咗啦,唔关我事嘎,我响你哋外面部柜员机攞1000蚊,点知出咗十一张100蚊纸,我数咗好多次,都系十一张,我依家就退返呢100蚊,你哋唔,唔,唔好...报,报警得唔得呀?」男人仲系有啲惊慌。
    「唔会啩,台机啱啱先整好咋啵,唔通又坏咗?」经理话。
    「咁你哋关咗台机先啦,唔系损失好大嘎。」男人仲系好担心。「你拉我邓,依家边个敢郁银行啲钱呀,唔怕坐监咩?你张卡呢,畀我睇下。」经理话。
     经理响自己部电脑查咗男人个卡,又将佢递过嚟啲钱数咗好多次,就对佢话:「冇错,你个账户确系显示你啱啱净系提咗1000蚊嗟,你呢度系十一张100蚊纸,你主动退返100蚊畀银行,我哋决定唔报警。」
     「不过,唔好意思,」经理跟住话:「你呢十一张一百蚊纸入面有一张系假嘅,按照规定我哋要没收,扣返你退嗰100蚊,你可以攞返900蚊,你如果唔同意,我哋就报警处理。」

睇咗幾篇你嘅原創,再睇埋回帖嘅情況,不禁心有感觸,呢度好多人都衹係鍾意去回嗰啲撩交嗌嘅「月經帖」,卻對原創漠不關心,就算睇完,都懶得回帖。所以我成日覺得中國係個唔尊重原創嘅國家,大家都知咖啦,連大公司都係用翻版軟件,何況小市民。
原帖由 gboss 於 2008-10-17 09:38 發表 睇咗幾篇你嘅原創,再睇埋回帖嘅情況,不禁心有感觸,呢度好多人都衹係鍾意去回嗰啲撩交嗌嘅「月經帖」,卻對原創漠不關心,就算睇完,都懶得回帖。所以我成日覺得中國係個唔尊重原創嘅國家,大家都知咖啦,連大公司都係用翻版軟件,何 ...

原创作品响网络论坛受关注嘅程度往往唔及一啲毫无意义嘅争拗贴,好快就沉,呢种现象令作者感到泄气。
   其实呢种现象唔系呢度特有,好多论坛都系咁。起码有两个原因:第一,网络原创作品唔使审阅,随意发表,质素参次不齐,鲜有精彩之作。第二,网友通常认为网络原创唔慌有好嘢。仲有就系作者通常期待值太高,时有落差。会感到受到冷漠对待。
   其实呢个系网络论坛本身性质决定嘅,大多数人嚟论坛目的唔系想同人讨论问题,求得答案,而系睇啱呢度系一块发泄自己情绪嘅地方,佢哋唔介意呢度有狗屎垃圾,乱拍砖,唔负责,只有虚拟世界先得。
   有啲似卡拉OK,人人净系留意几时轮到自己唱首饮歌,冇人会记得阿边个边个唱成点。
   俗语话「脸系人哋畀嘅。」原创作品有人肯睇,已经好畀脸,肯回帖,无论赞定系弹,直情就系塞钱落你袋。抚心自问,有几何会认真睇过人哋啲原创?又试过回帖未呢?
   日后呢个系列故事如果会越写越多,绝对系有睇过,特别系有回过贴嘅网友鼓励嘅结果。我会畀啲心机写落去,多谢大家!
唔使咁灰心,我有睇嘅。 之不过噉,评论第啲人嘅作品,唔系咁易落笔,故此,都系睇过就算嘞。

阿展嘅《荒誕都市》我每期都有睇,每期都有gag位,而且又唔會太長,適合鍾意食快餐嘅人。

回帖數未必可以說明問題,有啲人可能睇咗唔回帖嘅,但點擊數就絕對說明問題,我睇過呢幾篇原創嘅點擊數,都係偏少。可能而家信息爆炸,身邊太多娛樂,太多嘢睇,啲人連睇一篇咁短嘅原創嘅耐心都冇。

遲啲我會將我用另一個id寫嘅另類原創擺埋上嚟,有人陪會有動力好多嘅。

原帖由 highyun 於 2008-10-17 12:46 發表 阿展嘅《荒誕都市》我每期都有睇,每期都有gag位,而且又唔會太長,適合鍾意食快餐嘅人。回帖數未必可以說明問題,有啲人可能睇咗唔回帖嘅,但點擊數就絕對說明問題,我睇過呢幾篇原創嘅點擊數,都係偏少。可能而家信息爆炸,身邊太 ...

另類我都有好多 ,不過……我貌似冇寫過唔另類嘅。