QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4753|回復: 23

[問音問字] 偶系新人吖,有几个问题喇~~(T_T)#

各位前辈好吖~偶系国语人,偶今日第一日上到你們嘅論壇,望多多关照吖~ 早先就有几多字不知点解, 咁依架要问下喇^_^ em3:“茄咧啡”“賓周”“白疑”“冚棒唥咪喐”“好彩”系咪意思吖? 另外讨教:“揾”“埋”“嚟”“喺”and“啱” 粤语里嘅用法系咪? 相信今后还会有几多问题要问嘅,但愿唔会弄的大家黐线吖 em1:

Re:偶系新人吖,有几个问题喇~~(T_T)#

“茄咧啡”: 无关紧要的人;打杂的人 “賓周”: 男性性器 “白疑”: ??? (白厌?) “冚棒唥咪喐”: 全部不要动 “好彩”: 幸好 “揾”: 约等于普通话的"找", eg.揾人(找人),揾工(找工作),揾食(找吃的--引申为工作),揾钱(基本同"揾食") “埋”: 有普通话"埋"的意思(不知道除了肇庆其他还有没地方读[mai1咪]的);另...(比较复杂,等高手解释吧), eg.埋单(结帐),埋嚟(过来),你去埋返工(你也去上班/你上班去了) “嚟”: 来, eg.返嚟(回来),嚟呢度(来这里) “喺”: 在, eg.喺边度(在哪里) “啱”: 对;刚(好), eg.你系啱嘅(你是对的),啱先/啱啱(刚才/刚刚)

唔该晒itxu2k帮手解答,我补充少少啦: “茄咧啡”:我哋网页嘅《俗语逐个捉》栏目将会讲到,请你留意啦。 “白疑”:系咪想讲“白癡”? “埋”:其中一个用法同普通话一样。另一个用法表示“靠近”,例如“埋身”(近身),“埋岸”(靠岸)。此外重有一个用法作为助词,由“靠近”呢个意思引申,带有“一齐”嘅意思,例如“同埋”,“叫埋”,“等埋”,等等

同意h管嘅讲法

em3:多谢吖~~ ps:偶讲的对唔对喇?“多谢”同“唔该”有咪区别吖? 对喇,早先偶有睇到杂志里边形容二人关系时用咗一个词“扯唔埋”,系唔系国语里边嘅“扯不来”的意思吖? em8: 还有“一喺”系咪,似乎唔系“一在”啵?

仲有啱先听到嘅“伏离离”and“氹氹转”点解,系玩嘅东东嚤? em13:

rabi在2005-08-01 10:07:30說道:[br]仲有啱先听到嘅“伏离离”and“氹氹转”点解,系玩嘅东东嚤? em13:
“伏离离”,正写“伏匿匿”,即系“捉迷藏” “氹氹转”即系“团团转”

另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?

偶!请以后唔好响处用啰

highyun在2005-08-01 20:52:42說道:[br]另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?
我都想問呢個問題。。。

应该系台湾人用先嘅,记得闽南话入面"我"读"偶"

另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”? 『本文僅代表作者[highyun]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有』 其实我系讲吴语来噶,我哋都咁讲吖~~既广东话唔讲,我今后就唔用咯~~ em3:

highyungg,奇怪吖,点解你的回复我引用唔得喇?系唔系等级太低吖? 我喺4楼入的问题冇人答嚤? em12:

highyun在2005-08-01 20:52:42說道:[br]另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?
好似系流行噃…… 而家喺网上都还有几多人锺意讲“偶”

多余¢空间在2005-08-02 10:17:58說道:[br][quote]highyun在2005-08-01 20:52:42說道:[br]另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?
好似系流行噃…… 而家喺网上都还有几多人锺意讲“偶”[/quote] 9494啊~楼上的jj也讲“偶”嚤?其实我也唔知边个先流行讲的喇,因为我哋喺方言入面也呢个讲法,so就觉得唔奇怪啦~ 边个帮我解4楼的问题吖?em1:

rabi在2005-08-02 17:31:23說道:[br][quote]多余¢空间在2005-08-02 10:17:58說道:[br][quote]highyun在2005-08-01 20:52:42說道:[br]另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?
好似系流行噃…… 而家喺网上都还有几多人锺意讲“偶”[/quote] 9494啊~楼上的jj也讲“偶”嚤?其实我也唔知边个先流行讲的喇,因为我哋喺方言入面也呢个讲法,so就觉得唔奇怪啦~ 边个帮我解4楼的问题吖?em1: [/quote] 而家都唔讲喇.. ps:我都唔系好识粤语.. 冇法回答你嘅呢个问题.. |||

rabi在2005-08-01 09:45:29說道:[br]em3:多谢吖~~ ps:偶讲的对唔对喇?“多谢”同“唔该”有咪区别吖? 对喇,早先偶有睇到杂志里边形容二人关系时用咗一个词“扯唔埋”,系唔系国语里边嘅“扯不来”的意思吖? em8: 还有“一喺”系咪,似乎唔系“一在”啵?
扯唔埋,即系形容两人(特别系男女)冇可能会喺埋一齐,应该同“扯不来”差唔多意思啦。 正写系“一系”,相当于“要么”

rabi在2005-08-02 17:31:23說道:[br][quote]多余¢空间在2005-08-02 10:17:58說道:[br][quote]highyun在2005-08-01 20:52:42說道:[br]另外有个问题想问楼主,点解国语人喜欢将“我”讲成“呕”?
好似系流行噃…… 而家喺网上都还有几多人锺意讲“偶”[/quote] 9494啊~楼上的jj也讲“偶”嚤?其实我也唔知边个先流行讲的喇,因为我哋喺方言入面也呢个讲法,so就觉得唔奇怪啦~ 边个帮我解4楼的问题吖?em1: [/quote] 既然係靚女當然要回答啦: 「唔該」=當你拜託人哋幫你忙, 你多謝對方就答「語該」 「多謝」=當人哋給你一件禮物,你就「多謝」對方。「多謝」喺多數場合都可以用, 但係「唔該」則較為狹義,用在多謝人哋畀你幫忙。 「偶」本來係所謂台灣國語(台語口音的國語),台灣南部嘅人因為日常多數講台語(即台灣閩南語),所以國語發音唔標準, 時常將「我」發音講成「偶」,哩個發音本來係一個取笑或故意作為詼諧形式的講法。一般新新人類喺網路上用作玩笑用語,就係咁樣傳開咗之馬。亦有句由軍中傳出嚟嘅「左手握握把,右手拿槍托」的台灣音國語,聽起嚟亦係叫人發出會心微笑嘅。

唔該喇,呢个论坛上嘅gg都几热心吖~~ em3:

rabi在2005-08-04 11:43:53說道:[br]唔該喇,呢个论坛上嘅gg都几热心吖~~ em3:
系吖系吖..