QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3513|回復: 2

[會員專欄] 閑話銀行

有人話:生仔係「建設銀行」,生女係「招商銀行」。我就覺得,呢個比喻真係絕妙!

長久以嚟,由于重男輕女嘅傳統觀念,導致「招商銀行」嚴重缺乏,令好多「建設銀行」生活喺痛苦之中。佢哋呢啲「建設銀行」可能要用五到十年時間,去「建設」佢呢間「銀行」。但人哋「招商銀行」可能祗係用一年唔到嘅時間,就可以通過「招商」去完成呢間「銀行」嘅建設。

當然,呢兩間「銀行」大家都係用自己嘅「條件」去換取「價值」,但「建設銀行」嘅建成漫長而痛苦,建成之日,就一吓畀「招商銀行」招咗過去。至于嗰啲未建成嘅「建設銀行」,雖然好努力噉去「建設」佢嘅「銀行」,卻祗係換嚟「招商銀行」無理嘅輕視。

其實好多「招商銀行」嘅「硬件設施」并唔算好好,佢之所以做得起,就係因為佢競爭唔大,所以「硬件設施」冇乜改善嘅余地。但「建設銀行」嘅競爭太大喇,所以就算「硬件設施」非常好嘅「建設銀行」,都會畀「硬件設施」冇咁好嘅「招商銀行」招過去。

曾記得有一幅計生海報,上面畫住一排大肚嘅男人,寫住:「人人都生男孩子,誰人來生小孩子?」其中嘅寓意,值得深思。係囉,如果「建設銀行」可以有方法延續自己嘅「財富」,何須「招商銀行」呢?但冇咗「建設銀行」,又如何「招商」呢?
有次聽到個阿婆講"生女住花園,生仔住老人院".............................

原帖由 思覺失調 於 2008-8-26 00:11 發表 有次聽到個阿婆講"生女住花園,生仔住老人院".............................

補充吓,其實而家嘅社會,生仔都可以係「招商銀行」,生女可以係「建設銀行」,主要取決于「硬件設施」同定位。同樣道理,住花園或老人院同生仔生女冇必然嘅聯系,有得住老人院都唔錯喇,我見到有啲住公園石凳咋!